Teme - vdor

 • Hekerji osmešili NSA

  Vsemogočna NSA, ki prisluškuje vsemu in vsakomur – tako se interno pohvalijo tudi sami – je bila tarča hudega hekerskega napada, ki v internet naplavil dobrih 300 MB kode orodij za vohunjenje, ki jih uporablja NSA. Neznani napadalci, ki se predstavljajo kot The Shadow Brokers, so na internet poslali datoteko z ukradenim materialom, ki dokazuje vdor v Equation Group. To pa je hekerska enota, ki je del NSA.

  Objavljeno: 18.8.2016 05:00več
 • V temnem internetu naprodaj osebni podatki naročnikov O2

  V temnem delu interneta so se pojavili oglasi, v katerih se prodajajo osebni podatki uporabnikov britanskega operaterja O2. BBC jih je nekaj tudi kupil in potrdil, da gre za avtentične podatke. O2 zanika vdor in opozarja, da gre za podatke iz tri leta starega vdora v neko drugo stran.

  Objavljeno: 27.7.2016 05:00več
 • Nov domiseln način širjenja trojanskih konjev

  Raziskovalci iz Kaspersky Laba poročajo o novem domiselnem načinu za širjenje trojanskih konjev, ki so ga v zadnjih mesecih uporabljali pisci zlonamernega programa Lurk. Za lažji dostop do tarčnih računalnikov so ga skrili kar v legitimno programsko opremo za oddaljen nadzor računalnika.

  Objavljeno: 20.7.2016 10:30več
 • Veriga Wendy’s odkrila viruse na tisoč plačilnih terminalih

  Ameriška veriga restavracija Wendy’s je bila žrtev velikega hekerskega vdora, za katerega se je izkazalo, da je precej večji od prvotnih predvidevanj. Ob majskem odkritju vdora so govorili o napadu na manj kot 300 izmed 5144 franšiznih poslovalnic, danes pa je potrjenih lokacij 1025. Napadalci so pridobili osebne in bančne podatke strank.

  Objavljeno: 9.7.2016 05:00več
 • FBI za vdor v iPhone 5C plačal vsaj milijon dolarjev

  Ranljivosti in odklepanje zašifriranih telefonov niso poceni, ugotavlja tudi FBI. Za dostop do podatkov na iPhonu 5C, ki je ostal za ubitim teroristom v decembrskem napadu v San Bernardinu, so zunanjemu izvajalcu po besedah FBI-jevega direktorja plačali vsaj milijon dolarjev. In izvedeli nič novega.

  Objavljeno: 23.4.2016 11:00več
 • Prvi hekerski napad, ki je povzročil električni mrk

  Malokdo bi si mislil, da se bo prvi hekerski napad na elektroenergetsko omrežje zgodil v Ukrajini. Mogoče se je res že kje kdaj prej, a 23. decembra lani je 80.000 odjemalcev v ukrajinski pokrajini Ivano-Frankivsk za 3-6 ur ostalo brez električne energije, razlog pa je brez dvoma hekerski napad. To je prvi dokazani primer, da je hekerski napad povzročil večji izpad električne energije.

  Objavljeno: 13.1.2016 05:00več
 • "Nov" način zlorabe plačilnih kartic

  Francoski raziskovalci so objavili članek o novem načinu zlorabe plačilnih kartic, zaradi katere je bilo v letih 2011-2012 aretiranih pet osumljencev, ki so nakradli za 600.000 evrov. Zgodba je zanimiva zlasti zato, ker so že leta 2010 raziskovalci s Cambridgea opozorili na možnost tovrstne zlorabe in izdelali delujoč prototip. Tedaj so jih izdajatelji kartic odslovili, češ da je v praksi ta napad nemogoč.

  Objavljeno: 22.10.2015 05:00več
 • Kako so najstniki vdrli v elektronski predal direktorja ameriške CIA

  Minuli konec tedna so se na spletu pojavile nepreverjene informacije, da so neznani napadalci vdrli v zasebni e-poštni račun direktorja ameriške obveščevalne agencije CIA Johna Brennana in pridobili tudi številna službena sporočila. Za Wired je spregovoril še ne dvajsetletni heker, ki je prevzel odgovornost za vdor, in pojasnil, kako je izključno z uporabo socialnega inženiringa pridobil dostop do elektronskega predala enega najvplivnejših ljudi na Zemlji. Pri tem mu je pomagala še dvojica ljudi.

  Objavljeno: 21.10.2015 05:00več
 • Britanska policija aretirala naročnike DDoS-napadov

  Ko slišimo o hekerskih napadih, najprej pomislimo na izurjene in izjemno sposobne posameznike, ki so z natančno analizo sistema odkrili ranljivost in jo sedaj izrabljajo. A resnica je precej dolgočasnejša. Poleg majhne skupine sposobnih hekerjev obstaja bistveno večja skupina tistih, ki uporabljajo pripravljena orodja izpod prstov prvih – včasih smo jim rekli script kiddies. In tudi za to početje se gre v zapor.

  Objavljeno: 1.9.2015 18:00več
 • Ashley Madison dobro varovala gesla, ostalega pa ne

  Po objavi podatkov iz vdorov je vsakokrat med prvimi na vrsti analiza gesel, kolikor jih je pač mogoče razbiti. Strokovnjaki so to naredili tudi za napad na Ashley Madison, ki je za gesla primerno skrbela. Žal bo to bolj slaba uteha za razgaljene uporabnike, saj je stran o prešuštnikih eden izmed redkih primerov, kjer so ostali osebni podatki poleg gesla in številk kreditnih kartic (teh niso uspeli odtujiti) ravno tako pomembni.

  Objavljeno: 28.8.2015 08:00več
ph