Novice

 • Sodobna videoteka

  Družba TSmedia ("Telekom Slovenije media", podjetje, ki je nastalo z združitvijo Telekomovih www.siol.net, www.najdi.si in podjetja Planet9) je predstavila novo storitev, ki jo najlažje opišemo kot sodobno videoteko. Njeni uporabniki si bodo v njej lahko izposojali najnovejše filmske uspešnice in si jih nato ogledali na računalniku ali televiziji. Vsebina se do strank pretoči po spletni povezavi. Cena posameznega filma je največ tri evre in pol. Izposojeni naslov je kupcu na voljo 24 ur, v tem času si ga lahko ogleda večkrat, neodvisno od ciljne naprave. Ker videoteka uporablja tehnologijo prilagajanja video toka razpoložljivi pasovni širini, bo ogled plačanega filma brez motečega prekinjanja. Najboljša kakovost slike vseeno zahteva povezavo s hitrostjo 2 Mbit/s ali več. Predvajanje na strani odjemalca potrebuje Microsoftov predvajalnik Silverlight, saj sistem za zaščito plačanih vsebin uporablja njegovo tehnologijo PlayReady. Videoteka je za zdaj na voljo le naročnikom Telekoma oziroma Siola, medtem ko bodo naročniki Mobitela na storitev morali počakati še mesec dni. O tem kdaj bodo do filmov prišli nesrečneži s pogodbo pri konkurenčnih ponudnikih spleta in kako se bo slovenska videoteka obnesla v primerjavi z Applovo, ki je po novem na voljo tudi na tej strani Alp, TSmedia molči.

  Objavljeno: 23.12.2011več
 • Asus Transformer Prime na sodišču

  Če je danes kakšna tehnološka inovacija na pravi poti, se hitro znajde na sodišču. V primeru, da tožbe ni, iz nje bržkone ne bo kaj resnega. Asus se je pravkar pridružil velikim tekmecem za naklonjenost tržišča, saj jih podjetje Hasbro toži zaradi uporabe imena Transformer Prime. Slednje pripada robotu iz vesolja. Igrača Transformers Optimus Prime je skupaj z dotično blagovno znamko last podjetja Hasbro, ki se je ob pompu okoli nove Asusuove tablice odločilo Tajvance tožiti. Vse lepo in prav, ampak v navedenem primeru sploh ne gre za konkurenčni podjetji, saj delujeta v povsem drugačnih segmentih tržišča, za nameček pa nihče ne more očitati Asusu, da njihova tablica ni Transformer. V angleščini beseda pomeni preoblikovanje in posebnost tablice je prav to, zlahka se pretvori v pravi prenosni računalnik. Kaj se bo iz tega izcimilo, bo znano v kratkem.

  Objavljeno: 23.12.2011več
 • AMD na grafičnem prestolu

  Večna vojna med grafičnima gigantoma AMDjem in Nvidio je znova postregla s premikanjem mej. Podjetje AMD je v trgovine poslalo omejeno serijo grafične kartice Radeon HD 7970, ki uradno izide šele devetega januarja. Kartica z več kot 4,3 milijarde tranzistorji je prva, ki je proizvedena v 28-nanometrskem načinu proizvodnje. Arhitektura Graphic Core Next bo poskrbela, da dobrih petsto evrov draga mrcina ne razočara svojih kupcev. Vse našteto, s tremi giga zlogi pomnilnika na 386 bitnem vodilu, bo porabilo do 300 vatov energije in bo naklonjeno navijanju kartice precej preko spočetka zastavljenih mej. Rezultat je trenutno najzmogljivejša grafična zverina ta hip. Zanimivo bo videti, kakšen bo odgovor konkurenčnega podjetja Nvidia.

  Objavljeno: 23.12.2011več
 • Pirati imajo najraje Dexterja

  V današnjem času je tako, da priljubljenosti zabavnih vsebin ne moremo meriti zgolj po prodajnih podatkih. Vsaj pri številu gledalcev posameznih televizijskih nadaljevank je treba pokukati na temno stran, saj tovrstna vsebina ni enako dostopna vsepovsod po svetu. V ta namen koncem leta na spletišču TorrentFreak objavijo svojo lestvico najbolj uspešnih. Letos je prvo mesto pripadlo seriji Dexter, ki je za las prehitela fantazijsko nadaljevanko Game of Thrones. Obe sta čez leto pridelali polčetrti milijon nezakonitih prenosov. Iz rezultatov je moč izluščiti dvoje. Prvič, da so vse "na črno" uspešne serije priljubljene tudi med "poštenimi" gledalci in drugič, da se število nezakonitih prenosov iz leta v leto manjša, kar je predvsem posledica uspešnega prilagajanja distribucije novim razmeram (npr. Hulu, Netflix, …). Piratstvo torej ne škoduje in ljudje radi plačamo pošteno ceno za nekaj, v čemer uživamo. Na oboje smo že večkrat opozorili tudi sami in temo znova obujamo v uvodniku sveže številke Monitorja.

  Objavljeno: 22.12.2011več
 • Symbian je mrtev

  Nadgradnja mobilnega operacijskega sistema Symbian, ki na telefone prispe februarja leta 2012, bo dokončno opravila z imenom Symbian. Imenovala se bo zgolj Nokia Belle. Spremembe bodo deležni vsi lastniki telefonov z zadnjo različico Sybiana (Anna), med njimi najdemo finske aparate N8, E7 in X7. Novo ime ne spremeni posodobitve, ki bo na naprave prinesla več navideznih zaslonov, boljše upravljanje z lebdečimi pripomočki, lepšo statusno vrstico in številne druge spremembe, ki jih novosti željni uporabniki že težko čakajo. Kaj bo z nekdanjim prvakom med mobilnimi sistemi po prihodu lepotice (Belle) še vedno ni znano. Vendar tudi, če se ga Nokia odloči še naprej podpirati, imena Symbian ne bo več.

  Objavljeno: 22.12.2011več
 • Kdo bo zavzel RIM?

  O težavah podjetja RIM smo že veliko pisali. Nekdaj uspešni, inovativni Research In Motion je zadnja leta milo rečeno stagniral. Kanadčani so predolgo sedeli na lovorikah in zdi se, da tonejo vedno globlje. Ob uspehu iPada so moči uprli v izdelavo lastne tablice, ki pa je med uporabniki tako nezaželena, da se je danes otepajo tudi roparji. Le z njo so RIMljani pridelali pol milijarde izgube. Usmerili so se v programsko opremo, mobilni operacijski sistem nove generacije BBX, ki so ga zaradi zaščitenega imena morali preimenovati v BlackBerry 10. Za nameček so tik pred začetkom božične nakupovalne sezone v RIMu priznali, da naprav z njim še nekaj časa ne bo. Uspešnejši (beri premožnejši) konkurenci so se pocedile sline in RIM je čez noč postal priljubljena tarča.

  Objavljeno: 22.12.2011več
 • LG prehitel Apple?

  Od predstavitve telefona iPhone 4S naprej, so govorice o inovativni televiziji iz Cupertina iz dneva v dan glasnejše. Razlogov za to je več, ne nazadnje je v enem zadnjih intervjujev Steve Jobs dejal, da bodo aparati z logotipom jabolka v bližnji prihodnosti povsem prevetrili trg televizorjev. Vseeno lahko največ zaslug za izredno zanimanje pripišemo osebni pomočnici Siri, ki uporabniku Applovega telefona nudi glasovno upravljanje z njim. Nekaj podobnega bi še kako prišlo prav v dnevni sobi, kjer še vedno kraljuje zvesti daljinski upravljalnik. Ko je bila javnost že prepričana, da bo Apple tisti, ki bo televizorjem vdihnil prepotrebne svežine, je na sceno stopil LG.

  Objavljeno: 21.12.2011več
 • Samsung deli Sladoled

  Samsung je razkril načrte nadgradenj plejade svojih izdelkov. Ice Cream Sandwich bodo dobile vse aktualne oblike njihovega Galaxya, začenši s telefonoma S II in Note, ki bosta novega Androida deležna že v prvem četrtletju leta 2012. Sledile bodo naprave Galaxy R, Galaxy S II LTE ter tablice Galaxy Tab 10.1, 8.9, 7.7 in 7.0 Plus. Veliko presenečenje je izostanek Samsungovega najbolj prodajanega modela, telefona Galaxy S. Prav tako ni jasno, kaj bo s prilagojenimi različicami naprav, kakršna je tudi tablica 10.1v, ki jo je pri nas prodajal eden od ponudnikov mobilne telefonije. Po Samsungovih besedah bodo ti telefoni in tablice odvisne od volje ter pripravljenosti njihovega matičnega ponudnika.

  Objavljeno: 21.12.2011več
 • Firefox 9 ima rad JavaScript (in Google)

  Izšel je spletni brskalnik Firefox s številko devet. Največ sprememb od osmice so prinesle izboljšave na področju dela s podatkovnimi tipi, ki so pohitrile izvajanje JavaScripta za dobro petino. Spremembe JavaScript v oziru optimizacije in hitrosti približajo prevedenim programom, pisanim v programskem jeziku C ali C++. Medtem ko je definiranje tipov v Cju kompleksnejše in zamudnejše, je v JavaScriptu programerjem lažje, saj prevajalnik opravi težaško delo namesto njih. Slednje je razlog za počasnejše delovanje, ki ga Firefox 9 v 20-30ih odstotkih odpravlja. Če bo poleg drobnih izboljšav in poliranja to dovolj, da vrne brskalnik na stara pota priljubljenosti, bomo videli kmalu. Po zadnjih informacijah mu kaže dobro, saj je Google končno podaljšal zajetno pogodbo z Mozillo in bo še naprej številka ena med iskalniki v Firefoxu. Slednji ima s tem zagotovljeno svetlo prihodnost vsaj nadaljnjih 36 mesecev.

  Objavljeno: 21.12.2011več
 • HTC izgubil bitko

  Mednarodna komisija za trgovanje (ITC) je presodila, da je tajvansko podjetje HTC v svojih izdelkih uporabilo eno izmed tehnologij, ki jo je Apple predhodno patentno zaščitil. Vsled ugotovitve se HTCju prepove prodaja spornih izdelkov z dnem 19.4.2012. Medtem ko se možje iz Cupertina tolčejo po prsih, se HTC priduši, da je razsodbe vesel, saj potrjuje zgolj enega izmed patentov od desetih, s katerimi se je tožba začela. Tako bodo njihovi izdelki v prihodnosti siromašnejši le za eno izmed obilja možnosti, ki jih že ponujajo. Manka uporabniki naj ne bi opazili. Govora je o tako imenovanem zajemanju informacij z dotikom, kjer uporabnik iz skupine podatkov preprosto izlušči predmet zanimanja, na primer telefonsko številko, in z njim nekaj naredi, na primer izvede klic. Pri HTCju bodo sporne naprave programsko "nadgradili" in možnost takšne manipulacije popolnoma odstranili. Da pa ne bi uporabnikov pustili na suhem, bodo naslednje štiri mesece preživeli v iskanju rešitve, ki bi zagotavljala enako funkcionalnost, na povsem nov način.

  Objavljeno: 20.12.2011več
ph