Teme - vdor

 • Objavljeno: 31.1.2019 11:00več
 • Za odklop države od interneta 32 mesecev zapora

  V Londonu so obsodili 30-letnega Britanca, ki je novembra 2016 z internetnim napadom DDoS uspel povsem onemogočiti internetno povezljivost Liberije. Država, ki ima sorazmerno malo operaterjev in zgolj eno pomembno mednarodno povezavo – podmorski kabel ob zahodni afriški obali – je bila zaradi napada na operaterja Lonestar dva dni odrezana od interneta. Storilec bo za napad v zaporu preživel 32 mesecev.

  Objavljeno: 13.1.2019 05:00več
 • V Nemčiji ukradli osebne podatke več sto politikov in zvezdnikov

  V petek se je razširila vest, da so na internetu objavljeni osebni podatki več sto nemških politikov, novinarjev in zvezdnikov, tudi kanclerke Angele Merkel. Na Twitterju na profilu @_0rbit, ki so ga neznanci ustvarili v Hamburgu, so od decembra objavljali podatke. Profil je imel več kot 17.000 sledilcev, objave pa so trajale od 1. do 28. decembra, a so organi pregona in širša javnost zanj izvedeli šele v petek. Kaže, da gre za podatke, ki so jih pridobili v hekerskem napadu pred lanskim oktobrom, podrobnosti pa še niso jasne.

  Objavljeno: 6.1.2019 10:00več
 • Pametne masažne kadi lahko napadejo hekerji in jim spremenijo temperaturo

  Čedalje več aparatov, ki jih uporabljamo doma, lahko na takšen ali drugačen način krmilimo s pametnimi telefoni ali prek interneta. Žal pa jih mnogo ni primerno poskrbelo za varnost, zato jih lahko krmili še kdo drug. Na BBC so v sodelovanju s podjetjem Pen Test Partners pokazali, da so tudi popularne masažne kadi ranljive, saj lahko hekerji spreminjajo temperaturo vode in ugotovijo, ali smo v kadi.

  Objavljeno: 26.12.2018 11:00več
 • Na prodaj zasebna sporočila z 81.000 Facebookovih profilov

  Hekerji so odtujili zasebna sporočila več uporabnikov Facebooka in jih sedaj prodajajo. BBC poroča, da so jih kontaktirali hekerji in dejali, da imajo podatke iz več kot 120 milijonov profilov. Hkrati Facebook trdi, da niso zabeležili nobenega vdora ali drugega incidenta. BBC ni mogel potrditi, da imajo hekerji res podatke 120 milijonov uporabnikov.

  Objavljeno: 2.11.2018 12:00več
 • Uber zaradi zamolčanega vdora ob 148 milijonov dolarjev

  Uber spoznava, da izgubljanje podatkov in prikrivanje vdorov ni poceni. Zaradi vdora, ki se jim je zgodil leta 2016, a so ga več kot leto dni prikrivali, bo podjetje plačalo 148 milijonov dolarjev. Tako predvideva poravnava, ki so jo sklenili s tožilci iz vseh 50 ameriških zveznih držav, potrditi pa jo mora še sodišče.

  Objavljeno: 27.9.2018 05:00več
 • Srečanje Trump-Putin poskrbelo za porast hekerskih napadov na Finsko

  Finska običajno ne beleži velikega števila hekerskih napadov na svojo internetno infrastrukturo. Se je pa to močno spremenilo pred srečanjem Donalda Trumpa in Vladimirja Putina, ki je v ponedeljek potekalo v Helsinkih. Štiri dni pred obiskom se je število napadov povečalo za 28-krat, v poročilu ugotavlja podjetje F5.

  Objavljeno: 21.7.2018 05:00več
 • Obsojen najstnik, ki je vdrl v TV ministra za nacionalno varnost

  Na londonskem sodišču so 18-letnega Kana Gambla obsodili na dve leti mladinskega zapora, ker je pred poltretjim letom (torej kot 15-letnik!) vdrl v domač računalniški sistem Johna Brennana, ki je bil tedaj direktor CIE. Napadel je tudi njegovo ženo in pomočnika direktorja FBI-ja.

  Objavljeno: 22.4.2018 05:00več
 • Slovenski strani NiceHash ukradli bitcoine v vrednosti 68 milijonov evrov

  Strežniki podjetja NiceHash, ki je ponujalo platformo in programsko opremo za rudarjenje kriptovalut, so bili po trditvah podjetja tarče napada, v katerem je po neuradnih podatkih izpuhtelo za več deset milijonov evrov bitcoinov. Po večurnem izpadu delovanja spletnih strani so predstavniki NiceHasha na družabnih omrežjih potrdili, da se je zgodil varnostni incident, v katerem so izgubili vsebino denarnice.

  Objavljeno: 7.12.2017več
 • Uber prikrival krajo osebnih podatkov 57 milijonov uporabnikov

  Uber je priznal, da so bili oktobra 2016 tarča uspešnega hekerskega napada, v katerem so jim napadalci odnesli osebne podatke 57 milijonov uporabnikov in strank. Uber je za vdor vedel, a leto dni ni obvestil niti prizadetih uporabnikov niti oblasti, čeprav bi bil to moral storiti. Namesto tega je Uber hekerjem plačal 100.000 dolarjev odkupnine, da bi ti izbrisali podatke in o vdoru molčali.

  Objavljeno: 22.11.2017 18:00več
ph