• Xbox Music išče prostor v svetu digitalnih vsebin

    Microsoft je naposled in nekako po pričakovanjih razkril novo spletno trgovino in storitev povezano z digitalno glasbo, ki so jo poimenovali Xbox Music. Kljub temu, da je storitev z imenom in sicer povezana z igralno konzolo Xbox, bo na voljo tudi na drugih Microsoftovih platformah, osebnih računalnikih, tablicah in telefonih. V isti sapi zamenjuje dosedanjo storitev Zune, ki se kot tržno ime s tem v celoti poslavlja.

    Objavljeno: 16.10.2012
  • MonitorTV: Vsak s svojo igračo

    Medtem ko je Anže za svojega novega iFona 5 celo noč kampiral na cesti, si je Boris velikanskega Galaxy Note 2 privošči kar preko spleta. Enako tudi Matjaž, ki je podkupil ameriške eBayevce, da so mu vnaprej poslali še topli Amazon Kindle PaperWhite.

    Objavljeno: 15.10.2012
  • Felix Baumgartner: vesoljski test za YouTube

    Avstrijski padalec Felix Baumgartner s skokom na robu vesolja ni potolkel "zgolj" nekaj višinskih in hitrostnih rekordov, temveč tudi novi svetovni rekord v številu gledalcev, ki so sočasno spremljali dogodek v živo prek kanala na servisu YouTube. Po zadnjih informacijah si je v živo skok ogledalo skoraj 8 milijonov ljudi, kar je nekajkrat več kot dosedanji najbolj gledani dogodek med letošnjimi Olimpijskimi igrami v Londonu (okoli pol milijona gledalcev).

    Objavljeno: 15.10.2012
  • Dell: trio za Windows 8

    Tako kot mnogi proizvajalci se tudi podjetje Dell pripravlja na prihod operacijskega sistema Windows 8 z novimi modeli računalnikov. Pravzaprav gre za tri povsem različne izdelke, od katerih vsak cilja na različno skupino uporabnikov. Dell XPS 12 je denimo zanimiv hibrid med prenosnikom in tablico, ki prinaša edinstven sistem vrtenja zaslona znotraj nosilnega okvira, s katerim navaden prenosnik spremenimo v priložnostno tablico.

    Objavljeno: 15.10.2012
  • EU svari ustvarjalce piškotkov

    Evropska komisarka Neelie Kroes je v nedavnem govoru v Bruslju ostro napadla ameriška podjetja in celo organizacijo W3C, ker se ne držijo dogovorov in evropskih zakonov glede zagotavljanja zasebnosti uporabnikov interneta. Komisarka Kroes trdi, da skušajo različni lobiji precej omiliti standard DNT (Do Not Track), s katerim naj bi imeli uporabniki interneta možnost izklopiti slednje njihovemu početju s strani lastnikov spletnih strani.

    Objavljeno: 15.10.2012
  • Kindli ne ustvarjajo dobička

    Capo di banda podjetja Amazon, Jeff Bezos, je potrdil, da spletni trgovec s prodajo tablic Kindle Fire in bralnikov Kindle Paperwhite, kljub njihovemu uspehu ne zasluži nič, saj jih prodajajo za toliko, kolikor jih stane proizvodnja. Strategijo, ki je v popolnem nasprotju z ravnanjem rivala, podjetja Apple, je Bezos razkril ob napovedi novega bralnika Kindle Paperwhite, ki v Veliko Britanijo, Nemčijo in Francijo prihaja 25. oktobra. Zaslužek spletni trgovec išče v prodaji vsebin in storitvah, kakršna je Kindle Owner's Lending Library, ki naročnikom omogoča izposojo priljubljenih knjig. Poleg digitalnih artiklov želijo z novimi napravami pospešiti tudi prodajo fizičnih izdelkov. Storitev Amazon Prime, v zameno za letno naročnino, kupcem na primer nudi hitrejšo in brezplačno dostavo nakupljenih artiklov. Po uspehu v ZDA bodo navedene storitve sedaj skušali plasirati tudi v Evropi.

    Objavljeno: 14.10.2012
  • Pobegli Padfone 2

    Teden dni pred uradno predstavitvijo je Asusu ušlo nekaj podrobnosti o prihajajočem telefonu, ki se na željo uporabnika preobrazi v tablico. Naslednik, tudi pri nas prodajanega telefona Padfone, bo imel procesor Snapdragon S4 Pro s štirimi jedri in hitrostjo 1,5 GHz, velik, 4,7 palčni zaslon visoke ločljivosti ter 13 MP fotoaparat. Tablica bo naštetim karakteristikam dodala 10,1 palca zaslonske površine in trikrat večjo baterijo od originala. Spremenjen bo tudi način vstavljanja telefona v tablico, saj so snovalci zamenjali orientacijo in odpravili pokrov.

    Objavljeno: 13.10.2012
  • YouTube ne ceni več klikov

    Spletišče YouTube bo po novem razvrščalo objavljene posnetke po času, ki ga na njih prebije obiskovalec in ne več po klikih, kot je to počelo v preteklosti. S potezo želijo doseči pravičnejši sistem rangiranja ter uporabnike na portalu zadržati dlje. Spremembe so obiskovalcem že vidne pri iskanju posnetkov s ključnimi besedami, medtem ko bodo avtorji kotiranje objavljenega materiala poslej spremljali z novo postavko v analitiki obiskov, Time Watched.

    Objavljeno: 13.10.2012
  • Tablica ali računalnik?

    Bliža se prihod operacijskega sistema Windows 8 in proizvajalci, kar tekmujejo, kdo bo predstavil privlačnejšo novost, povezano z njim. Med resnimi kandidati za naslov je Sony, ki v ogenj pošilja Vaio Tap 20. Gre za računalnik v enem kosu, ki po zaslugi dvajset palcev velikega IPS zaslona zlahka odigra tudi vlogo tablice. Privlačno idejo skazi ločljivost 1600 × 900, ki se žal ne poda dimenzijam izdelka. Na srečo bo večino časa v pokončnem položaju opravljal resnejše naloge, kjer nam bosta prav prišli priložena brezžična miška in tipkovnica. Tablico oziroma računalnik pričakujemo do konca jeseni, zanjo pa bo treba odšteti od 880 dolarjev naprej.

    Objavljeno: 13.10.2012
  • Cenejši Galaxy S III

    Samsung je v Nemčiji predstavil telefon srednjega razreda, Galaxy S III Mini. Gre za osiromašeno različico najbolj priljubljenega telefona z operacijskim sistemom Android. Pomanjšani Galaxy S III ima štiri palčni zaslon Super AMOLED (800 × 480), procesor Snapdragon S4 s hitrostjo 1 GHz in dvoje jeder, 1 GB pomnilnika, 8 ali 16 GB shrambe, razširljive s karticami microSD, fotoaparat z ločljivostjo 5 MP, prednjo kamero zmožno zajema VGA, Bluetooth povezavo, GPS tipalo in NFC čip. Izbrani operacijski sistem je Android 4.1 (Jelly Bean), ki so ga za to priložnost okrasili z najnovejšo preobleko TouchWiz. O dobavi in ceni v Frankfurtu niso izrekli niti besede.

    Objavljeno: 12.10.2012
  • HTC ne bo več prodajal tablic (v ZDA)

    Tajvansko podjetje HTC se je po ponovnem občutnem padcu prodaje odločilo za prvi ukrep. Umikajo se z natrpanega ameriškega trga tablic. Korak ni nepričakovan, saj so čez lužo splavili zgolj tri naprave in nobena od njih ni bila pretirano uspešna. Neodločnost pri strategiji se je poznala na prodajnih rezultatih. HTC še danes ne ve ali bi tekmoval z napravami višjega cenovnega razreda ali pa bi delal tablice za uporabnike s plitvejšimi žepi in tako neposredno konkuriral uspešnima modeloma Kindle Fire in Nexus 7. Slovo ni dokončno, saj se bodo Tajvanci v primeru rešenih težav ter ponovnega vzpona blagovne znamke rade volje vrnili na ameriški trg.

    Objavljeno: 12.10.2012
  • Lenovo je največji proizvajalec računalnikov na svetu

    Kitajska družba Lenovo je v preteklem četrtletju izdelala in poslala trgovcem skoraj 13,8 milijona računalnikov in po količini prvič prehitela podjetje HP. Postala je največji proizvajalec računalnikov na svetu. Družba že zadnjih nekaj let beleži neustavljivo rast. Tokrat so ji pri analitski hiši Gartner namerili rekorden globalni tržni delež, ki se je ustavil pri 15,7 odstotka. Vodstvo pred zasledovalci je za zdaj minimalno, saj so pri HPju izdelali "le" 217.000 računalnikov manj. Ker konkurenti beležijo padec proizvodnje, medtem ko Lenovo vztrajno raste, se bo razlika že v naslednjem četrtletju bržkone občutno povečala. Kitajci vztrajno širijo repertoar izdelkov in ne skrivajo, da jih zanimajo tudi pametni televizorji, telefoni in tablice, saj želijo postati največje tehnološko podjetje na svetu.

    Objavljeno: 12.10.2012
  • Zaščita Applovega vmesnika razbita

    Poročali smo že o novem vmesniku podjetja Apple, ki ima vgrajeno zaščito pred kopiranjem. S potezo so v Cupertinu želeli preprečiti poplavo poceni kitajskih dodatkov za telefon iPhone 5 ter predvajalnika iPod Nato in Touch. Očitno so delali račune brez krčmarja, saj novice kažejo, da je bila zaščita znotraj kabla Lightning razbita. Kitajsko podjetje iPhone5mod je namreč predstavilo zanimivo priklopno postajo, namenjeno novemu Applovemu telefonu. Kitajci trdijo, da so uspešno izdelali ponaredek čipa v kablu Lightning, ki funkcionira enako kot original. V kratkem lahko pričakujemo še več podobnih izdelkov.

    Objavljeno: 11.10.2012
  • Prvi pogled: iPhone5

    Na preizkus smo dobili novi iPhone 5, kjer so največje razlike večji zaslon, tanjše ohišje in hitrejši procesor.

    Objavljeno: 11.10.2012
  • Logitech pristavlja lonček

    Bliža se prihod novega operacijskega sistema Windows. Znani proizvajalec dodatkov v okenskem ekosistemu, podjetje Logitech, pristavlja lonček s tremi pripomočki, ki bodo dobrodošli spremljevalci vsakega sistema z Windows 8. Touchpad T650 je prostorna steklena površina, ki geste s prsti ponese na naslednjo raven. En dotik prikaže kazalec, z drugim upravljamo drsne trakove, trije prsti hkrati prikličejo začetni zaslon in tako naprej. Sledilna ploščica je brezžična in se polni z USB kablom. Baterija zdrži mesec dni običajnega dela. Touchpad bo v Evropi in ZDA na voljo do konca meseca, zanj pa bo treba odšteti 80 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 11.10.2012
  • Google Play z naročninami na pokušino

    Ena izmed prednosti nakupovanja na tržnici Google Play je petnajstminutno časovno okno, znotraj katerega si lahko o nakupu premislimo. Če plačani izdelek iz sistema pravočasno odstranimo, nam spletni velikan denar vrne. Nekaj podobnega smo pogrešali pri nakupih znotraj posameznih aplikacij. Ker tovrstno zaračunavanje razvijalci vedno bolj uporabljajo, je problem velik. Še posebej, če se znotraj aplikacije odločimo za naročnino na storitve, za katere se kasneje izkaže, da niso tisto, kar iščemo. V tem primeru bo poslej lažje, saj je na voljo sedem dnevna poskusna doba. V kolikor se pred iztekom tedna odločimo, da storitev ni za nas, jo bomo odnesli brez zapravljenega centa. Če pa v tem času ne odreagiramo, nam bodo pri Googlu obračunali polno storitev in naročnino podaljšali.

    Objavljeno: 11.10.2012
  • Pisarna za iOS in Android

    Microsoft je z besedami češkega predstavnika podjetja potrdil, da na začetku prihodnjega leta, natančneje marca, na mobilne naprave z operacijskim sistemom iOS ali Android prihaja težko pričakovani paket pisarniških programov Office. Medtem ko naj bi bili, poslovni uporabniki deležni mobilne aplikacije Office 2013, že kakšen mesec prej, pa Microsoft za običajne potrošnike bržkone načrtuje izid osrednje različice skupaj z novim iPadom, ki naj bi ravno tako prišel na sceno okoli bližajočega se marca. Office ne bo prvi Microsoftov izlet na tuje mobilne sisteme, saj nanje že lansiral zapiske OneNote in odjemalca za oblačno shrambo SkyDrive.

    Objavljeno: 11.10.2012
  • Prenosniki, ki želijo postati tablice (in obratno)

    Kitajsko podjetje Lenovo je predstavilo paleto prenosnikov s prihajajočim operacijskim sistemom Windows 8 (RT), katerih posebnost je, da vsi po vrsti igrajo dvojno vlogo. Prvi model IdeaPad Yoga se v tablico pretvori z obračanjem pokrova povsem nazaj. Prihaja v dveh različicah. Večji, že na sejmu CES predstavljeni prenosnik, bo imel 13,6 palčni IPS zaslon ločljivosti 1600 × 900, ki bo občutljiv na dotik z desetimi prsti hkrati. V njegovi notranjosti bo tiktakal procesor Intel Core i5 ali i7, podpiralo ga bo do 8 GB pomnilnika, 256 GB diska SSD, USB 3.0, bralnik spominskih kartic in HDMI izhod. Skromnih 17 mm debeline in dober poldrugi kilogram teže ga uvrščata med ultrabooke. Naprodaj bo 26. oktobra, zanj pa bo treba odšteti od 1100 ameriških dolarjev naprej. Manjši model Yoga bo osnovan na platformi Tegra 3, zato bo namesto Windows 8 poganjal operacijski sistem Windows RT. Enajst palcev velik prenosnik bo tanjši, lažji in vzdržljivejši, saj bo baterija ponujala skoraj enkrat daljšo avtonomijo (13 ur) kot pri večjem soimenjaku. Ultrabook z ločljivostjo 1366 × 768, 2 GB pomnilnika in 64 GB prostora za shranjevanje bo na voljo decembra. Cena se bo začela pri osemstotih dolarjih.

    Objavljeno: 10.10.2012
  • Glasbena Galaksija

    Samsung je lansiral žepu in denarnici prijazen telefon, ki je v prvi vrsti namenjen ljubiteljem glasbe. Galaxy Music ima tri palčni zaslon ločljivosti 240 × 320 pik, 512 MB pomnilnika, 3 MP fotoaparat in 4 GB prostora za glasbo. V kolikor naša zbirka presega zastavljene okvirje lahko prostor zanjo povečamo s kartico microSD (do 32 GB). Glasbenim sladokuscem bodo namenjeni priboljški, kot so stereo zvočniki, vgrajeni radio sprejemnik, samodejno prilagajanje predvajani glasbi Sound Alive ter SRS, ki z dodanimi zvočnimi učinki pričara prostorsko izkušnjo. Naprava ima na ohišju poseben gumb, s katerim uporabnik hipoma zažene predvajalnik. Operacijski sistem zadolžen za naštete dobrote bo Android 4.0, katerega bo Samsung nadgradil s preobleko Touchwiz. Kdaj, kje in za koliko bo naprava na voljo, Korejci niso izdali.

    Objavljeno: 10.10.2012
  • Applov iPod Touch z oskubljenimi slušalkami

    Apple je začel s pošiljanjem pete generacije predvajalnika iPod Touch. Naprava je zelo podobna telefonu iPhone 5, ima štiri palce velik, za dotik občutljiv zaslon in operacijski sistem iOS 6 z osebno pomočnico Siri na čelu. Predvajalnik je šest milimetrov debel in 88 gramov težek, kar ga uvršča med največje suhce Applove vojske. Na voljo je v sedmih različnih barvah z 32 ali 64 GB prostora za glasbeno zbirko ali aplikacije s tržnice App Store. Za napravo z dvojedrnim procesorjem A5, izboljšano grafiko, 5 MP fotoaparatom in novim vhodom za kabel Lightning bo treba odšteti vsaj 320 evrov. Ob naštetem velja omeniti, da je kupec deležen tudi novih Applovih slušalk EarPods, ki pa za razliko od iPhonovih nimajo kontrol ali mikrofona.

    Objavljeno: 10.10.2012
  • Prvi pogled: Asus PadFone

    V naš laboratorij je prišla Asusova kombinacija telefona in tablice, imenovana PadFone. O nenavadni napravi smo posneli kratek video.

    Objavljeno: 9.10.2012
  • Microsoftova nadgradnja JavaScripta

    Microsoft je predstavil programski jezik TypeScript. Gre za nadgradnjo JavaScripta, ki pod eno streho združuje preverjanje podatkovnih tipov s statično analizo, razvoj jasno določenih uporabniških vmesnikov in dobro programersko prakso. Ker nadaljuje delo tam, kjer ga JavaScript zaključi, ga lahko razvijalci uporabijo tudi za obstoječe projekte, spisane v JavaScriptu. Kodo dobesedno prenesejo v prevajalnik, ki jim v zameno nudi izboljšana programerska orodja za hitrejše odkrivanje napak. Tako programski jezik kot prevajalnik zanj sta odprtokodna projekta. Prvi je objavljen pod licenco Open Web Foundation’s Final Specification Agreement, drugi s pravili Apache 2.0. Zagretim razvijalcem, pripravljenim na testno vožnjo, je na voljo že zgodnja različica obeh.

    Objavljeno: 9.10.2012
  • ZDA se bojijo Kitajske

    Ameriški kongres je v nedavno objavljenem poročilu očrnil kitajski podjetji Huawei in ZTE. Ugotavljajo, da so Kitajci v izdelke, med katerimi so telefoni, omrežna ter podatkovna oprema, vgrajevali stranska vrata in drugo programsko opremo za vohljanje. Ker imata podjetji tesne stike s kitajsko vlado, naj bi bilo kupovanje njune opreme enako podarjanju zasebnih in mnogokrat zaupnih podatkov na srebrnem pladnju. Kongres v poročilu državljanom svetuje, naj ne uporabljajo izdelkov spornih proizvajalcev, saj tovrstna dejanja predstavljajo varnostno grožnjo. Tako Huawei, kot ZTE sta obtožbe že zanikala.

    Objavljeno: 9.10.2012
  • Prihaja Vojna ptic

    Po Porednih pujsih, Čudovitem Alexu in seveda Jeznih pticah v najrazličnejših oblikah je podjetje Rovio napovedalo novo, zanesljivo uspešnico. Gre za "najboljše Jezne ptiče doslej". Priljubljene pernate prijatelje bodo ustvarjalci tokrat poslali v svet Vojne zvezd. Igro za operacijske sisteme iOS, Android, Windows Phone, Windows 8 in OS X bomo lahko igrali od osmega novembra naprej. Do takrat pa nas bodo Finci zalagali s plišastimi igračami, svežimi novicami, video posnetki in občasnimi slikami iz prihajajoče igre.

    Objavljeno: 9.10.2012
  • Zaustavitev prodaje tablice Xperia Tablet S

    Zanimivo oblikovana tablica z dobro avtonomijo je naletela na velike težave. Sony je Xperio Tablet S namreč prodajal kot napravo, ki ne prepušča vode, zato naj bi bila zaščitena pred politjem. Žal jim je proizvodna napaka prekrižala načrte, saj je tablico drobcena razpoka med zaslonom in hrbtno stranjo naredila ranljivo. Zaradi napake so Japonci prodajo dotičnega modela (začasno) ustavili, že prodane primerke pa bodo bojda popravili na lastne stroške.

    Objavljeno: 9.10.2012
  • Blu-ray s kapaciteto 100 GB

    Verbatim je predstavil optični nosilec Blu-ray na katerega shranimo 40.000 fotografij, 20.000 skladb ali 8 ur video posnetkov v visoki ločljivosti. Gre za troslojni plošček, združljiv z napravami, ki podpirajo standard BDXL. Hitrost zapisovanja nanj je štirikratna. Za učinkovito zaščito pred praskami so Verbatimovi diski zaščiteni še z dodatno prevleko. Izdelek je v Evropi že na voljo. Posamezen disk prodajajo po ceni 88 evrov.

    Objavljeno: 8.10.2012
  • Garmin prevzema slovenskega distributerja

    Podjetje Garmin, ki je po svetu prodalo že več kot 100 milijonov navigacijskih sistemov, je znova dokazalo, da ve, kje je Slovenija. Ena od njegovih hčerinskih družb je prevzela Geoset, slovenskega zastopnika njihovih GPS naprav iz Šenčurja. Geoset se bo poslej imenoval Garmin trgovina, servis d.o.o. in bo nadaljeval s svojim poslanstvom v nespremenjenih pogojih dela. Finančna plat zgodbe nam ni bila razkrita.

    Objavljeno: 8.10.2012
  • Nexus in Android 4.2

    Do konca leta pride na naše telefone še ena posodobitev Androida. Kot je Googlu v navadi, bodo novo različico najbolj razširjenega mobilnega operacijskega sistema pospremili z novim, ali če gre zaupati govoricam z novimi Nexus aparati. O enem že veselo čivkajo vrabci. Gre za LG Optimus G Nexus, ki naj bi navduševal s procesorjem Snapdragon S4 (štiri jedra), 2 GB pomnilnika in True HD IPS zaslonom (za zdaj) neznanih, a bržkone precej velikih dimenzij. Mobilni telefon vgrajenih 8 ali 16 GB prostora ne bo mogel razširiti s karticami microSD, prav tako ne bo mogoča zamenjava vgrajene baterije. Če lahko verjamemo govoricam, bo LG sledil Nokii in na modelu Nexus udejanjil brezžično polnjenje. Operacijski sistem na južnokorejskem telefonu bo Key Lime Pie. Glavna prednost različice Android 4.2 naj bi bil nov način predrugačenja operacijskega sistema, ki bo uporabnikom omogočal uporabo najnovejše različice operacijskega sistema, čeprav proizvajalci telefonov še ne bodo posodobili svojih preoblek. Sledi projekt Roadrunner, ki naj bi optimiziral delovanje baterije vsaj tako učinkovito, kot je Butter izboljšal odzivnost sistema s posodobitvijo Jelly Bean. Za konec sta razvijalcem "ušla" še obogateni Google Now ter prenovljena tržnica Play.

    Objavljeno: 8.10.2012
  • Drugačen Captcha

    Sistem CAPTCHA se v najrazličnejših oblikah uporablja za spletno preverjanje uporabnikov iz mesa in krvi. Proces je običajno sestavljen iz preprostega testa, ki ga računalnik dinamično ustvari, rešiti pa ga ne zna. Najbolj priljubljeni vprašalniki od uporabnika zahtevajo prepis na izkrivljeni sliki predstavljenih črk in številk. Da bi uveljavljeni način še dodelali in uspešneje ločili programske robote od resničnih ljudi, so aktivisti skupine Civil Rights Defenders ustvarili CAPTCHA sistem z empatijo. Izkrivljena slika ostaja, uporabnik pa mora med različnimi odgovori na vprašanje, izbrati primernega. Tematika testov odseva ideologijo skupine in opozarja na kršitve človekovih pravic. Ustvarjalci spletišč lahko pripomoček na spodaj navedenem naslovu posvojijo brezplačno, si z njim priskrbijo boljšo zaščito pred roboti in obenem opozorijo na krivice, ki se dogajajo po svetu.

    Objavljeno: 8.10.2012
  • Samsung s sijajnimi rezultati

    Samsung tudi po poslovnih rezultatih očitno postaja glavni tekmec družbe Apple. Odlična prodaja izdelkov s tržno znamko Galaxy, v prvi vrsti paradnega telefona Galaxy S III, je prispevala k temu, da je Samsung v minulem četrtletju domala podvojil dobiček glede na enako obdobje lani.

    Objavljeno: 7.10.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji