Teme - vdor

 • Napadalci v programski jezik PHP poskušali podtakniti zlonamerno kodo

  V kodo programskega jezika PHP, ki na strežniški strani poganja približno 80 odstotkov spletnih strani, sta se ta teden prikradli dve spremembi (commit), ki sta bili zlonamerne narave. Z njima so skušali neznani napadalci uvesti stranska vrata za zlonamerni dostop. Odkrili so ju v nekaj urah, pri redni analizi novosti, zato se nista resnično prebili v produkcijsko kodo.

  Objavljeno: 31.3.2021 23:00več
 • Izsiljevalski virus od Acerja zahteva 50 milijonov dolarjev

  Če so pisci izsiljevalskih virusov sprva ciljali na domače uporabnike, so se v zadnjem času preusmerili na velike korporacije in inštitucije, kjer lahko z enim zamahom poberejo bistveno več denarja. Najnovejša žrtev je tajvanski proizvajalec računalnikov Acer, od katerega skupina REvil zahteva 50 milijonov dolarjev.

  Objavljeno: 22.3.2021 05:00več
 • Vdori v pametne naprave: pokličejo specialce in jih gledajo

  Na temnih straneh interneta se najdejo posnetki z domačih kamer, kako ameriške posebne policijske enote vdirajo v stanovanja iščoč napadalce. Toda v stanovanjih in hišah, kamor vdre policija, ni nobenih kriminalcev. Gre za lažne prijave (swatting), ki niso novost, so jih pa v zadnjem času nadgradili z vdiranjem v pametne naprave.

  Objavljeno: 3.1.2021 15:00več
 • Ruski hekerji mesece v ameriških ministrstvih in podjetjih

  V programski paket za upravljanje z IT sredstvi SolarWinds Orion, ki je izjemno razširjen po svetu in ga uporabljajo tudi številna največja podjetja z Microsoftom na čelu ter vladne inštitucije, denimo jedrski del ameriškega ministrstva za energijo, so že pred časom vdrli hekerji. Velikanski napad, ki je prizadel na stotine podjetij, so najverjetneje izvedli ruski državni hekerji iz skupine APT29 oziroma Cozy Bear. Moskva obtožbe zanika.

  Objavljeno: 20.12.2020 10:00več
 • Zelo natančen napad na varnostno podjetje FireEye

  FireEye, ki sodi med največja in najuglednejša podjetja na področju računalniške varnosti, saj njegove storitve najemajo ob najtežjih vdorih in hekerskih napadih, je bil sam žrtev vdora. Predvidevajo, da za napadom stoji tuja državna hekerska skupina, ki je uporabila nekaj najbolj sofisticiranih metod.

  Objavljeno: 10.12.2020 05:00več
 • Kdo napada Flightradar24?

  Flightradar24, ki velja za referenčno spletno stran za vse informacije o prometu na nebu, je zadnje dni tarča hekerskih napadov. V dveh dneh je bila stran trikrat nedostopna zaradi napadov DDoS, kar se še ni zgodilo. Ker napadi sovpadajo z zaostrovanjem situacije na Kavkazu, se pojavljajo številne špekulacije, kdo in s kakšnimi motivi stoji za napadi.

  Objavljeno: 30.9.2020 05:00več
 • Vdor odprl več kot milijon profilov DNK

  Na internetu se je v zadnjih letih povečalo število storitev, ki nudijo iskanje prednikov za gradnjo družinskega drevesa s pomočjo DNK. Stare metode pogovarjanja s starci, kopánja po arhivih in pokopališčih namreč odlično dopolnjuje analiza DNK. Problem pa je, ko se zgodi vdor.

  Objavljeno: 23.7.2020 09:00več
 • Novi napadi na bankomate

  Eden izmed načinov za krajo denarja so tudi napadi na bankomate, kjer lahko napadalci v nekaj minutah pridobijo nekaj (deset)tisoč evrov gotovine (jackpotting). Proizvajalec bankomatov Diebold Nixdorf, katerega bankomate uporablja tudi nekaj slovenskih bank, svari pred novo vrsto napadov, ki so še hitrejši.

  Objavljeno: 22.7.2020 14:00več
 • Iranski hekerji so se izdali kar sami

  Hekerska skupina ITG18, ki deluje pod okriljem iranskih oblasti, je izgubila 40 GB podatkov, med katerimi je pet ur videomateriala. Gre za posnetke, s katerimi se urijo njihovi novinci. Vsebine so se znašle na javno dostopnem strežniku, od koder jih je pobral IBM pri izvajanju rednih pregledov (X-Force Incident Response Intelligence Services).

  Objavljeno: 18.7.2020 05:00več
 • ZDA priznale kibernapad na Rusijo leta 2018

  Čeprav se velesile redno obtožujejo, da izvajajo internetne napade, vsaka zase to uradno zanikajo. Sedaj pa so ZDA prvikrat priznale, da so izvedle prikrit internetni napad na Rusijo. Ameriški predsednik Donald Trump je v intervjuju za The Washington Post dejal, da je leta 2018 naročil kibernetski napad proti ruskim trolom. Trump je potrdil, da je napad potrdil sam.

  Objavljeno: 14.7.2020 05:00več