Objavljeno: 30.11.2011

Google Maps 6.0 pomaga tudi v prostorih

Google je objavil novo različico spletnega zemljevida Google Maps 6.0 za operacijski sistem Android, v kateri skušajo osvojiti predvsem novo dimenzijo navigacije z mobilnimi napravami: pomoč pri gibanju v zaprtih prostorih, kot so trgovinski centri, muzeji, letališča in drugi veliki objekti, kjer se lahko človek zgubi.

Nova različica Google Maps samodejno zazna, ko se oseba približa ali vstopi v stavbo, za katero obstaja natančnejši spletni načrt. V tem primeru se na zaslonu mobilne naprave pojavi tloris stavbe in celo ustreznega nadstropja, na katerem je uporabnik. Od tu dalje je navigacija zelo podobna tistemu, kar poznamo že iz zemljevidov cest in poti. Naše gibanje in usmeritev sta ponazorjena na tlorisu z modro piko, ki se premika med gibanjem po prostoru.

Ko se uporabnik dvigne v nove nadstropje, se samodejno spremeni tudi tloris na zaslonu. Algoritem za navigacijo je podoben kot tisti pri dosedanjih elektronskih zemljevidih, le da je optimiziran za natančno opredelitev pozicije v zaprtih prostorih. Pri tem uporablja različne informacije in tipala, ne samo GPS, med drugim pa zna tudi opredeliti višino, torej spremembo nadstropja.

Na začetku bodo navigacijo v prostorih ponujali za izbrane trgovske centre v ZDA in na Japonskem, kasneje pa najbrž tudi drugje. Med prvimi so trgovski centri Mall of America, IKEA, The Home Depot, Macy's in Bloomingdale'ter Daimaru, Takashimaya in Mitsukoshi na Japonskem. Od letališč so na začetku na voljo Atlanta, Chicago, San Francisco in Tokyo.

Google je sočasno objavil razvojno različico storitve, s katero lahko podjetja sama ponudijo svoje tlorise, ki jih bodo kasneje vključili v to novo zmožnost storitve Google Maps.

http://maps.google.com/help/maps/floorplans/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji