Objavljeno: 10.11.2011

Nvidia Tegra 3 tudi uradno

Med proizvajalci mobilnih naprav je že lep čas bilo slišati in ponekod celo videti novo generacijo integriranih procesorjev Nvidia Tegra 3. Zdaj pa je prišel čas tudi za uradno predstavitev izdelka, ki je neposredni naslednik CPE velike večine tablic z okoljem Android, pa tudi netbookov in celo nekaterih pametnih telefonov.

V primerjavi z dosedanjo platformo Tegra 2 tretja generacija prinaša občutne tehnične izboljšave. Novi procesor ima namesto dveh kar pet vgrajenih jeder. Štiri so za osrednja opravila in povečavo zmogljivosti mobilnih naprav, peto pa je namenjeno učinkovitejši rabi energije v mirovanju in ob manj zahtevnih opravilih. Nvidia to tehniko imenuje variabilna simetrična večprocesnost (vSMP).

Ker je Nvidia znana predvsem kot strokovnjak za grafično procesiranje, pravzaprav ne preseneča, da je Tegra 3 s te plati kar trikrat zmogljivejša od dosedanje generacije izdelkov Tegra 2. Lep dosežek pa je, da so v isti sapi za 61% zmanjšali porabo energije.

Izboljšane zmogljivosti ne bodo občutili le ljubitelji iger, temveč se bo ta izražala tudi pri hitrejšem premikanju po spletnih straneh, odzivnejših mobilnih programih in v primeru video posnetkov, bolj gladkim predvajanjem filmov v visoki ločljivosti.

Novi integrirani čip deluje tudi z nekoliko višjim taktom - od 1,3 do 1,4 GHz proti 1,2 GHZ pri platformi Tegra 2. Pomnilnik je lahko velik do 2 GB, za grafiko pa skrbi 12 namesto 8 grafičnih jeder. Podprti so vmesnik HDMI 1.4, ločljivosti zaslona do 2048 x 1536 pik, video kameri z ločljivostmi do 32 milijonov pik, seveda pa je vse skupaj odvisno od tega, kakšno periferijo bo v svoje izdelke vgradil posamezen proizvajalec računalnikov oziroma telefonov.

Prvi izdelek s platformo Tegra 3 bo Asusov hibridni tablični računalnik Transformer Prime. Hibridni zato, ker ima možnost priključljive strojno tipkovnico, ki ga spremeni v pravcati prenosnik. Računalnik ima procesor Tegra 3 s taktom 1,3 GHz, 1 GB velik pomnilnik, 32 ali 64 GB pomnilnika in zelo bogat nabor vmesnikov. Kljub temu je celo za 15 gramov lažji od računalnika iPad 2 (če odmislimo tipkovnico). Stal pa bo v osnovni konfiguraciji (brez tipkovnice) praktično enako kot iPad - 499 dolarjev (brez DDV). Sprva bo na njem deloval Android 3.2 (Honeycomb), vendar je Asus že obljubil možnost nadgradnje na Android 4.0, ko bo ta nared.

http://www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji