Objavljeno: 12.11.2012

3D tiskanje za vesoljske polete

Tiskalniki, ki znajo iz poljubne snovi ustvariti tridimenzionalne predmete, so menda naslednja velika stvar, ki nas čaka v naslednjih letih. Da ima zamisel velik potencial priča tudi nedavno objavljena novica, da pri vesoljski agenciji NASA resno razmišljajo uporabljati 3D tiskalnike za izdelavo prihodnjih vesoljskih plovil.

Njihova različica "tiskalnika" je seveda nekaj povsem drugega od tega, kar lahko pričakujemo pri izdelkih za domačo ali drugo industrijsko rabo, toda koncept je enak: iz osnovnih delcev, v primeru vesoljske rabe - kovinskih prašnih delcev, izdelati predmete, ki so precej bolj natančno in enakomerno sestavljeni, kot če bi jih izdelali z obdelavo (rezanjem, zvijanjem, varjenjem,...) sestavnih delov.

NASA za pripravo kovinskih modelov uporablja tehniko selektivnega laserskega taljenja (selective laser melting - SLM), ki nanaša in natančno tali sloj po sloj kovinskih delcev, dokler ne pridemo do končnega predmeta. Pri agenciji ocenjujejo, da lahko na ta način ključne dele izdelajo precej bolj natančno in hkrati ceneje, kot v preteklosti.

Tehnologija SLM je nemškega izvora (Concept Laser M2 Cusing machine), ki jo zdaj prirejajo za vesoljsko rabo. Prvo polovilo narejeno iz tovrstno taljenih ali "natisnjenih" delov lahko pričakujemo okoli leta 2017.

http://www.nasa.gov/exploration/systems/sls/selective_melting.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji