Objavljeno: 3.1.2020 12:00

Ko telefon v ozadju sporoča vašo lokacijo

Ste vedeli, da imate na svojem telefonu množico aplikacij, ki v ozadju sporočajo vašo lokacijo, najverjetneje množici oglaševalcev? In ki imajo hkrati dostop do vaših stikov, SMSov, kamere in mikrofona?

Nova, deseta, različica operacijskega sistema Android prinaša večji nadzor nad sistemskimi pravicami, ki jih imajo aplikacije. Povprečen uporabnik bo po nadgradnji (nedavno so je bili denimo deležni tudi uporabniki telefonov Samsung Galaxy 10) presenečeno ugotovil, da ima na telefonu množico aplikacij, ki preverjajo lokacijo telefona (prek sistema GPS/Glonass/Galileo in mobilnih omrežij). Android 10 namreč ob vsaki zahtevi po lokaciji, ki jo aplikacija sproži v ozadju, o tem obvesti uporabnika. In mu ponudi, da če naj ima aplikacija dostop do lokacije le takrat, ko je v ospredju, ko jo dejansko uporabljamo.

Nekako tako torej, kot smo si verjetno mislili takrat, ko smo aplikacijo namestili. Nekako logično se zdi, da denimo vremenska aplikacija potrebuje dostop do lokacije, vendar le takrat, ko jo uporabljamo – v ozadju tega zagotovo ne potrebuje. Ali pač?

Bodo »vremenarji«, kot je denimo tudi IBM, sedaj ob zaslužek, ko jim bomo uporabniki počasi odrekli dostop do lokacijskih podatkov v ozadju?

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 3.1.2020 | 12:56

Vremenskim lokacijam vsekakor pride prav, da imajo dostop do lokacije stalno. Drugače bi bili pisci aplikacij deležni pritožb v stilu: "zakaj mi kaže, da sem še v Ljubljani, če sem pa že pred pol minute parkiral v Portorožu in sedaj ne vidim na telefonu, da dežuje in sem zaradi tega moker!" :-D Problem pa je vsekakor, če te podakte pošiljajo komu tretjemu, kar si pa mi ne želimo.

Matjaž Klančar | 3.1.2020 | 13:00

Če govorimo o "widgetu", potem res, sicer pa ne. Ko aplikacijo poženem, naj pač preveri kje je.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji