Objavljeno: 21.10.2012

MS Office plus, minus

Microsoft je v veliki ofenzivi, kar se tiče novega operacijskega sistema Windows, le malo za tem pa pride na trg pisarniška zbirka Office v različnih izvedbah (navadna, v oblaku, za tablice Windows RT). Microsoft se je glede licenčnih pogojev držal doslej ustaljenih praks, čeprav nas čakajo tudi nekatera presenečenja, ne vselej prijetna.

Kupci tablic z okoljem Windows RT, ki vključuje Microsoftovo lastno z imenom Surface, bodo zadovoljni, ker so Word, Excel, PowerPoint in OneNote že vgrajen v osnovni operacijski sistem. Toda v licenčnih pogojih je moč prebrati, da je te programe moč uporabiti le v neprofitne namene. V trenutku, ko bodo uporabniki tablic Windows RT želeli uporabljati za poslovne namene ali druge pridobitniške aktivnosti, si bodo morali omisliti dodatno plačilo poslovnih različic paketa Office, lahko tudi oblačne različice.

Tovrstno licenčno določilo sicer ni novost, saj je nekaj podobnega že zdaj veljalo za uporabo cenejših različic Pisarne (Office Home & Student), vendar v kombinaciji s tablico, ki ima te programe že naložene, to najbrž zveni vsaj nekoliko smešno. Še en dokaz več, da Microsoft ne želi, da bi kupci Sufrace uporabljali za poslovne namene. Menda pa pride nekoliko kasneje v prodajo "poslovna" različica tablice Surface Pro, ki bo slonela na Intelovih procesorjih (torej je PC, ne pa tablica z ARMom), a bo verjetno tu treba Office posebej dokupiti.

Lepa gesta pa je nova ponudba spletne različice Office 365 University, ki cilja na študente. Za 80 dolarjev bo mogoče štiri leta (toliko kot tipično traja študij) uporabljati programe Word, Excel, PowerPoint in OneNote, navrgli pa so še 27 GB prostora v oblaku za dokumente in plačljive pogovore prek Skypa v obsegu 60 minut mesečno. Preračunano to pomeni, da je študentom v ZDA za Office treba odšteti le 1,67 dolarja na mesec. Vprašanje pa je, če bo to mogoče na tej strani Atlantskega ocena.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji