Novice

 • Samsung - kralj zaslonov

  Pisalo se je leto 2004, ko sta se Samsung in Sony dogovorila za skupno partnerstvo na področju proizvodnje zaslonov LCD, s katerim naj bi bolje (bolj poceni) zadovoljila naraščajoče povpraševanje po ploskih televizorjih. Slabih osem let kasneje se to partnerstvo zdaj razdira. Partnerja sta se namreč dogovorila, da bo Samsung za 939,6 milijonov dolarjev odkupil polovični delež Sonya v skupnem podjetju S-LCD.

  Objavljeno: 27.12.2011več
 • Trg računalnikov PC bo nehal rasti

  Po več desetletjih prevlade kot kaže prihaja čas, ko se bodo morali osebni računalniki PC začeti poslavljati s prestola naprednih računalniških tehnologij. Analitiki investicijskega banke Barclays Capital so tako objavili oceno, da bo v letu 2012 rast prodaje osebnih računalnikov zelo blizu ničli, natančneje - le 0,8%. To je znatno manj od prvotnih napovedi, ki so se gibale okoli 5,1% letne rasti, kar je glede na pretekle čase sicer skromno, a še vedno vzdržno za vlagatelje.

  Objavljeno: 27.12.2011več
 • 55-palčni OLED zaslon

  Proizvajalci že vrsto let trdijo, da so zasloni z organskimi svetlečimi diodami (OLED) naslednji veliki korak v zabavni elektroniki, vendar doslej še niso uspeli narediti zares velikih zaslonov, vsaj ne za razumno ceno. Korejski LG Electronics pa z novim prototipom dokazuje, da časi za zaslone OLED morda vendarle niso več tako daleč.

  Objavljeno: 26.12.2011več
 • Archos 70b za 199 dolarjev

  Kljub ostri konkurenci se francoski proizvajalec tablic in večpredstavnih predvajalnikov Archos ne pusti prestrašiti. Nedavno so predstavili drugo generacijo tabličnega računalnika Archos 70b, ki skuša ponuditi ravno prav za precej nižjo ceno, kot smo bili vajeni doslej. Archos 70b bo v ZDA stal le 199 dolarjev (brez DDV), torej enako kot Amazon Kindle, vendar ima na papirju kar nekaj prednosti, ki bodo pritegnile zlasti poznavalce.

  Objavljeno: 26.12.2011več
 • Monitorjeva naročniška akcija

  Pri Monitorju smo pripravili naročniško akcijo, v kateri lahko novi naročniki, ki revijo naročijo od 29. novembra pa do vključno 20. januarja 2012, sodelujejo v nagradnem žrebanju. Glavna nagrada je telefon Samsung Galaxy Ace, podelilo pa se bo še pet telefonov Samsung Galaxy Mini. Na revijo se lahko naročite preko spletne strani www.naroci-revijo.si.

  Objavljeno: 26.12.2011več
 • Dve Galaksiji brez Sladoleda

  Ugibanj je konec. Žalostna novica za lastnike originalne tablice Galaxy Tab ali telefona Galaxy S je tu. Oba bosta uradno ostala brez tako želene nadgradnje na najnovejši operacijski sistem Android 4.0. Težava bojda ni v zahtevnosti Ice Cream Sandwicha, ampak v njegovi "olepšavi" TouchWiz. Samsung potezo zagovarja s stališčem, da želi uporabnikom le najboljše, saj brez dodane šminke ni prave izkušnje. Zaradi strojne požrešnosti omenjene kombinacije pa bi uporabniki na slabotnejših napravah dobili slabo odziven sistem, s katerim bržkone ne bi bili zadovoljni. Mnogi se sprašujejo, koliko resnice je v teh besedah, saj je Galaxy S strojno zelo podoben Nexusu S, ki nadgradnjo dobi. Prav tako bo zanimivo videti, kako bodo Korejce postavili na laž garažni mojstri, čigar prilagojeni ICS bo na očrnjenih napravah, za to damo roko v ogenj, deloval brez problemov.

  Objavljeno: 25.12.2011več
 • Volkswagen v prostem času noče elektronske pošte

  Francosko informacijsko podjetje, Atos, je bilo v Evropi prvo, ki je opozorilo na negativne posledice stalne povezanosti na splet. Vodja podjetja, Thierry Breton, je prepričan, da se je črta med službenim časom in prostimi trenutki zabrisala, kar negativno vpliva na kakovost življenja delavcev kot tudi na njihovo uspešnost pri delu. Po njegovih načrtih naj bi v podjetju do leta 2014 prenehali z uporabo interne elektronske komunikacije. Zgled so si k srcu vzela mnoga druga podjetja v Evropi. Avtomobilski proizvajalec Volkswagen se je na primer v sodelovanju s sindikatom odločil, da izven delovnega časa noče več mobilne elektronske pošte. Njihovi Blackberryi tako pošiljajo sporočila le znotraj delovnega časa, od 7ih zjutraj do 18.15 zvečer, nakar strežniki obmolknejo. Njihova je bolj mehka varianta francoskega zgleda, saj zaposlenim telefon še vedno zvoni, hkrati pa so iz dogovora izvzeti vodstveni delavci. Sledi jim Henkel, ki je za božične pravnike in novo leto odredil zgolj najnujnejše elektronsko poslovanje. Ko se pojavi prvo slovensko podjetje s tovrstnim zavedanjem problema, se vam znova oglasimo.

  Objavljeno: 24.12.2011več
 • Panoramska fotografija po slovensko

  Boštjan Burger, mednarodno priznani mojster sodobne panoramske fotografije, je pred časom dvignil veliko prahu, ko se je nad njegovo delo spravila informacijska pooblaščenka. Še tako visoke ovire ga niso odvrnile od njegovega poslanstva, zato pridno dela dalje. Trenutno pripravlja veliko nadgradnjo spletišča Burger.si, ki bo v prihodnje bolje podpiralo mobilne naprave. Spletna stran bo tovrstno napravo zaznala in samodejno uporabila vgrajeni žiroskop. Tako bo uporabnik prostorske fotografije lahko občudoval na nov način, saj se bo s pomočjo mobilne strojne opreme prikazana fotografija obračala tako, kot se bo premikal gledalec s svojo napravo. Sistem dobro izkoristi tehnologijo Flash, če te ni, jo nadomesti s HTMLjem 5. Slednji na mobilnih napravah z operacijskim sistemom iOS deluje odlično. Spodaj navedeno povezavo lahko z brskalnikom Safari preizkusimo tudi na osebnih računalnikih ali na telefonih (tablicah) z Androidom, kjer zaradi Flasha, na katerem Burger še vedno dela, zmogljivost žiroskopa ne deluje. Morebitnih pripomb bo avtor zelo vesel, zato vabljeni k preizkusu.

  Objavljeno: 24.12.2011več
 • Firefox med dvema ognjema

  Ko je Google pred kratkim obnovil življenjsko pomembno pogodbo Mozilli in ostal prvi iskalnik priljubljenega spletnega brskalnika, je v javnosti poteza sprožila val odobravanja. Google je potrdil poštenost in se usmilil konkurenčnega brskalnika, čeprav ima smele načrte s svojim in je morebiti pri tem pljunil v lastno skledo. Pa je temu res tako? Bližnji viri pravijo, da se je dogovor finančno precej odebelil. Prej je Mozilla za sodelovanje z Googlom letno prejemala 123 milijonov ameriških dolarjev (84 % vseh njenih prihodkov), po novem jih bo dobivala okroglih 300. Nič čudnega, saj naj bi se okoli Mozille vneto smukal tudi Microsoft s svojim iskalnikom Bing. Google se je zato podvizal, dodatno podmazal vnovični stisk roke in (p)ostal glavni v Firefoxu za nadaljnja tri leta, medtem ko Microsoftu za popularizacijo Binga ostane zgolj povečevanje deleža Internet Explorerja.

  Objavljeno: 24.12.2011več
 • Mobilni Intel

  Največji proizvajalec procesorjev na svetu, podjetje Intel, je že od leta 2006 naprej samo gledalec dogajanja na mobilnem področju. Od nekdaj uspešnih procesorjev Xscale, ki so poganjali marsikateri ročni računalnik, so ostale le vsakoletne napovedi o vrnitvi med glavne. Tudi letošnje novoletne želje niso drugačne in na januarskem mednarodnem sejmu elektronike v Las Vegasu (CES) bodo v ta namen prikazali prototip telefona z operacijskim sistemom Android, ki ga poganja procesor Medfield. Slednji je osnovan na arhitekturi x86 in ne posnema angleške pameti, ki z ARMi bije skoraj v vsaki mobilni napravi na tržišču. Tisti, katerim je bilo dano prototip preizkusiti še pred CESom, ga ne morejo prehvaliti. Medfield je prilagojen hitremu delovanju Androidnih aplikacij, zato je delo z njim udobno in tekoče. Pri Intelu upajo, da se bo podobno navdušenje prijelo tudi proizvajalcev, ki bodo poskrbeli za privlačne telefone (in tablice) prihodnosti. Prav od njih je odvisno ali bo Intelu besede tokrat uspelo pretvoriti v dejanja.

  Objavljeno: 24.12.2011več
ph