Objavljeno: 10.11.2011

Adobe opušča Flash na mobilnih napravah!

Podjetje Adobe je šokiralo javnost z najavo, da so se odločili opustiti nadaljnji razvoj priljubljene tehnologije Flash za prihodnje mobilne telefone in tablične računalnike. Flash sicer ne bo izumrl, saj bo razvoj za druge, namizne platforme potekal še naprej. Prav tako je Adobe nekoliko pomiril dosedanje uporabnike mobilnih naprav, da bo za obstoječe izdelke še naprej nudil podporo in vzdrževanje. Ni pa povsem jasno, do kdaj.

Znano je, da je Adobe že pred nekaj leti soočil za nasprotovanjem družbe Apple glede podpore za Flash, bitka, v kateri so izgubili, platforma Apple iOS pa zaradi tega na trgu ni bila nič manj uspešna. Po drugi strani je podpora za Flash ena od udarnih lastnosti operacijskega sistema Google Android, zato bo zanimivo spremljati, kakšen bo odziv tega internetnega velikana.

Analitiki najavi, da Adobe s to odločitvijo ni razglasil poraz, temveč sprejel predvsem pragmatično rešitev. Poleg tega imajo v pripravi alternativni predlog, ki bo manj boleč kot popolna opustitev. Podpora za aplikacije v Flashu se bo preselila v platformo Adobe Air, ki med omogoča "pakiranje" Flash animacij in drugih elementov v samostojne aplikacije, tudi za mobilno platformo. Poleg tega je znano tudi to, da je Adobe prede nekaj meseci začel izdatneje investirati v smer, kamor gredo tudi vsi drugi: standardni HTML 5.

Toda bitka za uveljavitev Flasha je družbo Adobe drago stala. Med vrsticami objave lahko preberemo denimo podatek, da bodo odpustili okoli 750 zaposlenih, kar pomeni, da je zastoj v razvoju Flasha že terjal svoj davek. Flash pa ne bodo opustili samo na mobilnih platformah, temveč tudi sodobnih pametnih televizorjih, kjer je Adobov izdelek vse bolj priljubljen. Kako bodo na to reagirali dosedanji partnerji, proizvajalci strojne opreme, bomo še videli.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji