• Tablica Google Nexus

    Capo di banda podjetja Google, Eric Schmidt, je potrdil namero, da nameravajo s podjetjem v prihodnjih šestih mesecih trgu predstaviti tablico visokega cenovnega razreda, ki jo bosta odlikovala tako strojna dovršenost kot programska naprednost. Na njej bo bržkone naložen Ice Cream Sandwich s prilagojenim vmesnikom za tablice. Čeprav strojnega partnerja Schmidt ni izdal, je najvarneje staviti na Motorolo, saj je Google v postopku prevzema tega ameriškega proizvajalca mobilnih naprav in se zdi sodelovanje pri tablici Nexus logična nadgradnja obstoječega odnosa. To bo prva tablica iz Googlovega hleva, saj jih je doslej spletni velikan zgolj promoviral (npr. Xoom), medtem ko je pri razvoju telefonov že spočetka tesneje sodeloval s snovalci prenosnih naprav. Razlog za prenos uspešne prakse na tablično področje je merjenje moči z največjim tekmecem ta hip in nespornim vladarjem trenutnega trga, podjetjem Apple.

    Objavljeno: 20.12.2011
  • Telefoni brez dotika

    Ameriški proizvajalec elektronike Texas Instruments se je pridružil skupini investitorjev, ki so izraelskim razvijalcem z imenom XTR3D namenili 8 milijonov dolarjev, da bi čim prej razvili uporabno tehnologijo upravljanja z različnimi napravami brez uporabe dotika ali dodatnih pripomočkov. Proizvajalci želijo trgu že leta 2012 ponuditi telefone in televizorje, ki bi jih bilo moč upravljati le s kretnjami. Tehnologija je na videz podobna Microsoftovemu Kinectu, kjer namesto mikrofonov in RGB kamer XTR3D uporablja običajne 2D naprave, kakršne najdemo povsod okoli nas, na primer spletne ali v mobilni telefon vgrajene kamere. Iz njihove 2D slike sistem izlušči 3D podobo, s katero operira v maniri Kinecta naprej.

    Objavljeno: 20.12.2011
  • Iz našega arhiva: Fotografski tečaj za telefone

    Pametni telefon je ob nakupu vse prej kot pameten. Bister morda, pamet pa mu je treba še priskrbeti. Kam usmerjati ta visokotehnološki nepopisan list papirja, ki se na naši dlani nebogljeno povezuje na brezžična učilišča širnega sveta, ko ga želimo naučiti, da bi čim bolje izkoristil vgrajeno elektronsko oko za zajemanje dih jemajočih fotografij?

    Objavljeno: 19.12.2011
  • Google z vozilom brez voznika

    Spletni velikan Google se že dalj časa ukvarja s tehnologijo, ki bi avtomobilom omogočala vožnjo brez posredovanja voznika. Maja 2011 so vložili prošnjo za dodelitev patenta za način preklopa iz ročnega načina vožnje na samodejno upravljanje vozila. Pol leta kasneje so patent tudi dobili. V prihodnje bodo konkurenci uporabo tovrstne tehnologije lahko zaračunavali. Gre za dve skupini senzorjev, kjer prva določa točko, kje se vozilo ustavi in od kod začne samostojno pot, medtem ko druga sprejme informacijo o lokaciji in načrtovani destinaciji ter jo posreduje mehanizmu za upravljanje. Točka prehoda bi po tej logiki morala biti označena, saj GPS signal ni dovolj natančen oziroma ni povsod dostopen. Čeprav bi za učinkovito delovanje zadostovala že preprosta oznaka, narisana na cesti, pri Googlu predvidevajo uporabo tako imenovanih QR kod, ki bi sistemu posredovale več informacij o izhodiščni točki. Patent za zdaj velja le v Združenih državah Amerike, kjer bo Googlu zagotavljal prednost pred zasledovalci na dotičnem področju. Spletni velikan zatrjuje, da je komercialna raba vozil brez voznika bližje, kot si mislimo. Najprej jo vidijo v turizmu, kjer bi takšni avtomobili prevažali obiskovalce po naprej določenih poteh.

    Objavljeno: 19.12.2011
  • Nadgradnja telefona Nexus S

    Za operacijski sistem Android 4.0 ni več nujno seči v žep in odšteti kup cekinov za nakup sveže naprave iz družine Galaxy, saj lahko v dobrotah, ki jih ponuja Sladoledni sendvič, enakovredno uživamo tudi lastniki telefona Nexus S. Na spodaj navedenem naslovu dobimo namestitveno datoteko, ki jo preimenujemo v update.zip, jo prenesemo na Nexusa in ga znova zaženemo v načinu "bootloader" (ob zagonu naprave držimo tipko za večanje glasnosti). S tipkama za glasnost se pomaknemo na možnost Recovery, ki jo potrdimo s pritiskom na gumb za vklop. Ko se prikaže znak za opozorilo, držimo gumb za vklop ter pritisnemo na tipko za večanje glasnosti. V naslednjem meniju izberemo "apply update from /sdcard" in poiščemo preneseno datoteko, sedaj poimenovano update.zip. Ko se nadgradnja uspešno zaključi, zaženemo sistem znova z "reboot system now". Na telefonu nas pričaka najnovejši Android s številko 4.0.3. Še opozorilo za konec, po nadgradnji ne deluje pošiljanje sporočil MMS.

    Objavljeno: 19.12.2011
  • Oglasi prepovedani zaradi Photoshopa

    Američani sledijo evropskemu zgledu, kjer smo pred časom prepovedali reklamiranje pudra podjetja Lancome, ker je bila slika "popravljene" Julie Roberts zavajajoča, in uvajajo podobne ukrepe tudi na njihovem tržišču. Prvi zavrnjen oglas je last podjetja Procter & Gamble. Slika naj bi predstavljala učinke maskare NatureLuxe Mousse, a je bila tako spremenjena, da so morali spodaj dodati droben napis, ki priznava, da naj takšnih rezultatov kupci ne pričakujejo. Državna regulativno telo za nadzor nad oglaševanjem (NAND) je takšno opravičevanje označilo za nedopustno in v prihodnje napovedalo trši boj proti tovrstnemu zavajanju potrošnikov. Pomenijo naštete prepovedi v ZDA in Evropi zaton računalniškega popravljanja fotografij?

    Objavljeno: 19.12.2011
  • Krajše garancije za diske

    Proizvajalci diskov so se množično odločili za zelo dvomljiv korak krajšanja garancijskih rokov za večino izdelkov namenjenih domači rabi. Tako Seagate, kot Western Digital, kot dva izmed največjih proizvajalcev, sta najavila znatno krajša garancijska obdobja, kot smo jih bili vajeni. Seagateovi diski Barracuda, Barracuda Green in Momentus bodo tako imeli le 1 leto garancije, medtem, ko so pri dražjih modelih Constellation, Barracuda XT in Momentus XT zadržali obdobje treh let. WD bo znižal garancijo svojih modelov Caviar Blue, Caviar Green in Scorpio Blue in sicer iz treh na dve leti.

    Objavljeno: 18.12.2011
  • Zaton netbookov

    Lahki in cenovno ugodni netbooki so bili še pred tremi leti največji up računalniške industrije, zdaj pa proizvajalci množično opuščajo nadaljnji razvoj na tem področju. Eden izmed treh največjih proizvajalcev računalnikov, družba Dell, je tako uradno potrdila, da bodo prenehali razvijati in prodajati mini prenosnike Inspiron Mini. Podoben korak naj bi v letu 2012 menda storil tudi Samsung. V igri vsaj za zdaj ostajata še Asus in Acer, kjer pa je prodaja v primerjavi s preteklostjo močno padla.

    Objavljeno: 18.12.2011
  • Windows 8 prinaša prijavo s slikami

    Priznati je treba, da se je Microsoft v procesu nastajanja okolja Windows 8 zelo temeljito lotil pregledovanja in predelave številnih značilnosti modernih operacijskih sistemov, ki pa motijo uporabnike. Ena takih je prijava v sistem z geslom ali številko PIN. Ne samo, da ljudje zelo radi pozabimo gesla, temveč je tudi njihov vnos lahko dolgotrajen ter pogosto otežen s številnimi napakami pri vnosu.

    Objavljeno: 17.12.2011
  • Zemljevidi za vsakogar

    Google je v okviru obsežne prenove večine svojih spletnih storitev prenovil tudi orodje Map Maker, namenjeno prispevanju novih informacij v globalni zemljevid Google Maps. Map Maker, ki so ga prvič predstavili aprila, ima zdaj preprostejši uporabniški vmesnik, novega vodiča v prve korake in preglednejši sistem menujev, ki omogoča, da vsakdo prispeva sveže informacije o lokacijah, potek in objektih na zemljevidu. Če želimo dodati ali opisati nov kraj, zgradbo, kolesarsko pot, preprosto izbiramo iz menujev in narišemo oziroma označimo predmet na zemljevidu. Google sicer prispevke dodatne pregleduje, če pa so potrjeni, bodo objavljeni kot dodatne informacije na zemljevidu. Storitev omogoča dopolnitve zemljevidov v 180 državah sveta.

    Objavljeno: 16.12.2011
  • Facebook Timeline je nared za preizkus

    Facebook je uporabnikom po širnem svetu odprl dostop do nove funkcionalnosti Timeline, s katero podatke v družabnem omrežju, kot so zapisi na zid, fotografij in ostale vsebine uredimo in prikažemo na časovni osi. Novo funkcionalnost je Facebook prvič predstavil septembra na konferenci f8, zdaj pa so jo dali v javni preizkus.

    Objavljeno: 16.12.2011
  • Četrtina Evropejcev ne pozna interneta

    Najnovejša raziskava agencije Eurostat dokazuje, da je digitalni razkorak v Evropi še naprej kar močno prisoten. Po zadnjih podatkih kar 24% Evropejcev v starosti med 16 in 74 leti doslej še nikoli ni uporabila interneta ali internetnih storitev. Raziskava, ki je zajela kar 214.580 ljudi v 149.331 gospodinjstvih, je pokazala, da se razkorak sicer zmanjšuje, vendar z vedno večjimi razlikami med različnimi geografskimi področji. Podobna raziskava iz leta 2006 je pokazala, da je bilo tedaj internetno nepismenih približno 42% Evropejcev. V Sloveniji je bilo pred petimi leti internetnih analfabetov 43%, danes jih le še 29%.

    Objavljeno: 16.12.2011
  • Zabavni trenutki iz snemanja MonitorTV

    V torek izide naslednja številka revije Monitor, v zadnji letošnji oddaji MonitorTV pa smo povzeli, kaj vse se nam je dogajalo med snemanjem oddaj. Vsekakor nismo podkovani igralci, zaradi česar se je snemanje rado kdaj tudi zavleklo :)

    Objavljeno: 15.12.2011
  • Ali se rast prodaje tablic upočasnjuje?

    Podjetje IDC je objavilo statistične podatke o prodaji tabličnih računalnikov, ki prvič kažejo na manjše prodajne številke od pričakovanih. V tretjem četrtletju leta 2011 so skupno prodali 18,1 milijonov tablic, kar je 23,9% več kot v drugem četrtletju, vendar okoli 5,8% manj od predvidevanj, ki so veljala pred objavo rezultatov. Rast prodaje se torej nekoliko upočasnjuje, čeprav so razlike na letni osnovi še vedno velikanske. Od leta 2010 je rast znašala kar 264,5%. Analitiki sicer menijo, da bo zadnje četrtletje 2011 letni rezultat najbrž popravilo zaradi tipično prednovoletnih nakupov. Ocena je, da bodo v letu 2011 skupno prodali 63,3 milijonov tablic.

    Objavljeno: 15.12.2011
  • Google pripravlja odgovor na Siri

    Najbrž bi lahko kar pričakovali, da bo Google prej ali slej odgovoril na sistem za razpoznavo govora Apple Siri, ki je dela najnovejšega mobilnega telefona iPhone 4S. Projekt je menda že globoko v razvojni fazi in celo pri nekaterih izbranih preizkuševalcih.

    Objavljeno: 15.12.2011
  • Spletne konference za neformalno druženje

    Slovensko podjetje Xlab, ki že dalj časa razvija in uspešno ponuja rešitve za oddaljeni dostop in spletne konference, je predstavilo novo storitev Team Hangout, ki skuša to obliko spletnega druženja približati še širšim množicam. Namenjen je predvsem za neformalne spletne sestanke in timsko delo na spletu med prijatelji in sodelavci. Glavni poudarek storitve je enostavna raba.

    Objavljeno: 15.12.2011
  • Alienware Aurora

    Kljub različnim mobilnim možnostim za prave navdušence nad računalniškimi igrami ne obstaja nič boljšega, kot navit namizni računalnik, po možnosti z vodnim hlajenjem. Da je trg na tem specializiranem področju še vedno zanimiv, nenehno dokazujejo pri družbi Dell oziroma njihovi hčerinski družbi Alienware.

    Objavljeno: 14.12.2011
  • Microsoft množično na iPad in iPhone

    Že dal časa je bilo mogoče brati različne namige, da Microsoft pospešeno pripravlja programe za Applove mobilne naprave iPad in iPhone. V samo nekaj dneh so zdaj ta ugibanja potrdili s predstavitvijo kar treh novih izdelkov za iOS. Najprej je prišla na vrsto priljubljena beležnica OneNote, ki jo poznamo iz Microsoftovega paketa Office in je zdaj na voljo tudi v različici optimizirani za tablice iPad. Na sistemu iOS ponuja podobno zamisel organizacije zapiskov v zavihkih, seveda pa omogoča sinhronizacijo s podobnim programom na osebnih računalnikih. V skladu s konkurenco na iOS se je Microsoft odločil, da bo celo ponudil brezplačno različico, ki pa je omejena na največ 500 zapiskov. Različica brez omejitev stane 4,99 dolarjev za iPhone in 14,99 dolarjev za iPad (cene v ZDA, brez DDV).

    Objavljeno: 14.12.2011
  • Apple TV je najbolj pogost večpredstavni predvajalnik

    Apple se je zavihtel na vrh še enega izmed področij zabavne elektronike. Sodeč po raziskavi družbe Strategy Analytics, v kateri so vprašali za mnenje več kot 5.000 uporabnikov tovrstnih naprav v ZDA in Evropi, je Apple TV v letu 2011 zavzel kar 32% tržni delež. Skupno naj bi tako prodali približno 4 milijone od 12 milijonov prevajalnikov, ki so jih proizvajalci prodali kupcem.

    Objavljeno: 14.12.2011
  • Fotografiranje s svetlobno hitrostjo

    Raziskovalcem na znameniti univerzi MIT je uspelo nekaj, kar se prvi hip zdi skoraj nemogoče - razvili so digitalno "kamero", ki omogoča snemanje bilijona posnetkov na sekundo. To je dovolj, da lahko na video posnetku vidimo posamezne delce svetlobe, fotone, kako se premikajo v prostoru oziroma na predmetih, ki jih osvetljujejo. "Kamera" je v tem primeru posebna cev (streak tube), ki se običajno uporablja kot ojačevalec za fotone v elektronskih snopih. Prehod fotonov, ki so posredovani kot laserski pulz, nato zaznava sistem s skoraj 500 tipali, podatke pa procesirajo nekoliko kasneje. Izračun traja pravzaprav toliko časa, da so prototip imenovali v šali tudi najhitrejša najpočasnejša kamera na svetu.

    Objavljeno: 13.12.2011
  • Hiter pogled na ultra tanke prenosnike

    Prenosni računalniki postajajo vse tanjši - v našem laboratoriju se je znašlo par znanilcev prihodnosti.

    Objavljeno: 13.12.2011
  • uTorrent 3.1 z novimi dobrotami

    Pri družbi BitTorrent so predstavili novo različico priljubljenega programa za prenos datotek po načelu P2P, ki prinaša številne zanimive novosti. Kot v prejšnji različici, je novi uTorrent na voljo v brezplačni in plačljivi različici, ki prinaša še nekaj več proti letni naročnini v višini 24,95 dolarjev.

    Objavljeno: 13.12.2011
  • Samsung tudi z zasloni Retina

    Med tem, ko je pozornost navdušencev vse bolj usmerjena na prihod nove generacije Applove tablice iPad 3, ki bo menda spomladi dobila zaslon z visoko ločljivost, podobno tehnično poslastico pripravljajo tudi pri Samsungu. Dobro obveščeni viri blizu razvojnih oddelkov korejskega velikana navajajo, da bo novi Samsungov Galaxy Tab imel 11,6 palčni (največji med tablicami doslej) zaslon z izjemno visoko ločljivostjo 2560 x 1600 pik, kar naj bi bilo celo nekoliko več, kot pripravlja Apple (vsaj glede dimenzij).

    Objavljeno: 13.12.2011
  • Upogljive prosojne tablice prihodnosti

    Korejski velikan Samsung je med najbolj aktivnimi, ko se tiče naprednih tehnologij na področju zaslonov. Na sejmih že dalj časa predstavljajo različne prototipe prosojnih, kot tudi upogljivih zaslonov. Zdaj so oba koncepta združili in na spletu objavili video posnetek svoje vizije tabličnega računalnika prihodnosti.

    Objavljeno: 12.12.2011
  • Renault prinaša Android v avtomobile

    Renault namerava v naslednjem letu ponuditi pravcati tablični računalnik z okoljem Google Android, ki bo vgrajen v armaturno ploščo bodočih avtomobilov Zoe in Clio 4. Novost se imenuje R-Link in je v osnovi tablični računalnik s 7-palčnim zaslonom, občutljivim na dotik. Glavna funkcija sistema R-Link bosta seveda računalniško podprta navigacija in večpredstavni predvajalnik.

    Objavljeno: 12.12.2011
  • XQD nadomešča CompactFlash

    V časih, ko večina digitalnih fotoaparatov in mobilnih naprav uporablja pomnilniške kartice SD ali naslednike, prvotne kartice s hitrim pomnilnikom CompacFlash tonejo v pozabo. Toda prav ta standard omogoča najhitrejši prenos podatkov in je še vedno priljubljen način hranjenja fotografij pri najzmogljivejših digitalnih fotoaparatih.

    Objavljeno: 12.12.2011
  • Panasonicov mobilni telefon

    Japonsko podjetje Panasonic bo marca 2012 v evropske trgovine poslalo nov model telefona. Gre za izrazito tanek aparat z operacijskim sistemom Android, 4,3 palcev velikim OLED zaslonom in čipom NFC. Posebnost telefona naj bi bila njegova odpornost na vodo in prah. Ostalih karakteristik modela, ki cilja na poslovneže med tridesetim in štiridesetim letom starosti, ne poznamo, je pa jasna namera Japoncev. S potezo najavljajo pohod na evropski trg, na katerem želijo do leta 2016 prodajati 15 milijonov naprav letno.

    Objavljeno: 11.12.2011
  • Bo Apple še lahko prodajal Nemcem?

    Nemško sodišče je ugodilo prošnji podjetja Motorola in izdalo začasno odredbo o prepovedi prodaje Applovih telefonov ter tablic na področju Nemčije. Motorola naj bi s podjetjem iz Cupertina skušala doseči pravično nadomestilo za uporabo patentiranih rešitev že od leta 2007, a jih je toga Applova politika prisilila v sodno pot. Zgodba s Samsungom se ponavlja, le da je Apple tokrat na napačnem koncu mize. Jabolčni odvetniki se bodo sicer takoj pritožili, v upanju, da rešijo božično nakupovalno sezono, ampak vprašanje je, kako dolgo bodo še lahko zavlačevali.

    Objavljeno: 11.12.2011
  • WebOS še živi

    WebOS, mobilni operacijski sistem podjetja Hewlett-Packard, živi burno življenje. Pod vodstvom Apothekerja, bivšega vodje HPja, so mu sprva prerokovali svetlo prihodnost. Postal naj bi glavni OS Hpjevih tablic, računalnikov in drugih naprav. Načrti so se izjalovili in odnesli Lea Apothekerja. Po prihodu Meg Whitman, ki je prevzela krmilo podjetja septembra 2011, je HP obrnil ploščo. Prodajo veje za osebne računalnike so odpovedali in obenem v javnosti namignili, da ne nameravajo obupati nad tablicami. Edina nejasnost je zadevala prihodnost nekdaj tako obetajočega operacijskega sistema. Negotovosti je konec, saj so se pri HPju odločili, da inovativni mobilni OS podarijo skupnosti, njegovo kodo odprejo drugim razvijalcem ter proizvajalcem. Takojšnjega uspeha zaradi zasičenosti trga webOS bržkone ne bo doživel, vendar zna odprtokodna skupnost poskrbeti vsaj za dostojno nadaljevanje njegove zgodbe.

    Objavljeno: 10.12.2011
  • Božiček z imenom Apple

    Google ni edini Božiček, ki dnevno ponuja neverjetna znižanja v čast deset milijontega prenosa na tržnici Android Market, tudi pri Applu bodo letošnje praznike darežljivi. Akcija se imenuje 12 Days of Christmas in se bo s prvim darilom začela 26. decembra. Uporabnike bo nato vsak dan, dvanajst dni zaporedoma, pričakala brezplačna aplikacija, knjiga, pesem ali video. Uporabniki si istoimensko pomožno aplikacijo že lahko prenesemo iz Applove tržnice App Store, vendar nam za zadaj le odšteva dneve do prvega božičnega darila. Akcija je na voljo le evropskim uporabnikom iTunes ter v Kanadi.

    Objavljeno: 10.12.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji