Ostrenje po zajemu slike tudi za pametne telefone in tablice

Objavljeno: 28.12.2012

Japonska Toshiba razvija nov modul za digitalno fotografijo namenjen pametnim telefonom in tablicam, ki omogoča zajem celotnega svetlobnega toka in s tem ostrenje posameznih delov fotografije po tem, ko je ta že zajeta. Princip delovanja nam je pred dobrim letom prikazalo ameriško podjetje Lytro, ki proizvaja tudi enako imenovani digitalni fotoaparat.

Novi modul, ki je debel manj kot centimeter in s tem še primeren za vgradnjo v mobilne naprave, vsebuje kar pol milijona drobnih zrcalc, od katerih vsako zajema svetlobni tok z nekoliko drugačno ostritvijo. Rezultat je enak kot pri sistemu Lytro. Zajeto fotografijo lahko s posebno programsko opremo izostrimo naknadno s tem ko izberemo predel fotografije, ki nas zanima. Narediti je možno celo fotografije, ki so izostrene v celotnem vidnem polju.

Zamisel Toshibe je, da bi sam modul in pripadajočo programsko opremo ponudili proizvajalcem mobilnih naprav, kar bi bil lep korak naprej glede na dosedanji delujoči izdelek družbe Lytro. Razvoj Toshibinega fotografskega modula še poteka, dokončan pa naj bil v letu 2013.

http://www.toshiba.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki