Objavljeno: 15.12.2012

Vroči Apple se ohlaja

Videti je, da se nenormalna evforija povezana z izdelki in samim podjetjem Apple nekoliko ohlaja. Iz Wall Streeta za družbo prihajajo zaskrbljujoče novice, saj je vrednost delnic padla na raven "le" 509,79 dolarja, koliko je bila nekje v februarju letošnjega leta. Predvsem pa je to vrednost, ki je občutno nižja od rekordnih 702 dolarjev, koliko je kotacija znašala septembra.

V resnici je težko razložiti, zakaj vlagatelji svoje delnice tako radodarno prodajajo, saj Apple po zadnjih podatkih še vedno tolče številne rekorde. Kljub temu iz raznih koncih prihajajo prvi znaki, da se zanimanje javnosti ohlaja. Pred nekaj dnevi je denimo Apple začel prodajati še relativno nove telefone iPhone 5 tudi na Kitajskem, kjer pa ni bilo dolgih vrst ljudi pred trgovinami, kot smo bili vajeni v zadnjih letih.

Od proizvajalcev, ki pogodbeno proizvajajo izdelke za Apple, pa je slišati, da ameriško podjetje zmanjšuje naročila za komponente oziroma ne vrši več tako velik pritisk na proizvodne zmogljivosti, kot še pred nekaj meseci. Poznavalci znajo povedati tudi, da so se začele, doslej sicer nenormalno visoke marže zniževati, kar pomeni, da za Apple najbrž prihaja čas streznitve.

Toda objektivno gledano je to le stališče borznih posrednikov in reakcija vlagateljev, ki najbrž pred koncem leta prodajajo delnice tudi zato, da bi zmanjšali plačilo davkov. Apple ima zagotovo dovolj znanja, zagotovo pa kapitala, da lahko zgodbo vnovič obrne.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji