Objavljeno: 2.12.2011

Tablice z Windows 8 mrtve ob rojstvu?

Pri ugledni analitski družbi Forrester so objavili raziskavo, ob katari so provokativno zapisali, da so napori Microsofta, da bi okolje Windows spravil na tablice, morda že prepozni. Pri Forresterju so izmerili, da je interes javnosti za tablice z okoljem Windows 8 močno upadel. Če bi tovrstno tablico v prvem četrtletju leta 2011 kupilo okoli 43% vprašanih, se je ta delež zmanjšal na le 25% vprašanih v tretjem četrtletju.

K trditvi Forresterja prispeva tudi dejstvo, da Microsoft poslovno gledano močno zamuja s svojo strategijo na področju tablic in po ocenah poznavalcev izdelke ne bo imel nared vse do druge polovice leta 2012. Poleg tega ni jasno, kakšno strategijo bodo ubrali v kombinaciji s spletnimi storitvami in še enim pomembnim dejavnikom - vsebinami. Forrester meni, da mora Microsoft imeti prepričljivo strategijo, kakršno imajo Apple in v zadnjem času Amazon ter Barnes&Noble. Namesto tega je trenutno videti, da želijo biti zgolj tudi oni prisotni, kar se je na področju tablic doslej pokazalo kot smrtonosna strategija.

Kljub temu zadnji vlak še ni odpeljal iz postaje. Microsoft po pričakovanjih ne razkriva celotne strategije in najbrž ima precej od zgoraj omenjenega v pripravi. Toda ključni dejavnik je zdaj čas, ki deluje proti možnostim za uspeh tovrstne platforme. Pri Forresterju menijo, da bodo v trenutku, ko bo vse nared, morali imeti zelo prepričljive argumente, pa še to ni nujno za uspeh. Ves ta čas, ko na trgu prevladujeta Apple in v manjši meri tablice z Androidom, se je namreč že začel vzpostavljati nov "informacijski standard", tako kot pred leti računalniki PC. Le, da tokrat Microsofta (še) ni zraven.

http://www.forrester.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji