• Windows 8 že v Sloveniji

    Microsoftov operacijski sistem Windows 8 je tu. Po zelo uspešnem Windows 7, prodali so 670 milijonov licenc, so v trgovine po več kot treh letih razvoja poslali poskus ubranitve prestola v svetu, ki mu vlada dotik. Napovedi kažejo, da bo že čez nekaj let na svetu več tablic in pametnih telefonov kot PCjev. Microsoft se tega zaveda, zato vse stavi na nova Okna. Windows 8 preprosto mora uspeti.

    Objavljeno: 26.10.2012
  • Amerika proti piratom

    Najbolj priljubljeni ponudniki interneta v Združenih državah Amerike bodo v prihodnjih dveh mesecih zagrenili življenje svojim strankam. Uvedli bodo sistem varovanja avtorsko zaščitenih vsebin, ki bo uporabnike opozarjal na nezakonito prenašanje in jih tudi kaznoval. Za nadzor bodo uporabili kombinacijo ljudi in programskih rešitev (MarkMonitor), ki bodo ob spornem dogodku zapisali IP številko in jo posredovali ponudniku spleta. Z njo lastnika identificirajo in mu pošljejo opozorilo.

    Objavljeno: 26.10.2012
  • Samsung stavi na NFC

    Samsung je objavil že tretjo različico programa TecTiles. Gre za aplikacijo, ki jo brezplačno dobimo na tržnici Google Play in je namenjena programiranju istoimenskih nalepk. Z njimi lahko avtomatiziramo delovanje telefona po vnaprej določenih tirnicah. Zvečer na primer telefon utišamo ter nastavimo budilko, medtem ko v avtu vključimo bluetooth in se sparimo s sistemom za prostoročno telefoniranje. Vse z enim samim dotikom, saj so TecTiles, ki so jih Korejci splavili skupaj s telefonom Galaxy S III, v biti ožigosane NFC oznake. Tretjo različico programa je Samsung objavil v podporo prihajajočemu križancu med telefonom in tablico. Note II naj bi še pospešil (p)osvojitev tehnologije NFC, ki je velika prednost Androidnih naprav pred zasledovalci z operacijskim sistemom iOS. Žal je prenovljeno orodje Samsung TecTiles 3.0 za zdaj na voljo le onkraj oceana. Nam preostane starejša različica programa ali igranje z NFCjem na druge načine, od katerih jih nekaj predstavljamo v posebnem nasvetnem članku revije Monitor, ki izide v torek, 30. oktobra.

    Objavljeno: 25.10.2012
  • Povsem odprti Raspberry Pi

    Miniaturno vezje Raspberry Pi je postalo prvi na arhitekturi ARM osnovani projekt s popolnoma odprtimi in s strani proizvajalca, podprtimi gonilniki. Odprtokodni gonilniki so za platformo izrednega pomena, saj omogočajo lažji razvoj programske opreme. Programerji bodo poslej iz strojne opreme lahko resnično iztisnili poslednji atom moči. Kot zadnji se je taboru pridružil gonilnik za Broadcomovo grafično procesno enoto. Koda je objavljena na GitHubu. Z njo bodo na malčku v bodočnosti rasli alternativni operacijski sistemi, predrugačena namizja in druge z grafiko povezane aplikacije. Če popolni odprtosti prištejemo nedavno povečanje pomnilnika (sedaj 512 MB), je 30/40 evrov vreden računalnik še večjega poželenja vreden.

    Objavljeno: 25.10.2012
  • Invazija Goriljega stekla

    Gorilla Glass je izdelek podjetja Cornig, ki ga je posvojila že milijarda naprav na svetu. Odkar je prvo Gorilje steklo pred praskami in poškodbami uspešno zaščitilo prvi Applov telefon iPhone, je podjetje prehodilo zelo uspešno pot. Danes sodeluje z več triintridesetimi proizvajalci, to jim je v zadnjem četrtletju navrglo 363 milijonov dolarjev prihodka. V začetku leta so predstavili še boljše in vzdržljivejše steklo, Gorilla Glass 2, ki je še dodatno pospešilo njihovo rast. Da ne počivajo na lovorikah priča napoved nove tehnologije Willow Glass, ki naj bi v prihodnosti tlakovala pot boljšim, ukrivljenim zaslonom. Naprave z njim morda ugledamo že prihodnje leto.

    Objavljeno: 25.10.2012
  • Dostopna Lumia

    Nokia je predstavila moderen telefon nižjega cenovnega razreda. Z Lumio 510 želijo zapolniti vrzel med priljubljenimi poceni telefoni z operacijskim sistemom Symbian ter sodobnejšimi napravami Windows Phone. Lumia 510 bo imela zaslon velikosti štirih palcev z ločljivostjo 800 × 480, 256 MB RAMa, procesor Snapdragon S1, 4 GB prostora za shranjevanje podatkov in nameščanje aplikacij, katerega žal ne bo mogoče razširiti s karticami SD, 7 GB oblačne shrambe SkyDrive, fotoaparat s samodejnim ostrenjem 5 MP, baterijo 1300 mAh in operacijski sistem WP 7.5. Telefon bo v rdeči, rumeni, modri, beli in črni barvi na voljo novembra. Zanj bodo želeli okoli 150 evrov (brez DDV).

    Objavljeno: 24.10.2012
  • Celozaslonski Skype vpet v Windows 8

    Microsoft je še pred splavitvijo novih Oken prenovil spletno telefonijo Skype. Priljubljeni internetni čvek ima od zdaj za Windows 8 značilen uporabniški vmesnik, ki ga ne smemo več imenovati Metro in semantični zum, ki med drugim olajša brskanje med stiki. Na domačem zaslonu operacijskega sistema si lahko omislimo "živo" ploščico, ki bo prikazovala zgrešene klice. Med stiki People Hub poleg elektronskega naslova in telefonske številke po novem najdemo tudi Skypov vzdevek posameznika. S Skypom lahko povežemo Microsoftov račun, tako da smo v primeru prijave v sistem hkrati prijavljeni v internetno telefonijo. Dobrodošla je izkoriščenost celega zaslona, ki olajša skupinske pogovore, pohvaliti pa je treba tudi možnost takojšnjega odziva, ko med pogovorom prileti sporočilo s spletno povezavo, ki jo odpremo v stranskem brskalniku, ne da bi prekinili video razgovor.

    Objavljeno: 24.10.2012
  • Mali iPad in druščina

    Prvi mož Appla, Tim Cook je skupaj s prodajalcem številka ena v podjetju, Timom Schillerjem, v Kaliforniji predstavil še zadnje letošnje jabolčne novosti. Osrednja zvezda zabave je bil težko pričakovani iPad Mini. Majhna, 7,9 palca velika tablica bo lažja (dobrih 300 g) in tanjša (7,2 mm) od starejšega brata, a bo imela isto ločljivost (1024 × 768), ki bo poskrbela, da bodo aplikacije na obeh videti enako. V osrčju malčka bo tiktakal dvojedrni procesor A5, poleg njega pa bo tablica imela še dve kameri (5 MP / 0,7 MP), hitro mreženje, več baterije in priključek Lightning, ki ne mara na katero stran ga obrnemo. Manjša obroba poleg večje zaslonske parcele pomeni, da je naprava enostavnejša za enoročno uporabo. Dokupimo ji lahko pametno srajčko Smart Cover, ki zaradi odsotnosti aluminija, iPad Mini je v celoti narejen iz istega materiala, objame tablico v celoti. Cena osnovnega modela s 16 GB diska in osamljeno brezžično povezljivostjo bo 330 ameriških dolarjev. Z začetkom novembra bo na voljo tudi v Sloveniji!

    Objavljeno: 23.10.2012
  • Ultra HDTV že na trgu

    Ta mesec bo prišel v trgovine Sonyjev televizor LCD z oznako XBR-84X900 in diagonalo 84 palcev (213 cm), ki smo ga že imeli priliko videti na letošnjih sejmih. Njegov zaslon ima štirikratno razločljivost običjanega HDTV zaslona (1920 x 1080 pik), torej 3840 x 2160 pik, tako imenovano ultra (UHDTV) ali tudi štirikratno (QFHD) visoko razločljivost. Primerjamo ga lahko s štirimi HDTV televizorji običajne velikosti 42 palcev, ki bi jih postavili drugega zraven drugega. Ta televizor, kot prvi od Sonyjevih televizorjev omogoča prikazovanje steroskopske slike v tako imenovani pasivni 3D tehnologiji, ki potrebuje samo običajna polarizacijska očala. Njegova priporočena cena bo 24.999 USD, teža pa skoraj 80 kilogramov. Podoben televizor (verjetno gre celo za istega proizvajalca LCD panela) ponuja tudi LG z oznako 84LM9600.

    Objavljeno: 23.10.2012
  • Teletekst je mrtev

    Teletekst, priljubljena storitev posredovanja novic in drugih informacij, ki je gledalce televizije osrečevala pred prihodom spleta in sorodnih internetnih servisov, zaključuje življenjsko pot. Britanski Ceefax, ki je bil sprva namenjen prikazu podnapisov za slušno prizadete, velja za prvo tovrstno storitev na svetu. Od leta 1974 naprej je ljudem nudil vedno svežo vremensko napoved, televizijski spored, športne rezultate in druge novice. Štiriindvajsetega oktobra bo v sklopu BBCjevega prehoda na digitalni signal prikazal svojo zadnjo vest in tako napovedal začetek splošnega konca nekoč nepogrešljive storitve, brez katere televizija nikoli ne bi bila, kar je danes.

    Objavljeno: 23.10.2012
  • Samsung bo prekinil pogodbo z Applom

    Korejski Times poroča, da se je Samsung odločil prekiniti poslovne vezi s sovražnim Applom. Gre za prekinitev dobave LCD zaslonov, ki jih Američani potrebujejo za telefone, tablice in računalnike. Razlogov za odločitev je več. Med znanimi prevladujejo Applova odločitev, da bodo zaslon za iPhone 5 delali pri Sharpu in LGju, stiskaštvo Appla pri nabavnih cenah in pravni spori z razsodbo ameriškega sodišča v korist podjetja iz Cupertina na čelu. Samsung bo manko pokril z naročili drugih sestavljavcev mobilnih naprav, na primer z Amazonom in tablicami Kindle Fire, ter z lastno proizvodnjo, ki zahteva vedno večjo pozornost. V času, ko se Samsung pripravlja na splavitev deset palcev velike tablice Nexus, ki bo imela zaslon višje ločljivosti kot Applov prvak, odločitev vsekakor ni naključna.

    Objavljeno: 23.10.2012
  • Izšel je Quantal Quetzal

    Podjetje Canonical je objavilo operacijski sistem z razvojnim imenom Quantal Quetzal. Gre za Ubuntu 12.10, ki prinaša goro novosti. Največja sprememba je v velikosti, saj distribucija Linuxa z 800 MB prvič preseže volumen CD medija. Vidne so spremembe uporabniškega vmesnika Unity, ki ne razlikuje med lokalnimi in datotekami v oblaku. Iskalnik išče tako po disku kot tudi med Googlovimi dokumenti, za nameček pa prečeše še Amazonovo ponudbo. Slednje je sprožilo precej mešanih odzivov, a se ponudba spletnega trgovca na srečo dovolj enostavno izklopi. Očiščen je prijavni zaslon, ki omogoča hiter priklop na oddaljena namizja. Novi so med drugim še raziskovalec Nautilus, oblak Ubuntu One, brskalnik Firefox, poštar Thunderbird, pisarniški paket LibreOffice in samo jedro Linuxa. Za več podrobnosti prilagamo spletni naslov.

    Objavljeno: 22.10.2012
  • Slaba novica za lastnike telefonov Xperia

    Sony je objavil slabo novico, ki zadeva lastnike telefonov Xperia. Japonci so se odločili, da svojih pametnih telefonov letos še ne bodo nadgradili z Androidom 4.1, Jelly Bean. Lastniki bodo tako na hitrejši operacijski sistem morali počakati do 2013. Vendar pozor, niti takrat ne bodo vsi deležni žele sladkorčkov. Telefoni z letnico 2011, kamor spada tudi v Sloveniji precej priljubljeni Xperia Arc, nadgradnje ne bodo dočakali nikoli. Pojasnil za zamudo in odpoved, razen običajnega zagotavljanja uporabniške izkušnje, pri Sonyju niso podali.

    Objavljeno: 22.10.2012
  • Kindle Paperwhite razprodan

    Inovativni elektronski bralnik podjetja Amazon, Kindle Paperwhite, je razprodan. Naprava z vgrajeno svetlobno plastjo, ki omogoča očem prijazno branje tudi ponoči, je kupce navdušila do te mere, da je trenutno ni mogoče kupiti. V Združenih državah Amerike je treba nanjo čakati do šest tednov, medtem ko je v Evropi sploh še ni. Na stari celini se začne prodajati šele decembra. Sladke skrbi za spletnega trgovca, ki se je pred časom odločil, da s Kindli ne bo služil. Pri Amazonu si dobiček obetajo zgolj od prodaje vsebin zanje.

    Objavljeno: 22.10.2012
  • Pirati se selijo v oblak

    Čeprav avtorje iskalnika Pirate Bay preganjajo in jim grozijo z velikimi zapornimi in denarnimi kaznimi, razvoj nemoteno poteka naprej. Trenutno aktivni razvijalci so javnosti dali vedeti, da so servis oziroma strežnike zanj nedavno preselili v spletni oblak in to na tak način, da je v delovanje vključeno veliko število strežnikov pri različnih gostiteljih in celo na različnih kontinentih.

    Objavljeno: 21.10.2012
  • MS Office plus, minus

    Microsoft je v veliki ofenzivi, kar se tiče novega operacijskega sistema Windows, le malo za tem pa pride na trg pisarniška zbirka Office v različnih izvedbah (navadna, v oblaku, za tablice Windows RT). Microsoft se je glede licenčnih pogojev držal doslej ustaljenih praks, čeprav nas čakajo tudi nekatera presenečenja, ne vselej prijetna.

    Objavljeno: 21.10.2012
  • Acerjeva poceni tablica

    Acer je naslednji proizvajalec, ki skuša s cenejšim modelom tabličnih računalnikov pritegniti širše množice kupcev. Nova tablica Iconia Tab A110 ima 7-palčni zaslon (ločljivost 1024 x 600 pik) in bo v ZDA stala le 230 dolarjev (brez DDV). Čeprav obstajajo še cenejši modeli s 7-palčnimi zasloni, pa ima A110 zelo zmogljivo zasnovo in popoln nabor vmesnikov.

    Objavljeno: 20.10.2012
  • Operacijski sistemi za večjo varnost

    Podjetje Kaspersky Labs, znano po protivirusnih rešitvah, je napovedalo razvoj lastnega operacijskega sistema, ki bo odporen na varnostne vdore in nalaganje zlonamerne kode. Novi OS sicer ne bo namenjen končnim uporabnikom ali strežnikom, temveč industrijskim napravam in krmilnikom, ki bi v primeru napada s strani črvov, kot sta Flame in Stuxnet, utegnili ogroziti delovanje vitalnih sistemov, kot so elektrarne, črpališča in komunikacijske hrbtenice.

    Objavljeno: 20.10.2012
  • Chromebook za 250 dolarjev

    V časih, ko Google govori pretežno o tablicah in telefonih, smo skoraj pozabili na napovedane prenosnike z operacijskim sistemom Chrome OS. Toda Google na tem področju še ni rekel zadnje besede. Pravkar so posodobili ponudbo s prenosnikom, za katerega je v ZDA potreba odšteti le 250 dolarjev (brez DDV).

    Objavljeno: 19.10.2012
  • Newsweek zapušča papirnati svet

    Drugi največji ameriški politični tednik Newsweek je bralce in ostalo javnost presenetil z najavo, da bodo 31. decembra zadnjič izšli v papirnati obliki. Z letom 2013 bo Newsweek na voljo le še v digitalni različici in to na različnih napravah, od osebnih računalnikov do tablic. Uredništvo je ugotovilo, da lahko bralce najbolj učinkovito dosežejo v digitalni obliki, zato so se odločili za tak drzen korak.

    Objavljeno: 19.10.2012
  • Padec velikanov

    Prvi poslovni rezultati prodaje iz letošnjega tretjega četrtletja kažejo na to, da je prodaja izdelkov, zlasti med potrošniki, še vedno precej v kritičnem stanju. Tudi podjetja, ki so v zadnjih kriznih letih kljub vsemu prikazovala rast, so zdaj klonila, še posebej v primerih, ko je njihova prodaja povezana z osebnimi računalniki PC.

    Objavljeno: 19.10.2012
  • Video: Kindle Paperwhite

    Hitra predstavitev novega Amazonovega Kindla, modela Paperwhite.

    Objavljeno: 18.10.2012
  • Pogled v Googlove strežniške centre

    Ameriški Google je pri podatkih o delovanju relativno skrivnosten, pred kratkim pa so na spletu objavili izredno zanimivo galerijo svojih strežniških oziroma podatkovnih centrov.

    Objavljeno: 18.10.2012
  • HTC J Butterfly: prvi telefon z zaslonom HD

    HTC je prek partnerja KDDI za japonski trg predstavil prvi telefon, ki premore zaslon polne ločljivosti HD. Novi model HTC J Butterfly (oznaka HTL21) ima velik, 5-palčni zaslon, ki zmore prikazati sliko s kar 440 pikami na palec (ppi). Za primerjavo: še sveži iPhone 5 ima ločljivost 326 ppi, iPad z zaslonom Retina 2048 x 1536 pik pa dosega 264 ppi. Novi zaslon je prispevala družba Sharp.

    Objavljeno: 18.10.2012
  • Google vabi na dogodek

    Po Microsoftu (Windows 8) in Applu (novi iPad Mini) je tudi Google v naslednjih dneh sklical nekoliko skrivnostno tiskovno konferenco, na kateri naj bi predstavili novo strojno opremo. Najverjetnejši kandidat je naslednja generacija pametnega telefona Nexus, ki bo po vsej verjetnosti temeljila na telefonu LG E960 Mako. Možno je, da bo novi telefon imenovan Nexus G ali Nexus 4.

    Objavljeno: 18.10.2012
  • Amazon cilja na šole in poslovno rabo

    Amazon je prestavil naslednji člen v strategiji, da bi tablice in bralnike Kindle potisnil v šole in med poslovne uporabnike. Nova spletna storitev Whipsercast je učinkovito orodje za skupinsko distribucijo vsebin in nadzor sistemske politike v skupini različnih naprav, ki uporabljajo odjemalce Kindle.

    Objavljeno: 18.10.2012
  • Microsoft Surface od 500 dolarjev dalje

    Deset dni pred začetkom prodaje je Microsoft končno objavil ceno v javnosti zelo pričakovane tablice Surface, ki bo uporabljala operacijski sistem Windows 8 RT. Za tablico bo tako treba odšteti najmanj 500 (natančneje 499) dolarjev, kar velja za različico z 32 GB pomnilnika. Za 64 GB različico pa je potrebnih najmanj 600 dolarjev.

    Objavljeno: 17.10.2012
  • Apple iPad Mini prihaja 23. oktobra

    Apple je predstavnikom tiska poslal vabilo na še eno predstavitev izdelkov za 23. oktober, na kateri naj bi po pričakovanjih analitikov predstavil manjšo različico priljubljene tablice z imenom iPad Mini. Novi iPad naj bi imel 7,85-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 768 pik in se bo boril za kupce v kategoriji, kamor sodijo denimo Google Nexus 7, Amazon Kindle Fire ter Samsung Galaxy Tab s 7-plačnim zaslonom.

    Objavljeno: 17.10.2012
  • Ali Amazon kupuje družbo Texas Instuments?

    Ko je Texas Instruments nedavno namignil, da razmišljajo o odprodaji oddelka za mobilne procesorje, se je začel medijski lov na potencialne kupce. Po pisanju izraelskih medijev naj bi bil daleč najbolj resen kandidat podjetje Amazon.com, ki se vse bolj podaja na področje računalniških izdelkov, najprej z bralniki, nato s tablicami in kot kaže, kmalu tudi z mobilnimi telefoni.

    Objavljeno: 16.10.2012
  • Veliki monitorji na dotik

    Prihod okolja Windows 8 spremljajo številne najave novih osebnih računalnikov, prenosnikov in predvsem tablic. Toda v ozadju prihaja še ena zanimiva kategorija izdelkov, ki bo morda prav z okoljem Windows 8 dobila svojo veljavo: veliki monitorji s podporo za dotik. Poleg računalnikov tipa "vse-v-enem", nekateri proizvajalci napovedujejo zaslone na dotik, s katerimi bomo lahko dogradili poljubne (tudi obstoječe) domače računalnike ali pa tablicam in prenosnikom ponudili večjo površino na dotik, recimo kadar smo doma ali v pisarni.

    Objavljeno: 16.10.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji