• Spremenjeni Samsung Galaxy Tab 10.1N

  Samsung se je odločil za pričakovano potezo in predstavil rahlo spremenjeni tablični računalnik Galaxy Tab 10.1N. Za ta korak so se namreč odločili po tožbah družbe Apple, zaradi katerih so v nekaterih državah doživeli prepoved prodaje sicer precej zanimive tablice Galaxy Tab 10.1. Nova oznaka s končnico N prinaša predvsem drugače oblikovan rob ohišja, ki je zdaj kovinske barve in vidno bolj zaobljen, kot pri prvotnem Galaxy Tabu. Kot kaže so druge lastnosti tablice ostale povsem enake kot pri dosedanjem modelu. Prav neverjetno je, kakšne malenkosti odločajo okoli tega, ali je nek izdelek deležen sodne prepovedi in kateri ne.

  Objavljeno: 19.11.2011
 • 200 milijonov Androidov

  Google je oznanil, da so doslej aktivirali že čez 200 milijonov naprav z operacijskim sistemom Android, število pa vsak dan hitreje narašča kot še pred nekaj meseci. Najbolj preseneča podatke, da je novi mejnik bil dosežen v rekordnem času. Google je še maja na svoji konferenci I/O navajal pol manjšo številko. Tedaj so vsak dan aktivirali okoli 400.000 novih naprav, novembra pa jih dnevno že 550.000.

  Objavljeno: 18.11.2011
 • Microsoft najavlja Surface 2.0 - Samsung SUR40

  Microsoft in Samsung sta začela sprejemati naročila za drugo generacijo interaktivne elektronske mize Surface 2.0, ki ji pravijo tudi Samsung SUR40. Prvič so jo prikazali na januarskem sejmu CES, zdaj pa so objavili podatek, da bodo z dobavami začeli v začetku 2012. Znana je tudi cena, ki znaša 8.400 dolarjev (brez DDV), kar pa je znatno manj kot prva generacija, za katero je bilo treba odšteti 12.500 dolarjev.

  Objavljeno: 18.11.2011
 • Iz našega arhiva: Lebdeči pomočniki

  Telefoni podjetja Apple so predmet poželenja mnogih navdušencev za tehnologijo. Njihovi lastniki kar ne morejo prehvaliti njihove razširljivosti, saj skoraj ni opravila, za katero ne bi mogli najti pomožne aplikacije v gromozanski trgovini App Store. Konkurenca v obliki Androida morda res caplja zadaj, a dela pri tem večje korake. Hud tempo narekuje predvsem prilagodljivost Googlovega operacijskega sistema, z lebdečimi pripomočki (ang. widgets) na čelu.

  Objavljeno: 18.11.2011
 • Skype kliče Facebook

  Microsoft, oziroma njegovo hčerinsko podjetje Skype, je z novo razvojno različico še poglobilo povezanost priljubljenega internetnega komunikacijskega programa z družabnim omrežjem Facebook. V novi različici 5.7 za okolje Windows, oziroma različici 5.4 za računalnike Apple Mac, lahko uporabniki v Skype vključijo svoje račune iz Facebooka in kramljajo, vodijo zvočne in po novem tudi video pogovore s prijatelji v družabnem omrežju. Na ta način za pogovore ni treba odpreti spletnega brskalnika in se prijaviti v družabno omrežje, temveč lahko to naredimo neposredno iz odjemalca Skype.

  Objavljeno: 18.11.2011
 • Google Music odpira vrata

  Po približno polletnem preizkusnem obdobju je Google uradno odprl novo spletno storitev Google Music, ki omogoča nakup, nalaganje, iskanje in poslušanje glasbe v digitalni obliki. Maja je Google najavil novost, ki omogoča med drugim sinhronizacijo glasbenih posnetkov z različnimi napravami, od pametnih telefonov, do osebnih računalnikov.

  Objavljeno: 17.11.2011
 • Novi predsednik družbe Apple

  Upravni odbor družbe Apple je imenoval novega predsednika družbe, ki bo nadomestil preminulega ustanovitelja Steva Jobsa. Na tem položaju ga bo nadomestil Arthur D. Levinson, ki je že doslej so-vodil upravni odbor, v njem pa je deloval vse od leta 2000. Biolog po izobrazbi je hkrati tudi v upravnem odboru svetovno znane korporacije Roche in direktor v družbah Amyris in NGM Biopharmaceuticals.

  Objavljeno: 16.11.2011
 • HP prenavlja prenosnike

  Po tem, ko so se pri HP-ju le odločili, da ohranijo oddelek za osebne računalnike znotraj krovne družbe, so javno predstavili cel niz novih prenosnikov. Najbolj zanimiva novost je brez dvoma prvi HP-jev ultra lahki prenosnik, tudi imenovani ultrabook, ki nosi ime Folio 13. Gre za 1,5 kg težek in 18 mm debel prenosnik, ki premore 13,3-palčni zaslon z ločljivostjo 1366 x 768 pik. Ob tem ima procesor Core i5-2467M, 4 GB RAM ter že v osnovni različici 128 GB veliko pomnilniško enoto SSD namesto diska. Najlepša stvar je, da HP celoto ceni na 900 dolarjev (brez DDV), kar je znatno manj od vzornika - Apple MacBook Aira, ki stane vsaj 1.299 dolarjev. Omeniti velja še izhod HDMI, USB 2.0 in 3.0 vmesnike, čitalec pomnilniških kartic in akumulator, ki je približno enako zmogljiv kot pri Applu.

  Objavljeno: 16.11.2011
 • Mikroprocesor praznuje 40 let

  Pisalo se je 15. November 1971, ko je tedaj še komaj dve leti staro podjetje Intel v reviji Electronic News objavilo prvi oglas za tedaj nov koncept elektronskih vezij - mikroprocesor Intel 4004. Ostalo je zgodovina.

  Objavljeno: 16.11.2011
 • Amazon Kindle Fire v prodaji, navdušuje razvijalce

  Amazon je dan pred napovedanim datumom začel dostavljati prve primerke tabličnega računalnika Kindle Fire, ki ga mnogi analitiki označujejo kot glavnega tekmeca za slavni Apple iPad. Glavni adut je seveda cena, ki je v ZDA s 199 dolarji več kot polovico cenejši od najcenejšega iPada (499 dolarjev). Čeprav ima manjši zaslon (7 palcev) in je slabše opremljen kot tipičen iPad (8 GB RAM, samo Wi-Fi, brez reže za kartice SD, kot pri drugih tablicah Android), bo skušal Amazon kupce prepričati z lastno trgovino aplikacij in seveda bogato ponudbo večpredstavnih vsebin (glasba, filmi in seveda knjige).

  Objavljeno: 15.11.2011
 • Apple iTunes Match je nared

  Apple je končno odprl dostop do nove storitve iTunes Match, ki so jo napovedali že junija, jeseni pa je ob predstavitvi novega iOS 5 in pripadajoče osvežitve iTunes nekako "izvisela". iTunes Match zna pregledati celotni zbirko glasbenih posnetkov in v primeru, da najde v lokalni zbirki pesmi, ki so na voljo na servisu iTunes, jih samodejno nadomesti z novim (in legalnim) posnetkom visoke kakovosti.

  Objavljeno: 15.11.2011
 • Intelov novi hitrostni prvak

  Intel je predstavil novo različico procesorja Core i7, za katero trdijo, da nudi največjo zmogljivost na osebnih računalnikih doslej. Novi Core i7-3960X Extreme Edition se ponaša s šestimi jedri in taktom 3,3 GHz, ki ga lahko povečamo celo na 3,9 GHz (Turbo Boost 2.0), če potrebujemo še nekaj več zmogljivosti. Intel je vgradil kar 15 MB velik predpomnilnik in štiri pomnilniške kanale (DDR 1600), kar je tudi največ za osebne računalnike doslej.

  Objavljeno: 15.11.2011
 • Akumulatorji z zares hitrim polnjenjem

  Najnovejši dosežek raziskovalcev v oddelku za energetiko pri ameriškem laboratoriju Argonne National Laboratory prinaša upanje, da bomo morda lahko nekega dne mobilne naprave napolnili do polovice zmogljivosti akumulatorjev v manj kot 30 sekundah.

  Objavljeno: 14.11.2011
 • Panasonicov 3D za množice

  Panasonic je predstavil svoj drugi fotografski izdelek, ki omogoča izdelavo 3D fotografij in video posnetkov, vendar tokrat za precej manj denarja, kot pri prvem izdelku Lumic DMC-GH2. Novi kompaktni model z imenom Lumix DMC-3D1vsebuje dvojni objektiv in dvoje tipal z ločljivostjo 12 milijonov pik, poleg fotografij v 3D tehniki pa lahko snema tudi 3D video posnetke z ločljivostjo 1080i. Video posnetki so lahko shranjeni v zapisih AVCHD ali MP4.

  Objavljeno: 14.11.2011
 • Google TV - revolucija ali velika luknja?

  Google TV naj bi spremenil način, kako v dnevni sobi gledamo televizijo, toda vse kaže, da se koncept ni najbolje prijel pri potrošnikih. Večina se strinja, da je za platformo velik potencial, vendar prodaja se nikakor noče dvigniti iz mrtve točke.

  Objavljeno: 14.11.2011
 • Google+ Pages povezuje ljudi, kraje in izdelke

  Google nadaljuje s svojo strategijo glede širjenja funkcionalnosti družabnega omrežja Google+. Novost se imenuje Pages, omogoča pa povezovanje ljudi s spletnimi predstavitvami izdelkov, krajev in drugih stvari iz realnega življenja. Google je v ta namen razvil novo orodje, s katerim lahko pripravimo spletno stran za podjetje, kraj, izdelek, dogodek ali druge stvari, ki jih želimo deliti z drugimi. Med prvimi, ki so se odzvali na tovrstno predstavitev so FC Barcelona, H&M, Pepsi, Toyota in drugi. V okviru novih strani je mogoče razmeroma preprosto vzpostaviti komunikacijo s somišljeniki, pomembno pa je tudi to, da Google svojo novost tesno povezal s spletnim iskalnikom, ki bo znal ustrezno opozoriti, da je zadetek na voljo na Google+ Pages.

  Objavljeno: 13.11.2011
 • Apple ima še naprej težave z akumulatorji

  Znano je, da ima Apple kljub veliki priljubljenosti mobilnih izdelkov, zgodovinsko gledano, kar nekaj težav z upravljanjem z energijo. V različnih generacijah telefonov iPhone, pa tudi drugod, so se nekateri uporabniki redno pritoževali na prehitro porabo energije, ki močno odstopa od javnih navedb proizvajalca. Zanimivo je, da težave izhajajo iz programske opreme, ne pa strojne zasnove, saj jih tipično odpravijo z novimi popravki.

  Objavljeno: 13.11.2011
 • Sony pripravlja "drugačen" TV

  Apple ni edino podjetje, ki stremi k razvoj nove, drugačne generacije TV sprejemnikov. Prvi mož japonske družbe Sony, Howard Stringer, je za Wall Street Jornal izjavil, da tudi pri njih razvijajo nekaj povsem novega, "z eleganco iPhona", vendar v TV podobi.

  Objavljeno: 12.11.2011
 • Čas je za virtualizacijo na telefonih

  Ena od najbolj skritih javnih skrivnosti je, da družba VMware pospešeno pripravlja virtualizacijsko tehnologijo za sodobne pametne telefone, s katero bo mogoče elegantno ločiti zasebno komunikacijo, programe in podatke, od poslovnih. Tehnologija z imenom VMware Horizon Mobile bo med drugim omogočala virtualizacijo vseh funkcij, tako da bo posamezen telefon dejansko lahko podpiral dve telefonski številki (zasebno in službeno), če bo strojna oprema to omogočala.

  Objavljeno: 12.11.2011
 • Sony PlayStation se širi na druge platforme

  Sony ne preživlja prav najlepše čase, zato so se odločili za korak, ki bi se še pred leti zdel nemogoč. Povabljeni skupini neodvisnih razvijalcev so razdelili razvojno različico programskega vmesnika PlayStation Suite SDK, s katerim lahko začnejo razvijati igre, ki bodo delovale tako na priljubljeni igralni konzoli, kot tudi drugih napravah. PlayStation Suite namreč sestavljajo številni drugi Sonyevi izdelki, med prvimi pa bo podprta mobilno konzola PS Vita. Kasneje pridejo na vrsto tudi Sony Xperia Play ter tablici Tablet S in Tablet P.

  Objavljeno: 11.11.2011
 • Osem jeder za telefone

  Britanski proizvajalec procesorjev ARM se vse bolj vriva na področja, kjer so doslej kraljevali Intel, AMD Nvidia in ATI. Če jih srečamo danes predvsem v telefonih in tablicah, pa se utegne to jutri zgoditi tudi pri osebnih računalnikih. Dokaz več, da so ambicije večje je najnovejši grafični procesor Mali-T658, ki premore kar osem jeder in nudi desetkrat večjo zmogljivost od današnjih izdelkov družbe ARM.

  Objavljeno: 11.11.2011
 • Vlada se uči Kitajsko?

  Vlada s predlogom novega Zakona o elektronskih komunikacijah poskuša uvesti trajno hrambo tovrstnih podatkov.

  Objavljeno: 11.11.2011
 • Testni članek

  Ne bo prav daleč od resnice, če zapišemo, da so pogoni SSD najhitreje razvijajoča se računalniška komponenta. Izdelovalci nas namreč skorajda vsako četrtletje presenetijo z novimi modeli. Tokrat smo v računalnik vpregli dva Samsungova novinca in Intelovo "orožje", namenjeno strežniški rabi.

  Objavljeno: 10.11.2011
 • Prvi pogled - Applova asistentka Siri

  Hitra predstavitev asistentke Siri, ki olajša delo z novim iPhone 4S. Več o novem telefonu pa seveda v prihodnji številki revije.

  Objavljeno: 10.11.2011
 • Nvidia Tegra 3 tudi uradno

  Med proizvajalci mobilnih naprav je že lep čas bilo slišati in ponekod celo videti novo generacijo integriranih procesorjev Nvidia Tegra 3. Zdaj pa je prišel čas tudi za uradno predstavitev izdelka, ki je neposredni naslednik CPE velike večine tablic z okoljem Android, pa tudi netbookov in celo nekaterih pametnih telefonov.

  Objavljeno: 10.11.2011
 • Adobe opušča Flash na mobilnih napravah!

  Podjetje Adobe je šokiralo javnost z najavo, da so se odločili opustiti nadaljnji razvoj priljubljene tehnologije Flash za prihodnje mobilne telefone in tablične računalnike. Flash sicer ne bo izumrl, saj bo razvoj za druge, namizne platforme potekal še naprej. Prav tako je Adobe nekoliko pomiril dosedanje uporabnike mobilnih naprav, da bo za obstoječe izdelke še naprej nudil podporo in vzdrževanje. Ni pa povsem jasno, do kdaj.

  Objavljeno: 10.11.2011
 • Firefox 8.0

  Organizacija Mozilla je predstavila že osmo različico spletnega brskalnika Firefox, ki prinaša zlasti izboljšave na področju varnosti, nekaj novih funkcionalnosti, predvsem pa obilico popravkov. Firefox tako sledi svoji še razmeroma nedavno usmeritvi hitrih menjav različic brskalnika, ki je v skladu s početjem tekmecev (zlasti Google Chrome), vendar po drugi strani marsikomu (podjetjem) to ni najbolj všeč.

  Objavljeno: 9.11.2011
 • Trpežne tablice

  Japonski Panasonic, ki je sicer že kako desetletje znan po svojih trpežnih prenosnih računalnikih Toughbook, se je podal z enakim konceptom tudi na področje tabličnih rezultatov. Rezultat so nove trpežne tablice Toughpad z operacijskim sistemom Google Android, ki so bolj kot vsi dosedanji tablični računalniki primerne za delo na terenu in v drugih težavnih razmerah.

  Objavljeno: 9.11.2011
 • Načrtovanje poti z Najdi.si

  Slovenski spletni portal Najdi.si že lep čas ponuja tudi spletni zemljevid Slovenije z možnostjo iskanje po krajih, ulicah, hišnih številkah ter nazivih podjetij, odslej pa ponuja tudi možnost načrtovanja poti. Poleg dolžine in časa poti ter seveda podrobnega načrta, kako priti od točke A do točke B, uporabnika opremi s prometnimi obvestili in dodatnimi informacijami.

  Objavljeno: 9.11.2011
 • Nook Tablet in Nook Touch

  Po tem, ko je Amazon pred nekaj tedni prestavil svoj prvi tablični računalnik in prenovil družino bralnikov Kindle, je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo na nov izziv odzval glavni Amazonov ameriški knjigarniški tekmec Barnes & Noble.

  Objavljeno: 8.11.2011

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

44GtTRq9vUM

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji