Objavljeno: 6.1.2019 05:00

Weather Channel prodaja lokacijske informacije 45 milijonov uporabnikov

Priljubljena aplikacija Weather Channel krade lokacijske podatke uporabnikov in jih brez njihove privolitve posreduje tretjim osebam. Zaradi tega je mesto Los Angeles proti podjetju The Weather Company, ki aplikacijo vzdržuje, in njegovemu lastniku IBM-u vložilo tožbo.

Da zahteva Weather Channel dovoljenje za dostop do podatka o lokaciji uporabnika, se zdi najbolj logična stvar na svetu. Aplikacija, ki prikazuje podatke o vremenu, seveda mora vedeti, kje smo. Toda ob tem nas ne opozori, da te podatke uporablja za oglaševanje in da jih prodaja dalje.

Kalifornijska zakonodaja to opredeljuje kot zavajajočo poslovno prakso, saj ob podaji soglasja za dostop do teh podatkov nismo seznanjeni z obsegom njihove uporabe. Aplikacija ima 45 milijonov aktivnih uporabnikov, zato je zbiranje podatkov o njih zelo dobičkonosno.

Tiskovni predstavnika IBM-a je dejal, da je The Weather Company vedno transparentno razkrival uporabo lokacijskih podatkov in da bodo to tudi dokazali na sodišču. Primer bo gotovo zbujal veliko pozornosti, saj mesto Los Angeles pogosto toži podjetja, ki ne spoštujejo pravic strank in uporabnikov. Ko je leta 2015 tožilo banko Wells Fargo zaradi nepooblaščenega odpiranja bančnih računov in naročanja bančnih storitev za komitente, je doseglo 50 milijonov dolarjev težko poravnavo.

Medtem pa – izbrišite aplikacijo ali pa ji vsaj vzemite možnost dostopa do podatkov o lokaciji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji