• WikiLeaks odkriva vohune

    Kot v zadnji številki Monitor, tudi pri WikiLeaks ugotavljajo obstoj vohunskih pripomočkov za prisluškovanje mobilnim telefonom in vdiranje v brezžična omrežja. V zadnji objavi so se lotili podjetja Gamma International, ki je znano po zbirki tovrstnih orodij z imenom Finfisher spyware. Z njo so usluge v preteklosti med drugim ponujali diktatorju Mubaraku, da bi z njimi nadziral egipčansko rabo Skypa, Gmaila in podobnih spletnih storitev. V ta namen so izdelali prave televizijske oglase, do katerih so se sedaj dokopali pri WikiLeaks in jih skupaj z vohunskimi dokumenti objavili. Oglasa za mobilno vohunjenje in vdiranje v omrežje prilagamo novici, druge si lahko ogledate na spletišču WikiLeaks.

    Objavljeno: 10.12.2011
  • Zmaga za Samsung, poraz Applu

    Bitka, ki se je začela aprila s tožbo v Združenih državah Amerike in se nato razširila po celem svetu, je delno končana. Avstralsko sodišče, ki je oktobra Samsungu začasno ustavilo prodajo tablic Galaxy Tab, je zadevo odločilo v prid Korejcem. S sodbo so ovrgli trditve podjetja Apple, da Samsungovi izdelki kopirajo njihove. Dobili so bitko, ne vojne, pravijo v Cupertinu, saj se podobne tožbe, zaradi kraje oblikovanja, uporabniškega vmesnika in pakiranja, odvijajo še v devetih drugih državah. Samsung se na provokacije ne ozira. Galaxy Tab 10.1 bo v avstralskih trgovinah še ujel božično nakupovalno sezono.

    Objavljeno: 9.12.2011
  • Flipboard na telefonu

    Priljubljena aplikacija Flipboard je ena večjih zgodb o uspehu v povezavi s tablico iPad. Zbiralnik novic iz različnih spletnih virov in družabnih omrežij se od podobnih programov razlikuje predvsem po videzu. Tako kot se je potrudil Apple pri snovanju svoje tablice, so se po njih zgledovali tudi programerji podjetja Flipboard, ki so izdelali čudovit uporabniški vmesnik, ki je videti kot osebni časnik. Uspeh ni izostal, saj je Flipboard pravi užitek prebirati. Kalifornijci nadaljujejo zgodbo in so pravkar izdali dolgo pričakovano različico za manjše zaslone, natančneje za telefon iPhone. Aplikacija je prav tako odlična, saj ji ne manjka zmožnosti večje sestre. Še več, Flipboard za iPhone pozna edinstveni pogled Cover Stories, ki zbira pred kratkim naložene fotografije, skupne članke in posodobitve statusov na izbranih družabnih omrežjih. Obe različici še vedno čakata na nas v Applovi prodajalni App Store in sta na voljo popolnoma brezplačno.

    Objavljeno: 9.12.2011
  • Office 365 končno tudi za slovenska podjetja

    Na slovenski podružnici Microsofta so predstavili spletno različico njihovega pisarniškega paketa Office 365, ki z kančkom zamude prihaja tudi na naš trg. Za zdaj je na voljo brezplačna 90-dnevna preizkusna različica, ki bo popolnoma poslovenjena do svojega komercialnega prihoda na trg prihodnje leto. Več o vsebini in ponudbi si preberite na tej povezavi:

    Objavljeno: 8.12.2011
  • Googlov grafični kalkulator

    Spletni gigant je zopet potihoma nadgradil svojega paradnega konja, iskalnik Google. Če vanj vnesemo matematično funkcijo, nam ta po novem izriše graf. Sveže orodje omogoča vnos več različnih funkcij hkrati, ki morajo biti ločene z vejico. Vnesemo lahko trigonometrične, eksponentne ali logaritmične funkcije, rezultat nato poljubno raziščemo s približevanjem in sprehajanjem po grafu.

    Objavljeno: 8.12.2011
  • Prvi 128-gigabitni bliskovit pomnilnik v čipu

    Podjetji Intel in Micron sta proizvedli prvi bliskovit pomnilnik (ang. NAND flash) v čipu z 20 nanometrsko tehnologijo. Tako izdelani čipi so pripravljeni za vgradnjo v telefone ali druge majhne naprave, saj niso večji od nohta na mezincu. Podjetji z uporabo iste tehnologije trenutno proizvajata čipe s polovico omenjene kapacitete, zato naprav s čipi velikosti 128Gb ne bomo videli do leta 2012. Kaj bo dosežek pomenil za načrtovalce mobilnih naprav prihodnosti, če omenimo še to, da zmorejo novinci delovati v skupinah po osem, si najbrž lahko predstavljamo.

    Objavljeno: 8.12.2011
  • Applova navodila konkurenci

    Patentne vojne so ušle izpod nadzora. Mislili smo, da je bilo dno, doseženo s tako imenovanimi patentnimi troli, ki slepo zaščitijo vse, kar jim pride pod roke z namenom, da bi kasneje lahko iztožili čim več denarja od nič hudega slutečih proizvajalcev. Živeli smo v zmoti. Če ne verjamete, si preberite naslednja navodila, ki jih je Apple v postopku pred sodiščem predlagal Samsungu, da bi se ta v prihodnje izognil tovrstnim težavam. Med drugim priporoča, da se tekmeci pri snovanju tablic izogibajo zaobljenim robovom, ravnim površinam, črni barvi, prozornim delom ter pravokotnikom.

    Objavljeno: 8.12.2011
  • Simobil ima še vedno premalo iPhonov 4S

    Po polomiji z letnim dodatkom na upravljanje s številko, se nam zopet oglašajo Simobilovi naročniki. Tokrat je jabolko spora Jabolko samo, natančneje njihov telefon iPhone 4S. Velika promocija ob prihodu zadnjega modela dotičnega pametnega telefona na slovenski trg se je izjalovila, ko je v tri Simobilove poslovalnice prišlo mizerno število naprav, v Ljubljani na primer le štirideset. Simobil se je urno podvizal in začel pobirati rezervacije za prihajajočo pošiljko, ki naj bi prišla v novembru. V istem času naj bi se začela tudi redna prodaja. Danes smo že pošteno zakorakali v veseli december, zeleni operater pa še vedno zatrjuje, da bo iPhone na voljo kmalu. Zelo kmalu.

    Objavljeno: 8.12.2011
  • Tržnica Windows

    Microsoft je v San Franciscu predstavil temelje tržnice Windows Store. Kot pri konkurenci bodo na njej prodajali aplikacije in različne digitalne vsebine. Otvoritev trgovine v beta fazi je predvidena za mesec februar, leta 2012. Glavne njene prednosti bodo lažje iskanje, preizkusne različice programske opreme, podpora tako arhitekturi ARM kot x86 in prilagodljiv poslovni model, katerega bodo razvijalci znali ceniti. Prav slednje velikan iz Redmonda nagovarja s prodajnimi številkami njihovega zadnjega operacijskega sistema Windows 7. Resnici na ljubo je treba priznati, da tako številčnega trga nima nobeno konkurenčno podjetje, saj je na Zemlji 1,25 milijarde PCjev in vsi bodo potencialni kupci posamezne aplikacije na Windows Store.

    Objavljeno: 7.12.2011
  • Apple pod evropskim drobnogledom

    Evropska komisija je uradno začela preiskovati sumljive posle največjih knjižnih založnikov v Evropi. Med njimi najdemo imena, kot so Simon & Schuster, Harper Collins in Penguin. Ti naj bi se skupaj s podjetjem Apple dogovarjali o enotnih cenah elektronskih knjig. Takšna praksa seveda ni dovoljena, saj onemogoča zdravo konkurenco. Preiskava je rezultat marčevskih nenapovedanih obiskov pri osumljencih. Ker mnogi indici pričajo o nečednem početju, bodo dogajanje med Applom in založniki vzeli pod drobnogled. Kolobocija oznanja, da so elektronske knjige vendarle postale resen posel.

    Objavljeno: 7.12.2011
  • (Skoraj) brezplačne aplikacije za Androida

    Več najbolj priljubljenih aplikacij in iger za operacijski sistem Android, med katerimi najdemo tudi najboljšo tipkovnico (tudi za Slovence) Swiftkey in hit igro Minecraft Pocket Edition, je na voljo za desetino ameriškega dolarja (pri nas deset centov). Kar je bilo sprva videti kot Googlova napaka, se je kasneje izkazalo kot del promocije ob preseženi deseti milijardi prenosov na tržnici Android Market. Akcija bo trajala deset dni, vsak dan pa naj bi se naslovi zamenjali. Odličen način kako priti do dobrih aplikacij za drobiž oziroma za Google, da s potezo opogumi še več lastnikov telefonov z Androidom, da mu zaupajo podatke svoje kreditne kartice.

    Objavljeno: 7.12.2011
  • Najtanjši pametni telefon

    Na Japonskem so začeli s prodajo novega izdelka podjetja Fujitsu. S svojimi 6,7 milimetri okoli pasu je model Arrows ES IS12F bržkone najtanjši pametni telefon na svetu. Opremljenost je temu primerna. Štiri palce velik AMOLED zaslon prikaže ločljivost 480 x 800, kar 1,4GHz hitri procesor Snapdragon solidno prebavi. Android 2.3.5 napaja baterija z močjo 1400mAh in če vzamemo v ozir še 5MP kamero, NFC čip, sprejemnik za japonsko mobilno televizijo, microSD predal ter 512 RAMa nam je hitro jasno, da gre za povsem spodoben telefon. Kdaj bo na prodaj v zahodnem svetu in koliko bodo zanj zahtevali, ni znano.

    Objavljeno: 6.12.2011
  • Najcenejša tablica s Sladoledom

    Na trg je prišla prva tablica z operacijskim sistemom Android 4.0. Tablični Ice Cream Sandwich je sicer doma na Kitajskem, a ga pošiljajo po pošti. Denarnica ne bo trpela, saj sedem palcev veliki Kitajec z imenom NOVO7 stane slabih sto dolarjev. Poleg novega Androida bodo novopečenega lastnika razveseljevali gigaherčni procesor z grafiko zmožno videa v visoki ločljivosti, dve kameri, brezžična povezava, USB vhod, HDMI izhod in 4GB prostora, ki se poveča s karticami microSD. Izdelek kitajsko podjetje MIPS prodaja na spodaj navedeni spletni strani, kjer nam ponujajo plačevanje preko računa PayPal ter pakiranje s poštnino v vrednosti 60 dolarjev.

    Objavljeno: 6.12.2011
  • Božični nakupi

    Tudi računalniška podjetja so v veselem decembru nakupovalno razpoložena. Kako si drugače razlagati plaz nedavnih prevzemov s strani takšnih gigantov, kot so to Google, Facebook in SAP. Prvemu so ravnokar dovolili štiristo milijonski nakup podjetja, ki se ukvarja s spletnim oglaševanjem. Prav ste prebrali, kot Google so se s tovrstnimi oglasi preživljali tudi pri podjetju AdMeld. Ker gre za očiten primer, ko večja riba poje malo, ko je ta še majhna in ne dela težav, je odločitev ameriškega sodnega organa za boj proti monopolizmu za marsikoga presenetljiva.

    Objavljeno: 5.12.2011
  • Apple toži, Samsung prodaja

    Zgodba o sporu med velikanoma se po sodiščih širom sveta odvija že kar nekaj časa in za zdaj ji ni videti konca. Zadnji omembe vreden dogodek se je zgodil v Ameriki. Tamkajšnja sodnica ni sledila nemškemu zgledu in je zavrnila Applovo zahtevo po predčasni prepovedi prodaje njihovih izdelkov Galaxy. Sodnica je prisotne opomnila, da to ne pomeni zmage za Samsung, ampak je le ocenila, da nadaljevanje prodaje treh vprašljivih telefonov in tablice Galaxy Tab 10.1 do končne sodbe ne bo škodilo rezultatom podjetja Apple.

    Objavljeno: 5.12.2011
  • Švica podpira "domače pirate"

    Švicarska vlada je uradno izjavila, da ljudi, ki si s spleta nelegalno pridobivajo digitalne vsebine, ne bo preganjala. V obrazložitvi so zapisali, da so s posebno študijo ugotovili, da jih tisti, ki redno konzumirajo tovrstne vsebine, res veliko snamejo s spleta, a jih še vedno kupijo več kot tisti, ki z nelegalno robo nočejo imeti opravka. Iz tega sledi, da piratstvo v določeni meri spodbuja prodajo, saj je uporabnik izpostavljen širši izbiri kot sicer. Založnikom so dobrohotno svetovali, naj padec prodaje na račun zastarelosti prodajnega modela nehajo pripisovati internetu in raje poiščejo nov način trženja.

    Objavljeno: 5.12.2011
  • Windows 8: beta že februarja, kmalu razkritje spletne trgovine

    Po zadnjih informacijah, ki prihajajo iz virov blizu Microsoftu, naj bi podjetje iz Redmonda že na januarskem sejmu CES objavilo točen datum objave prve preizkusne (beta) različice operacijskega sistema Windows 8. Po vsej verjetnosti ga bo širša javnost lahko preizkusila v prvih dneh februarja 2012. Seznam funkcionalnosti, ki bo vključen še ni povsem določen, vendar je moč pričakovati, da bo Microsoft vgradil večino tistega, kar je mišljeno tudi za končno različico.

    Objavljeno: 4.12.2011
  • Chrome je prehitel Firefoxa

    Po tem, ko je postalo očitno, da Googlov spletni brskalnik po priljubljenosti raste hitreje kot konkurenca, je bil le vprašanje časa, kdaj bo prehitel najbližjega tekmeca. To je Firefox in Googlu je v začetku decembra uspel preskok. Sodeč po meritvah StatCounter je Googlov Chrome nedavno uporabljalo 25,69% uporabnikov, Firefox pa je zdrsnil na 25,23%.

    Objavljeno: 3.12.2011
  • YouTube z novo podobo

    Google je objavil novo preobleko za priljubljeno spletno storitev YouTube, ki daje ponovno več poudarka na celih video kanalih in ne samo posameznih posnetkih. Grafični videz je zasnovan tako, da seznam posnetkov spominja na zapise na zidu ali pogovore v družabnih omrežij, YouTube pa se z njimi tudi tesneje povezuje, kot doslej. Nova začetna stran omogoča uporabniku tudi lažje nadzirati lastne video posnetke in ustvariti svoje video kanale.

    Objavljeno: 3.12.2011
  • 3D monitorji na pohodu

    Po tem, ko je 3D manija zajela svet televizorjev, so pospešeno v ta segment podajajo tudi proizvajalci računalniških monitorjev. K sreči nas tu čakajo tudi zanimive inovacije, ki jih doslej nismo srečali. Korejski LG Electronics je tako na domačem trgu predstavil nov 25-palčni monitor z oznako DX2500, ki omogoča prikaz 3D posnetkov v avtostereoskopiji, torej brez potrebe po posebnih očalih. Posebnost monitorja je to, da ima vgrajeno tudi video kamero za spremljanje položaja uporabnika. Na podlagi njegove lokacije za monitor rahlo spremeniti prikaz slike, da bi s tem gledalec doživel čim večji 3D učinek.

    Objavljeno: 2.12.2011
  • Tablice z Windows 8 mrtve ob rojstvu?

    Pri ugledni analitski družbi Forrester so objavili raziskavo, ob katari so provokativno zapisali, da so napori Microsofta, da bi okolje Windows spravil na tablice, morda že prepozni. Pri Forresterju so izmerili, da je interes javnosti za tablice z okoljem Windows 8 močno upadel. Če bi tovrstno tablico v prvem četrtletju leta 2011 kupilo okoli 43% vprašanih, se je ta delež zmanjšal na le 25% vprašanih v tretjem četrtletju.

    Objavljeno: 2.12.2011
  • Segatov hibrid obljublja hitrost

    Seagate je globoko prepričan, da je prihodnost (vsaj bližnja) pomnilnikov na osebnih računalnikih v tako imenovanih hibridnih diskih, ki združujejo pomnilnike Flash RAM in klasične magnetne diske. Zaradi tega so pravkar predstavili drugo generacijo hibridnih diskov Momentus XT, ki zmorejo iz vidika odzivnosti in prepustnosti skoraj to, kar nudijo enote SSD, a z bistveno nižjo ceno na shranjen bajt.

    Objavljeno: 2.12.2011
  • Navigacijski velikan TomTom prihaja v Slovenijo

    Nizozemsko podjetje TomTom je v Evropi največje podjetje za navigacijske naprave in tehnologije, v ZDA pa so na drugem mestu za konkurenčnim Garminom. Doslej jih pri nas praktično ni bilo, a se bo to spremenilo. Na včerajšnji tiskovni konferenci so napovedali začetek prodaje dveh naprav, modela Start in Via. Distributer naprav bo podjetje Eurovision, na voljo pa bodo pri prodajalcih elektronskih naprav in trgovinah z dodatno avtomobilistično opremo.

    Objavljeno: 1.12.2011
  • Lenovo povečuje število tablic

    Lenovo po nekoliko poznem vstopu na področje tabličnih računalnikov hitro nadomešča zamujeno s predstavitvami številnih novih modelov. Na domačem dogodku na Kitajskem so tako predstavili kar tri nove tablične računalnike, z velikostmi zaslonov 5, 7 in 10 palcev. Na domačem trgu bodo tablice nosilo ime LePad, na drugih trgih pa po vsej verjetnosti IdeaPad.

    Objavljeno: 1.12.2011
  • PCI Express 4.0 prinaša 16 GT/s

    Združenje PCI-SIG, ki bdi nad standardi za podatkovna vodila v osebnih računalnikih in strežnikih, je potrdilo novo različico vodila PCI Express 4.0, ko bo omogočalo 16 milijard prenosov (gigatransfers) na sekundo - od tu tudi oznaka GT/s. To je dvakrat več, kot zmorejo današnja vodila PCIe 3.0. Predstavniki združenja so zatrdili, da nova specifikacija uporablja današnje proizvodne tehnologije in je nazaj združljiva z obstoječimi karticami, kar pomeni, da gre za evolucijo in ne revolucijo pri prenosu podatkov.

    Objavljeno: 1.12.2011
  • Ali operaterji vohunijo pri svojih strankah?

    V ZDA se je zopet vnela polemika okoli zaščite zasebnosti uporabnikov mobilnih storitev, po tem, ko se je izkazalo, da eden velikih telekomunikacijskih operaterjev v svoje telefone privzeto vgrajuje program, ki že meji na vohunskega (spyware). TechCrunch in drugi spletni mediji poročajo, da program z imenom Carrier IQ C(CIQ), ki ga v svoje telefone vgrajuje ameriški Sprint, zmore ne samo pomagati pri razreševanju težav uporabnika pri uporabi telefona, omrežja in storitev, temveč beleži med drugim vse, kar uporabnik tipka na telefonu in s tem deluje enako kot t.i. "keyloggerji".

    Objavljeno: 1.12.2011
  • Google Maps 6.0 pomaga tudi v prostorih

    Google je objavil novo različico spletnega zemljevida Google Maps 6.0 za operacijski sistem Android, v kateri skušajo osvojiti predvsem novo dimenzijo navigacije z mobilnimi napravami: pomoč pri gibanju v zaprtih prostorih, kot so trgovinski centri, muzeji, letališča in drugi veliki objekti, kjer se lahko človek zgubi.

    Objavljeno: 30.11.2011
  • Microsoft Office prihaja na iPad?

    Sodeč po pisanju spletnega časopisa The Daily, ki menda temelji na zanesljivih virih iz samega Microsofta, podjetje iz Redmonda že intenzivno razvija različico pisarniške zbirke Office za priljubljene tablične računalnike Apple iPad. Pri Microsoftu tega razumljivo ne želijo potrditi, vendar v odgovoru na vprašanje tega niso niti zanikali. Namesto tega so postregli s pragmatičnim odgovorom, da Office že danes ponujajo na različnih platformah in nameravajo to v prihodnje še razširiti.

    Objavljeno: 30.11.2011
  • Nov Monitor že v prodaji

    Mesec je naokoli, z njim pa prihaja nova številka revije Monitor. V njej smo se lotili temnejše plati odprte platforme Android. Preizkusili in opisali smo celo vrsto programov, med njimi tudi take, s katerimi lahko brez vednosti uporabnika snemamo njegove pogovore. Seveda lahko tudi spremljamo poslane SMSje, pa preverjamo, kaj nekdo počne na Facebooku in podobno. Zanimivo je pravno mnenje strokovnjaka na te teme, kot tudi intervju s strokovnjakom na področju računalniške varnosti.

    Objavljeno: 29.11.2011
  • Spletne konference Team Hangout prihajajo na Facebook

    Slovensko podjetje XLAB, znano po svojih spletnih storitvah ISL Light in Groop, je za globalni trg ponudilo novo brezplačno storitev za spletne konference z imenom Team Hangout, katere glavni adut je enostavna raba. Spletni sestanek lahko uporabnik prične s spletne strani teamhangout.com ali neposredno iz svojega računa na Facebooku. Storitev, ki je na voljo brezplačno tako za zasebno kot poslovno rabo, temelji na XLABovi programski opremi za videokonference ISL Groop in omogoča video klice ter delitev zaslona med več uporabniki.

    Objavljeno: 29.11.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji