Objavljeno: 26.10.2012

Amerika proti piratom

Najbolj priljubljeni ponudniki interneta v Združenih državah Amerike bodo v prihodnjih dveh mesecih zagrenili življenje svojim strankam. Uvedli bodo sistem varovanja avtorsko zaščitenih vsebin, ki bo uporabnike opozarjal na nezakonito prenašanje in jih tudi kaznoval. Za nadzor bodo uporabili kombinacijo ljudi in programskih rešitev (MarkMonitor), ki bodo ob spornem dogodku zapisali IP številko in jo posredovali ponudniku spleta. Z njo lastnika identificirajo in mu pošljejo opozorilo.

Prvič bo kršitelj dobil zgolj obvestilo, da se z njegovo povezavo nekaj dogaja, zbrane nasvete, kako se izogniti kriminalnemu življenju ter informacije, kje se želena vsebina dobi na pošten način. V primeru, da vragolije s spletno povezavo počne sosed, mu bodo predočili še nekaj splošnih smernic varne rabe interneta. Naslednja faza bo uporabnika opozorila na posledice njegovega početja. Tokrat je nepridiprav ne bo tako lahko odnesel. Če s prenašanjem avtorsko zaščitenih vsebin ne bo prenehal, mu bodo upočasnili spletno povezavo, ga prisilili v branje pravnih določb in podobno. Poučne kazni bodo stopnjevali, dokler se nepridiprav ne spametuje. Odklopa z interneta bojda ne predvidevajo. Sodno preganjanje bodo prepustili lastnikom avtorskih pravic.

S problematiko piratstva se bomo spopadli tudi v uvodniku, ki bo otvoril novo številko Monitorja. Na prodajne police pride v torek, 30. oktobra.

www.copyrightinformation.org/node/709

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji