Objavljeno: 16.12.2011

Četrtina Evropejcev ne pozna interneta

Najnovejša raziskava agencije Eurostat dokazuje, da je digitalni razkorak v Evropi še naprej kar močno prisoten. Po zadnjih podatkih kar 24% Evropejcev v starosti med 16 in 74 leti doslej še nikoli ni uporabila interneta ali internetnih storitev. Raziskava, ki je zajela kar 214.580 ljudi v 149.331 gospodinjstvih, je pokazala, da se razkorak sicer zmanjšuje, vendar z vedno večjimi razlikami med različnimi geografskimi področji. Podobna raziskava iz leta 2006 je pokazala, da je bilo tedaj internetno nepismenih približno 42% Evropejcev. V Sloveniji je bilo pred petimi leti internetnih analfabetov 43%, danes jih le še 29%.

Kot že rečeno so razlike med državami zelo velike. Največji razkorak je v Romuniji, kjer brez Interneta (povsem normalno) živi 54% prebivalcev. Najbolj internetno odvisni so seveda na Švedskem, kjer internet ne pozna komaj 5% prebivalstva. Moški del populacije prednjači med obiskovalci interneta, saj ga uporablja 75% vprašanih v primerjavi s 65% pri ženskah.

Raziskava je preštevala tudi število gospodinjstev z internetnim dostopom. Najvišje so po deležu na Nizozemskem (94%), na Švedskem in Luksemburgu (91%) in na Danskem (90%). Najslabše opremljeni z internetnim dostopom so v Bolgariji (45%) in Romuniji (47%). Širokopasovne povezave ima v povprečju že 68% Evropejcev, Slovenija je tu točno v sredini s 67%.

Glede spletne nakupovanja prednjačijo v Veliki Britaniji, kjer je tovrstni način že preizkusilo 82% uporabnikov interneta. V povprečju pa prek interneta v Evropi kupuje 58% vprašanih. 56% vprašanih na internetu bere novice, 54% išče podatke povezane z zdravjem, 53% jih sodeluje v družabnih omrežjih, smo pa v Evropi zelo zadržani glede anket in glasovanj - to je doslej naredilo le 10% vprašanih.

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji