Objavljeno: 23.10.2012

Mali iPad in druščina

Prvi mož Appla, Tim Cook je skupaj s prodajalcem številka ena v podjetju, Timom Schillerjem, v Kaliforniji predstavil še zadnje letošnje jabolčne novosti. Osrednja zvezda zabave je bil težko pričakovani iPad Mini. Majhna, 7,9 palca velika tablica bo lažja (dobrih 300 g) in tanjša (7,2 mm) od starejšega brata, a bo imela isto ločljivost (1024 × 768), ki bo poskrbela, da bodo aplikacije na obeh videti enako. V osrčju malčka bo tiktakal dvojedrni procesor A5, poleg njega pa bo tablica imela še dve kameri (5 MP / 0,7 MP), hitro mreženje, več baterije in priključek Lightning, ki ne mara na katero stran ga obrnemo. Manjša obroba poleg večje zaslonske parcele pomeni, da je naprava enostavnejša za enoročno uporabo. Dokupimo ji lahko pametno srajčko Smart Cover, ki zaradi odsotnosti aluminija, iPad Mini je v celoti narejen iz istega materiala, objame tablico v celoti. Cena osnovnega modela s 16 GB diska in osamljeno brezžično povezljivostjo bo 330 ameriških dolarjev. Z začetkom novembra bo na voljo tudi v Sloveniji!

Poleg majhnega iPada je kot presenečenje večera Tim Cook najavil četrto generacijo večje tablice. Novi iPad bo imel dvakrat hitrejši procesor A6X, boljšo grafiko, večjo baterijo in nov priključek Lightning. Od drugega novembra dalje se bo tudi pri nas prodajal po isti ceni kot generacija prej.

Odprtih ust je obiskovalce v dvorani pustil nov iMac. Apple je računalnik "vse v enem" zopet prenovil in z njim premaknil meje mogočega. Namizni Mac je neverjetno shujšal. S posebnim proizvodnim postopkom varjenja in spajkanja so mu omogočili debelino mizernih pet milimetrov, kamor so stlačili prav vse. Na voljo 21,5 in 27 palcev velika računalnika z IPS zaslonom ločljivosti 1920 × 1080 ter 2560 × 1440. Kupec bo izbiral med vgradnjo običajnega diska, SSD alternative ali kombinacije Fusion Drive (128 GB + 1-3 TB). Zadnjo izbiro odlično podpira OS X Mountain Lion, ki se sproti uči, katere aplikacije bodo najbolje izkoristile hitrejši del diska. Cena osnovnega 21,5 palčnega modela (2,7 GHz quad-core i5, 8 GB, GeForce GTX 640M, 1 TB), ki ga bodo začeli prodajati v novembru, bo 1300 USD. Večjega (2,9 GHz quad-core i5, 8 GB, GeForce GTX 640M, 1 TB) pa bodo v najskromnejši konfiguraciji za 1800 ponudili šele proti koncu leta.

Med drugim so oder namenili tudi prenosniku MacBook Pro 13, ki si z najdražjim Applovim prenosnikom deli Retina zaslon ločljivosti 2560 × 1600, in prenovljenemu računalniku Mac Mini. Prvemu so pripeli začetno ceno 1700 USD, za katere dobimo Intelov dvojedrni i5 procesor s hitrostjo 2,5 GHz, 8 GB RAMa in 128 GB SSD diska, medtem ko osnovni model drugega cenijo zgolj na 600 USD, a zanje kupimo "le" dvojedrni Intel Core i5 procesor, 4 GB RAMa in 500 GB navadnega diska.

www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji