Teme - vdor

 • Kdo napada Flightradar24?

  Flightradar24, ki velja za referenčno spletno stran za vse informacije o prometu na nebu, je zadnje dni tarča hekerskih napadov. V dveh dneh je bila stran trikrat nedostopna zaradi napadov DDoS, kar se še ni zgodilo. Ker napadi sovpadajo z zaostrovanjem situacije na Kavkazu, se pojavljajo številne špekulacije, kdo in s kakšnimi motivi stoji za napadi.

  Objavljeno: 30.9.2020 05:00več
 • Vdor odprl več kot milijon profilov DNK

  Na internetu se je v zadnjih letih povečalo število storitev, ki nudijo iskanje prednikov za gradnjo družinskega drevesa s pomočjo DNK. Stare metode pogovarjanja s starci, kopánja po arhivih in pokopališčih namreč odlično dopolnjuje analiza DNK. Problem pa je, ko se zgodi vdor.

  Objavljeno: 23.7.2020 09:00več
 • Novi napadi na bankomate

  Eden izmed načinov za krajo denarja so tudi napadi na bankomate, kjer lahko napadalci v nekaj minutah pridobijo nekaj (deset)tisoč evrov gotovine (jackpotting). Proizvajalec bankomatov Diebold Nixdorf, katerega bankomate uporablja tudi nekaj slovenskih bank, svari pred novo vrsto napadov, ki so še hitrejši.

  Objavljeno: 22.7.2020 14:00več
 • Iranski hekerji so se izdali kar sami

  Hekerska skupina ITG18, ki deluje pod okriljem iranskih oblasti, je izgubila 40 GB podatkov, med katerimi je pet ur videomateriala. Gre za posnetke, s katerimi se urijo njihovi novinci. Vsebine so se znašle na javno dostopnem strežniku, od koder jih je pobral IBM pri izvajanju rednih pregledov (X-Force Incident Response Intelligence Services).

  Objavljeno: 18.7.2020 05:00več
 • ZDA priznale kibernapad na Rusijo leta 2018

  Čeprav se velesile redno obtožujejo, da izvajajo internetne napade, vsaka zase to uradno zanikajo. Sedaj pa so ZDA prvikrat priznale, da so izvedle prikrit internetni napad na Rusijo. Ameriški predsednik Donald Trump je v intervjuju za The Washington Post dejal, da je leta 2018 naročil kibernetski napad proti ruskim trolom. Trump je potrdil, da je napad potrdil sam.

  Objavljeno: 14.7.2020 05:00več
 • Šestmesečni hekerski napad na A1 v Avstriji

  Avstrijski mobilni operater A1 je bil približno pol leta tarča hekerskega napada, ki so ga dokončno odbili ob koncu maja. Napad se je začel že novembra lani, strokovnjaki za IT v podjetju in organi pregona pa so bili z njim seznanjeni že zelo hitro. Sprva so napad opazovali, da bi dobili več informacij o hekerjih, za nadaljnjo zamudo pri demontaži pa je poskrbela pandemija koronavirusa. Po prvotnih načrtih bi morali sisteme očistiti že marca. V tem času so skrbeli, da hekerji niso dobili nobenih pomembnih ali občutljivih podatkov.

  Objavljeno: 11.6.2020 05:00več
 • Hekerji med pandemijo napadli češki klinični center

  Med hudo pandemijo novega koronavirusa, ki kosi po stari celini, nekateri hekerji vdirajo v kritično infrastrukturo. Na Češkem so minuli teden neznani napadalci vdrli v univerzitetni klinični center Brno. Napad je potekal v noči s četrtka na petek in je povzročil izpad omrežja. Napad je prizadel tudi porodnišnico in pediatrično kliniko v Brnu.

  Objavljeno: 17.3.2020 18:00več
 • ZDA za vdor v Equifax obtožile kitajske častnike

  Zaradi hekerskega napada na podjetje Equifax, ki se je zgodil leta 2017, so ameriške oblasti vložile obtožnico zoper štiri kitajske državljane. Obtoženi Wu Zhiyong, Wang Qian, Xu Ke in Liu Lei so častniki v kitajski vojski, domnevno člani njenega hekerskega oddelka (54. raziskovalni inštitut kitajske osvobodilne ljudske armade).

  Objavljeno: 11.2.2020 08:00več
 • Hekerji od Travelexa zahtevajo šest milijonov dolarjev odkupnine

  Ponudnik platforme za trgovanje in poslovanje s tujimi valutami Travelex je bil na starega leta dan žrtev hekerskega napada, po katerem so prešli na papirnato poslovanje. Teden dni pozneje situacija ni niti blizu rešitve, saj napadalci od podjetja zahtevajo šest milijonov dolarjev odkupnine, sicer bodo razkrili 5 GB osebnih podatkov strank.

  Objavljeno: 8.1.2020 05:00več
 • Hud hekerski napad na avstrijsko zunanje ministrstvo

  V Avstriji še vedno poteka močan hekerski napad, ki so ga neznani napadalci proti zunanjemu ministrstvu sprožili že v soboto. Glede na obseg in temeljitost napada strokovnjaki ocenjujejo, da za napadom morda stoji tuja država in ne naključni hekerji. Po prvih napovedih bo trajalo več dni, preden se bo stanje normaliziralo.

  Objavljeno: 6.1.2020 19:00več