Objavljeno: 11.12.2018 11:00

Vremenske aplikacije v resnici preprodajajo lokacijske podatke

Leta 2016 je IBM kupil The Weather Channel, predvsem v ZDA zelo priljubljen vremenski kanal, ki ima tudi zelo priljubljeno vremensko aplikacijo. Zakaj??

Zakaj bi eno največjih »računalniških« podjetij (nekoč celo največje podjetje na svetu) kupilo – vremenski TV kanal? Kot piše The New York Times, vsekakor ne zaradi altruističnih vzgibov napovedovanja točnega vremena, ampak zaradi oglaševanja. Prav, to vemo, televizijski kanali živijo od oglaševanja, enako tudi zastonjske aplikacije, toda IBM se je tega lotil veliko bolj resno – s pomočjo določanja lokacije uporabnika, oz. njegovega telefona in s preprodajo teh podatkov svojim strankam.

Nič posebnega, boste rekli, tudi Google beleži vse naše premike in jih potem uporabi za bolj natančno ciljano oglaševanje. Toda IBM je dejansko izkoristil izredno priljubljenost grafično zelo dodelane aplikacije The Weather Channel zato, da je prišel do lokacijskih podatkov stotin milijonov ljudi. Po podatkih trgovine Play je aplikacijo namestilo preko 100 milijonov uporabnikov (uredniki trgovine Play pa so jo proglasili za "Editor's choice"), uporabnikov na iPhonih pa je po nekaterih ocenah okoli 10 milijonov. Zastonjska aplikacija sicer res prikazuje vremensko napoved, ker pa smo ji uporabniki dovolili zajemati tudi lokacijo, počne še veliko več. Celo sam IBM se pohvali, da je aplikacija odlično marketinško orodje in v tej smeri nagovarja oglaševalce (mimogrede, na tej strani o vremenu ne piše prav nič).

Navajajo celo primer, kako so z oglaševalcem McDonalds izvedli izredno uspešen marketinški projekt. Če ga poenostavimo – 79% uporabnikov, ki jim je vremenska aplikacija prikazovala oglase za McDonalds, se je v naslednjih treh dnevih oglasilo v poslovalnici McDonalds. Kako to vedo? McDonaldsu so seveda prodali lokacijske podatke uporabnikov z nameščeno aplikacijo The Weather Channel…

Mimogrede, da je podjetje The Weather Company v lasti IBMa, v aplikaciji piše šele v splošni pogojih, če se prebijete do njih.
  

(Prodaja "nekakšnih" resnih programskih sistemov kot je Notes/Domino se ob takih razkritjih kar naenkrat vidi v drugačni luči)

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji