Objavljeno: 29.10.2012

Samo za smučarje

Znameniti proizvajalec očal Oakley je za ljubitelje smučanja in elektronskih napravic pripravil zanimivo presenečenje - svojo različico Googlove vizije Project Glass. Ljubiteljem smučanja se bodo odslej cedile sline po novih smučarskih očalih Oakley Airwave, ki v spodnjem desnem kotu očal vsebujejo miniaturni zaslon za prikaz najrazličnejših informacij, ki so koristne med samo smučarsko vožnjo.

Očala Airwave imajo vgrajen zaslon, ki na nekaj centimetrih od očesa deluje kot bi bil 14-palčni zaslon, ko ga spremljamo z razdalje približno metra in pol. Pri tem zaslon v ničemer ne zmanjšuje vidnega polja skozi očala. Vgrajeni so še sprejemnik GPS, bluetooth, merilnik pospeškov in žiroskop. Zadevo krmilimo prek brezžičnega daljinca v obliki posebne zapestnice na roki, kjer lahko tipke uporabljamo tudi brez snemanja rokavic.

Airwave zna z zaslonom in številnimi tipali najrazličnejše trike. Za začetek zna prikazovati zemljevid prog na smučišču in pozicijo uporabnika ter celo njegovih prijateljev. Mimogrede, že v osnovi so vgrajeni zemljevidi za okoli 600 priljubljenih smučišč, očala pa sama zaznajo, na katerem se nahajamo. Če se obrnemo, zna žiroskop zaznati gibanje in ustrezno prilagoditi pogled na zemljevidu. Nadvse uporabna je možnost, da na zemljevidu spremljamo kje so prijatelji, če imajo ti na svojem mobilnem telefonu zagnano ustrezno aplikacijo, s katero skupini sporočajo svoj položaj.

Airwave zna seveda meriti hitrost smučanja, koliko časa je trajala posamezna vožnja, v ozadju zna seštevati število voženj, skupno presmučano razdaljo in višinsko razliko. Za nameček zna meriti, kako visoko smo šli pri skokih in kakšen je skok v primerjavi s prejšnjimi. Kasneje lahko seveda vse te podatke prenesemo v spletne storitve, denimo družabna omrežja.

Za nameček se zna Oakley Airwave povezati z priljubljenimi športnimi kamerami GoPro, in iz njih prikazati video posnetke ter čeznje povezniti izmerjene podatke. Tudi tako montaže posnetkov lahko nato razmeroma preprosto prenesemo na splet za ogled drugim uporabnikom.

Airwave deluje v kombinaciji z mobilnimi telefoni Apple iPhone in Google Android. Če imamo Applov telefon, zna prikazati ime osebe, ki kliče ali pa ime pošiljatelja sporočila. Kratka sporočila seveda lahko prikaže na zaslonu. Zelo koristna utegne biti možnost, da s pomočjo daljinca na zapestju pošljemo enega izmed v naprej definiranih sporočil. Prav tako na zaslonu prikazuje podatke o pravkar poslušani glasbi prek vmesnika bluetooth.

Očala prihajajo v prodajo s koncem oktobra, zanje pa bo treba odšteti zajetnih 600 dolarjev (cena velja za ZDA, brez DDV), kar pa bo morda še vedno sprejemljivo za prave smučarske navdušence. Oakley je že objavil tudi programsko knjižnico, s katero bodo omogočili razvoj dodatnih programov za zanimiv smučarski dodatek. Med prvimi dodatnimi programi so povezava z merilniki srčnega utripa in uporabna štoparica.

http://www.oakley.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji