Teme - vdor

 • Šestmesečni hekerski napad na A1 v Avstriji

  Avstrijski mobilni operater A1 je bil približno pol leta tarča hekerskega napada, ki so ga dokončno odbili ob koncu maja. Napad se je začel že novembra lani, strokovnjaki za IT v podjetju in organi pregona pa so bili z njim seznanjeni že zelo hitro. Sprva so napad opazovali, da bi dobili več informacij o hekerjih, za nadaljnjo zamudo pri demontaži pa je poskrbela pandemija koronavirusa. Po prvotnih načrtih bi morali sisteme očistiti že marca. V tem času so skrbeli, da hekerji niso dobili nobenih pomembnih ali občutljivih podatkov.

  Objavljeno: 11.6.2020 05:00več
 • Hekerji med pandemijo napadli češki klinični center

  Med hudo pandemijo novega koronavirusa, ki kosi po stari celini, nekateri hekerji vdirajo v kritično infrastrukturo. Na Češkem so minuli teden neznani napadalci vdrli v univerzitetni klinični center Brno. Napad je potekal v noči s četrtka na petek in je povzročil izpad omrežja. Napad je prizadel tudi porodnišnico in pediatrično kliniko v Brnu.

  Objavljeno: 17.3.2020 18:00več
 • ZDA za vdor v Equifax obtožile kitajske častnike

  Zaradi hekerskega napada na podjetje Equifax, ki se je zgodil leta 2017, so ameriške oblasti vložile obtožnico zoper štiri kitajske državljane. Obtoženi Wu Zhiyong, Wang Qian, Xu Ke in Liu Lei so častniki v kitajski vojski, domnevno člani njenega hekerskega oddelka (54. raziskovalni inštitut kitajske osvobodilne ljudske armade).

  Objavljeno: 11.2.2020 08:00več
 • Hekerji od Travelexa zahtevajo šest milijonov dolarjev odkupnine

  Ponudnik platforme za trgovanje in poslovanje s tujimi valutami Travelex je bil na starega leta dan žrtev hekerskega napada, po katerem so prešli na papirnato poslovanje. Teden dni pozneje situacija ni niti blizu rešitve, saj napadalci od podjetja zahtevajo šest milijonov dolarjev odkupnine, sicer bodo razkrili 5 GB osebnih podatkov strank.

  Objavljeno: 8.1.2020 05:00več
 • Hud hekerski napad na avstrijsko zunanje ministrstvo

  V Avstriji še vedno poteka močan hekerski napad, ki so ga neznani napadalci proti zunanjemu ministrstvu sprožili že v soboto. Glede na obseg in temeljitost napada strokovnjaki ocenjujejo, da za napadom morda stoji tuja država in ne naključni hekerji. Po prvih napovedih bo trajalo več dni, preden se bo stanje normaliziralo.

  Objavljeno: 6.1.2020 19:00več
 • ZDA ponujajo rekordnih 5 milijonov dolarjev nagrade za aretacijo dveh hekerjev

  Ameriško tožilstvo in britanska agencija za preprečevanje kriminala sta vložila obtožnice zoper dva ruska državljana, ki ju obtožujejo sodelovanja v internetni kriminalni organizaciji Evil Corp. Ta naj bi v več kot desetletju dolgem delovanju s hekerskimi vdori v več kot 40 državah ukradla več deset milijonov dolarjev.

  Objavljeno: 6.12.2019 05:00več
 • Hekerski napad ohromil Louisiano

  V ameriški zvezni državi Louisiana se že dober teden ukvarjajo s hudim hekerskim napadom, v katerem je izsiljevalska programska oprema (ransomware) skoraj v celoti ohromila delovanje javne uprave. Napad s črvom Ryuk se je zgodil 18. novembra. Napadalci so dobili administratorski dostop do več domen Active Directory, od koder so zlahka kompromitirali različne računalnike z Windows, ki so bili del domen.

  Objavljeno: 29.11.2019več
 • Vdrli v spletno stran GetMonero in uporabnikom kradli - monero

  Usoda ima smisel za ironijo, so ugotovili vodilni pri kriptovaluti monero. Na njihovi uradni spletni strani se je znašla zlonamerna koda, ki je uporabnikom kradla kriptovaluto. Tega pa sploh niso ugotovili pristojni, temveč šele uporabniki.

  Objavljeno: 21.11.2019 05:00več
 • Na internetu krožijo gesla uporabnikov NordVPN

  Saga s ponudnikom NordVPN, ko so po več kot enoletnem prikrivanju minuli mesec razkrili varnostni vdor, se nadaljuje. Na Pastebinu in delih temnega interneta so v zadnjih tednih začela krožiti uporabniška imena in gesla vsaj 2000 uporabnikov NordVPN. Večina teh gesel je še aktivna, torej jih uporabniki sploh še niso zamenjali. Hekerji že poizkušajo izkoristiti te podatke tudi za prijavo v druge storitve, kjer so uporabniki morebiti reciklirali svoje prijavne podatke.

  Objavljeno: 2.11.2019 11:00več
 • NordVPN poldrugo leto prikrival vdor

  Uporabo navideznih zasebnih omrežij (VPN), ki jih tržijo komercialni ponudniki, pogosto priporočamo, ker se tako izognemo nevarnosti vohljanja na nezaščitenih internetnih omrežjih, preveč zvedavim sistemskim administratorjem ali zgolj pretentamo geoblokado pri določenih storitvah. Toda to je lahko tudi dvorezen meč, kadar so ponudniki VPN tarče hekerskih vdorov. Eden izmed najpriljubljenejših je NordVPN, ki je bil že marca 2018 tarča hekerskega napada, kar so javno priznali šele sedaj.

  Objavljeno: 23.10.2019 05:00več