Objavljeno: 20.10.2012

Operacijski sistemi za večjo varnost

Podjetje Kaspersky Labs, znano po protivirusnih rešitvah, je napovedalo razvoj lastnega operacijskega sistema, ki bo odporen na varnostne vdore in nalaganje zlonamerne kode. Novi OS sicer ne bo namenjen končnim uporabnikom ali strežnikom, temveč industrijskim napravam in krmilnikom, ki bi v primeru napada s strani črvov, kot sta Flame in Stuxnet, utegnili ogroziti delovanje vitalnih sistemov, kot so elektrarne, črpališča in komunikacijske hrbtenice.

Večina industrijski krmilnikov danes sloni na operacijskih sistemih, ki so po strukturi podobni tistim, kot jih uporabljamo v osebnih računalnikih, vendar je tipično glede varnosti izvajanja kode slabo poskrbljeno. Novi operacijski sistem, ki še nima imena ali roka nastanka, naj bi imel minimalistično jedro, ki bo znalo zavrniti izvajanje kakršnekoli kode, ki bo prišla "od zunaj". Podrobnosti avtorji ne želijo razkrivati, poudarjajo pa da bo operacijski sistem vreden zaupanja, procesirane informacije pa preverljivo točne. Da ne bo dvoma, že v naprej poudarjajo, da izdelek ne bo nastajal pod načeli odprte kode, del tega pa nameravajo varovati v popolni tajnost (toda kako bodo kupci zaupal njim?).

Kaspersky seveda ni edini, ki želi trgu ponuditi varen operacijski sistem. NetBSD, izvedba operacijskega sistema Unix, slovi že vrsto let kot ena najbolj zanesljivih in varnih platform. Prav v teh dneh je izšla šesta generacija tega OS, ki je nastal že daljnega leta 1993. Večina novosti je povezanih s podporo za sodobnejše procesorske arhitekture. Med drugim najnovejše Intelove izdelke in procesorje ARM Cortex-A8. Zanimivo, da je nastala tudi posebna (začetna) različica za ljubiteljski mikro računalnik Raspberry PI.

http://eugene.kaspersky.com/2012/10/16/kl-developing-its-own-operating-system-we-confirm-the-rumors-and-end-the-speculation/

http://www.netbsd.org/releases/index.html#formal

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji