Objavljeno: 8.11.2011

Nook Tablet in Nook Touch

Po tem, ko je Amazon pred nekaj tedni prestavil svoj prvi tablični računalnik in prenovil družino bralnikov Kindle, je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo na nov izziv odzval glavni Amazonov ameriški knjigarniški tekmec Barnes & Noble.

Odgovor je na dlani - proti tablici Kindle Fire se bo boril Nook Tablet, novi Nook Touch pa bo z ramo ob rami tekmoval z bralnikom Kindle Touch. Slednja dva imata v ZDA praktično enako ceno - 99 dolarjev (brez DDV).

Gleda na priljubljenost tablic je razumljivo, da je osrednji interes javnosti pri izdelku Nook Tablet, ki je nekoliko dražji od Kindle Fire (249 proti 199 dolarjev v ZDA), vendar s tehnične plati nudi več, kot Amazonov izdelek. Oba imata enako dimenzijo zaslona (7 palcev), enak procesor Texas Instruments s taktom 1 GHz in oba temeljita ne nekoliko predelanih različicah operacijskega sistema Android. Nobena od obeh nizkocenovnih tablic nima video kamer, vmesnikov bluetooth ali podporo za telefonijo 3G.

Tu se podobnosti nehajo. Nook Tablet ima namreč 16 GB velik pomnilnik proti bolj osnovnemu 8 GB v Kindlu Fire. Ima tudi dvakrat večji delovni pomnilnik (1 GB), kot tekmec. Premore tudi režo za kartice SD, kar so mnogi močno pogrešali ob predstavitvi Amazonovega modela. Nook Tablet ima tudi boljši zaslon s širšim zornim kotom, inženirji pa trdijo, da so z nekaj optimizacijami uspeli zagotoviti precej boljšo večpredstavno in grafično zmogljivost.

Poleg lastne spletne trgovine za aplikacije, se je Barnes & Noble povezal tudi z na ameriškem trgu vse bolj pomembnimi ponudniki večpredstavnih vsebin, kot so Netflix, Hulu, Pandora, Mog, Spotify in menda kmalu tudi Vudu. Seveda pa nudijo tudi lastno aplikacijo za spletno knjigarno in elektronske knjige, kar je pravzaprav osnovna dejavnost proizvajalca. Kljub vsemu Barnes & Nobel skuša nov izdelek bolj pozicionirati kot vsestransko tablico v primerjavi z Amazonovim izdelkom Fire.

Kot že rečeno, Nook Tablet ni edino orožje. Pri svojem bralniku z zaslonom e-ink Nook Simple Touch so znižali ceno iz 139 na 99 dolarjev, s čimer so se poravnali z Amazonovo ponudbo. Zanimivo je, da kljub prihodu noveg tablice, dosedanji model Nook Color, ki je v resnici prav tako tablica, ostaja še naprej v prodaji in sicer za nižjo ceno 199 dolarjev, torej enako kot Kindle Fire.

http://www.barnesandnoble.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji