Objavljeno: 18.12.2011

Zaton netbookov

Lahki in cenovno ugodni netbooki so bili še pred tremi leti največji up računalniške industrije, zdaj pa proizvajalci množično opuščajo nadaljnji razvoj na tem področju. Eden izmed treh največjih proizvajalcev računalnikov, družba Dell, je tako uradno potrdila, da bodo prenehali razvijati in prodajati mini prenosnike Inspiron Mini. Podoben korak naj bi v letu 2012 menda storil tudi Samsung. V igri vsaj za zdaj ostajata še Asus in Acer, kjer pa je prodaja v primerjavi s preteklostjo močno padla.

Tablični računalniki, ki so najbolj vroči izdelki v računalniški industriji, so največji razlog, da je interes za mini prenosniki vpadel. Leto 2011 je bilo na tem področju prelomno. Če so proizvajalci še v prvem četrtletju letošnjega leta prodali 8,4 milijonov netbookov in 6,5 milijonov tablic, je v tretjem četrtletju slika bila že povsem obratna - prodanih je bilo 13,6 milijonov tablic in le 7,3 milijonov netbookov.

Proizvajalci vztrajajo s to kategorijo predvsem zaradi držav tretjega sveta, kjer je povpraševanje po tej kategoriji izdelkov, tudi zaradi nizke cene, še naprej razmeroma veliko. Toda v razvitih državah se je ponekod prodaja domala ustavil. Nizke cene očitno tu niso dovolj velik razlog za izbor pri potrošnikih. Poleg tega se je večina proizvajalca usmerila na zmogljivejše in predvsem po zaslonih večje Ultrabooke, ki oponašajo znameniti Apple MacBook Air. Vprašanje pa, kako se bodo nanje odzvali kupci, saj so cene kar za nekaj razredov večje od netbookov.

http://www.dell.com

http://www.acer.com

http://www.asus.com

http://www.samsung.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji