Novice

 • Zemljevidi za vsakogar

  Google je v okviru obsežne prenove večine svojih spletnih storitev prenovil tudi orodje Map Maker, namenjeno prispevanju novih informacij v globalni zemljevid Google Maps. Map Maker, ki so ga prvič predstavili aprila, ima zdaj preprostejši uporabniški vmesnik, novega vodiča v prve korake in preglednejši sistem menujev, ki omogoča, da vsakdo prispeva sveže informacije o lokacijah, potek in objektih na zemljevidu. Če želimo dodati ali opisati nov kraj, zgradbo, kolesarsko pot, preprosto izbiramo iz menujev in narišemo oziroma označimo predmet na zemljevidu. Google sicer prispevke dodatne pregleduje, če pa so potrjeni, bodo objavljeni kot dodatne informacije na zemljevidu. Storitev omogoča dopolnitve zemljevidov v 180 državah sveta.

  Objavljeno: 16.12.2011več
 • Facebook Timeline je nared za preizkus

  Facebook je uporabnikom po širnem svetu odprl dostop do nove funkcionalnosti Timeline, s katero podatke v družabnem omrežju, kot so zapisi na zid, fotografij in ostale vsebine uredimo in prikažemo na časovni osi. Novo funkcionalnost je Facebook prvič predstavil septembra na konferenci f8, zdaj pa so jo dali v javni preizkus.

  Objavljeno: 16.12.2011več
 • Četrtina Evropejcev ne pozna interneta

  Najnovejša raziskava agencije Eurostat dokazuje, da je digitalni razkorak v Evropi še naprej kar močno prisoten. Po zadnjih podatkih kar 24% Evropejcev v starosti med 16 in 74 leti doslej še nikoli ni uporabila interneta ali internetnih storitev. Raziskava, ki je zajela kar 214.580 ljudi v 149.331 gospodinjstvih, je pokazala, da se razkorak sicer zmanjšuje, vendar z vedno večjimi razlikami med različnimi geografskimi področji. Podobna raziskava iz leta 2006 je pokazala, da je bilo tedaj internetno nepismenih približno 42% Evropejcev. V Sloveniji je bilo pred petimi leti internetnih analfabetov 43%, danes jih le še 29%.

  Objavljeno: 16.12.2011več
 • Zabavni trenutki iz snemanja MonitorTV

  V torek izide naslednja številka revije Monitor, v zadnji letošnji oddaji MonitorTV pa smo povzeli, kaj vse se nam je dogajalo med snemanjem oddaj. Vsekakor nismo podkovani igralci, zaradi česar se je snemanje rado kdaj tudi zavleklo :)

  Objavljeno: 15.12.2011več
 • Ali se rast prodaje tablic upočasnjuje?

  Podjetje IDC je objavilo statistične podatke o prodaji tabličnih računalnikov, ki prvič kažejo na manjše prodajne številke od pričakovanih. V tretjem četrtletju leta 2011 so skupno prodali 18,1 milijonov tablic, kar je 23,9% več kot v drugem četrtletju, vendar okoli 5,8% manj od predvidevanj, ki so veljala pred objavo rezultatov. Rast prodaje se torej nekoliko upočasnjuje, čeprav so razlike na letni osnovi še vedno velikanske. Od leta 2010 je rast znašala kar 264,5%. Analitiki sicer menijo, da bo zadnje četrtletje 2011 letni rezultat najbrž popravilo zaradi tipično prednovoletnih nakupov. Ocena je, da bodo v letu 2011 skupno prodali 63,3 milijonov tablic.

  Objavljeno: 15.12.2011več
 • Google pripravlja odgovor na Siri

  Najbrž bi lahko kar pričakovali, da bo Google prej ali slej odgovoril na sistem za razpoznavo govora Apple Siri, ki je dela najnovejšega mobilnega telefona iPhone 4S. Projekt je menda že globoko v razvojni fazi in celo pri nekaterih izbranih preizkuševalcih.

  Objavljeno: 15.12.2011več
 • Spletne konference za neformalno druženje

  Slovensko podjetje Xlab, ki že dalj časa razvija in uspešno ponuja rešitve za oddaljeni dostop in spletne konference, je predstavilo novo storitev Team Hangout, ki skuša to obliko spletnega druženja približati še širšim množicam. Namenjen je predvsem za neformalne spletne sestanke in timsko delo na spletu med prijatelji in sodelavci. Glavni poudarek storitve je enostavna raba.

  Objavljeno: 15.12.2011več
 • Alienware Aurora

  Kljub različnim mobilnim možnostim za prave navdušence nad računalniškimi igrami ne obstaja nič boljšega, kot navit namizni računalnik, po možnosti z vodnim hlajenjem. Da je trg na tem specializiranem področju še vedno zanimiv, nenehno dokazujejo pri družbi Dell oziroma njihovi hčerinski družbi Alienware.

  Objavljeno: 14.12.2011več
 • Microsoft množično na iPad in iPhone

  Že dal časa je bilo mogoče brati različne namige, da Microsoft pospešeno pripravlja programe za Applove mobilne naprave iPad in iPhone. V samo nekaj dneh so zdaj ta ugibanja potrdili s predstavitvijo kar treh novih izdelkov za iOS. Najprej je prišla na vrsto priljubljena beležnica OneNote, ki jo poznamo iz Microsoftovega paketa Office in je zdaj na voljo tudi v različici optimizirani za tablice iPad. Na sistemu iOS ponuja podobno zamisel organizacije zapiskov v zavihkih, seveda pa omogoča sinhronizacijo s podobnim programom na osebnih računalnikih. V skladu s konkurenco na iOS se je Microsoft odločil, da bo celo ponudil brezplačno različico, ki pa je omejena na največ 500 zapiskov. Različica brez omejitev stane 4,99 dolarjev za iPhone in 14,99 dolarjev za iPad (cene v ZDA, brez DDV).

  Objavljeno: 14.12.2011več
 • Apple TV je najbolj pogost večpredstavni predvajalnik

  Apple se je zavihtel na vrh še enega izmed področij zabavne elektronike. Sodeč po raziskavi družbe Strategy Analytics, v kateri so vprašali za mnenje več kot 5.000 uporabnikov tovrstnih naprav v ZDA in Evropi, je Apple TV v letu 2011 zavzel kar 32% tržni delež. Skupno naj bi tako prodali približno 4 milijone od 12 milijonov prevajalnikov, ki so jih proizvajalci prodali kupcem.

  Objavljeno: 14.12.2011več