• Toshiba združuje 3D in ultra visoko ločljivost

    Toshiba je na sejmu CES izbranim povabljencem predstavil prototipe televizorjev, ki ga bomo v vsakdanjem življenju morda srečali šele v naslednjem desetletju. Prototipi z diagonalo 56 in 63 palcev omogočajo prikaz 3D posnetkov brez uporabe očal, a to še ni vse. Zasloni namreč lahko prikažejo video posnetke v ultra visoki ločljivosti 4K (3840 x 2016 pik)s štirikrat večjo količino pik kot pri današnjih televizorjih HD.

    Objavljeno: 13.1.2011
  • Light Peak je nared - na bakru

    Intel je pred časom presenetil javnost z najavo nove tehnologije, ki čipe in računalniške komponente med sabo povezuje prek hitrih optičnih povezav, zdaj pa so obvestili, da je novost nared za široko uporabo. Toda z omejitvijo - Light Peak bo kot kaže na začetku namesto optičnih povezav uporabljal precej cenejše bakrene povezave. Pri Intelu trdijo, da se je izkazalo, da bakrene povezave v kombinaciji z ostalimi tehnološkimi novostmi zagotavlja presenetljivo visoko prepustnost, zagotovo pa dovolj za današnje potrebe računalniških naprav in izdelkov zabavne elektronike.

    Objavljeno: 12.1.2011
  • Čudežni Motorola Atrix 4G

    Motorola Atrix 4G na prvi pogled zgleda kot tipičen pametni telefon, v praksi pa je prvi mobilnik, ki se lahko z dodatki spremeni v pravcati prenosnik ali predvajalnik za hišni kino. Pri Motoroli nekoliko pompozno trdijo, da je ta hip najzmogljivejši pametni telefon na svetu, zagotovo pa sodi med najbolje opremljene. Na preliminarnih neodvisnih testih je telefon dejansko dosegel rekordni rezultat za napravo, ki temelji na operacijskem sistemu Android 2.2.

    Objavljeno: 12.1.2011
  • Microsoft znova odkriva miško

    Microsoft je predstavil novo miško z imenom Microsoft Touch Mouse, ki prinaša cel kup inovacij. Za začetek je celotna zgornja površina miške prepredena z matriko tipal v obliki miniaturnih elektrod, s katerimi se miška pravzaprav spremeni v površino občutljivo na dotik, podobno kot pri zaslonih za tablične računalnike. Na miški je zato mogoče uporabljati kretnje, vključno s tistimi za premikanje in povečavo. Povrh vsega miška premore tehnologijo BlueTrack, zaradi česar ni izbirčna glede površine, na kateri jo uporabljamo - lahko tudi na lesu, preprogi ali steklenih površinah. V prodaji od junija za okoli 80 dolarjev.

    Objavljeno: 12.1.2011
  • Sony tudi s 3D snemanjem

    Po pričakovanjih je lanska predstavitev video kamere in fotoaparata za snemanje v treh dimenzija s strani Panasonica na sejmu CES dobila posnemovalce. Najpomembnejša je najava družbe Sony, da se bo tudi podala na to področje. Japonski proizvajalec je napovedal celo tri 3D kamkorderje, prvi na vrsti pa je model HDR-TD10. Kamera je bolj kompaktna kot Panasonicov model, čeprav ima vse komponente za snemanje v 3D podvojene - dvojni objektiv Sony G serije, dvojno tipalo Exmor R, dvojne procesorje BIONZ. Celota omogoča, da kamera brez težav snema 3D posnetke v polni ločljivosti 1080p, ki jih lahko shranimo v 64 GB velik pomnilnik flash. Za nameček je vgrajen 3,5-palčni zaslon, ki omogoča ogled 3D posnetkov brez uporabe posebnih očal. Na prodajnih policah od aprila za 1.500 dolarjev.

    Objavljeno: 11.1.2011
  • Boxee v televizorju

    Ameriški Viewsonic je na sejmu CES prikazal 46-palčni televizor z vgrajenim večpredstavnim predvajalnikom družbe Boxee. Prototip je najbolj očiten odgovor na lani predstavljeni Google TV in partnerske izdelke, denimo televizorje družbe Sony. Viewsonic je v televizor vgradil mikroračunalnik s procesorjem Intel CE4100, ki zadostuje za poganjanje priljubljenega programskega paketa Boxee z vsemi vgrajenimi funkcionalnostmi. V primerjavi z Googlom rešitev še ne podpira integracije predvajalnika in spletnih storitev, vendar partnerja menda razvijata rešitev tudi na tem področju (najbrž za možnost snemanja TV programa). Končni izdelek naj bi bil menda nared v drugem četrtletju 2011.

    Objavljeno: 11.1.2011
  • OLPC XO 1.75 s polovično porabo energije

    Organizacija One Laptop Per Child (OLPC) je na sejmu CES prvič prikazala naslednjo generacijo malih prenosnih računalnikov, ki so namenjeni predvsem državam tretjega sveta. Novi model XO 1.75 uporablja novo procesorsko zasnovo in druge komponente sistema, ki po trditvah inženirjev porabi komaj 2W za delovanje. Z enakim akumulatorjem kot dosedanji izdelki OLPC torej omogoča dvakrat daljše neprekinjeno delovanje kot doslej. Povrh vsega je prenosnik zdaj resnično mogoče napolniti tudi z dinamom in priloženo ročico. Pe meritvah inženirjev je potrebno ročico vrteti približno 1 uro in 47 minut, da bi povsem napolnili akumulator.

    Objavljeno: 11.1.2011
  • Oblica novih procesorjev na sejmu CES

    Medtem, ko je na začetku sejma CES z najavami procesorjev Sandy bridge največ pozornosti požel Intel, so v nadaljevanju z najavami novih izdelkov presenetili njegovi tekmeci. AMD je na sejmu tako prvič v praksi prikazal izdelke z mobilnimi procesorji Fusion, ki ciljajo na najcenejše prenosnike in netbooke. Menda naj bi z njimi proizvajalci lahko predstavili računalnike s ceno samo 200 dolarjev.

    Objavljeno: 10.1.2011
  • Samsung prvi s pomnilniki DDR4

    Samsung je predstavil prve primerke pomnilnikov DDR4, ki nudijo večjo hitrost prenosa, predvsem pa porabijo bistveno manj energije za delovanje, kot sedanja generacija pomnilnikov DDR3. Po trditvah proizvajalca pomnilniki DDR4 porabijo kar 40% manj energije in dosegajo hitrost prenosa 2,13 Gb/s pri uporabi napetosti 1,2 V. Za primerjavo, pomnilniki DDR3 dosegajo hitrost 1,6 Gb/s pri višji napetosti - od 1,35 do 1,5 V. Samsung se trenutno z nekaterimi proizvajalci strežnikov dogovarja o testiranju novih pomnilnikov, kar naj bi imelo za cilj dosego standardizacije v okviru združenja JEDEC, prevdioma v drugi polovici letošnjega leta. Nov standard naj bi poleg tega omogočal še hiter nadaljnji razvoj, saj pri Samsungu trdijo, da lahko s tehnologijo DD4 dosežejo hitrosti prenosa vse tja do 4 Gb/s.

    Objavljeno: 10.1.2011
  • Nintendo predstavil 3DS

    Nintendo je na sejmu CES predstavil prodajno različico nove prenosne igralne konzole 3DS, ki se lahko pohvali z zaslonom sposobnim prikaza 3D slike brez uporabe posebnih očal.

    Objavljeno: 9.1.2011
  • Tablični računalniki kraljujejo na sejmu CES

    Če nimaš tabličnega računalnika, te ni. Vsaj tako bi lahko tolmačili podatek, da so proizvajalci na letošnjem sejmu CES predstavili več kot 100 različnih tabličnih računalnikov, bodisi v dokončni obliki ali pa kot prototipe, ki bodo končno podobo dobili v prihodnjih mesecih. Vse to s ciljem, da bi si prisvojili delež novega, večinoma še neosvojenega trga, na katerem pa zdaj kraljuje Apple s svojim modelom iPad.

    Objavljeno: 9.1.2011
  • Najtanjša sta Sony Ericsson in LG

    LG je predstavil nov pametni mobilni telefon Optimus Black, ki je z 9,2 milimetri debeline tanjši od iPhona, a je prestol najtanjšega mobilnega telefona zasedal le en dan.

    Objavljeno: 8.1.2011
  • Je to iPhone 5?

    Na spletu se je pojavilo več fotografij in nekaj minut dolg videoposnetek, ki verjetno prikazujejo naslednjo generacijo Applovega mobilnega telefona iPhone.

    Objavljeno: 8.1.2011
  • Prihodnost Windowsa niso le osebni računalniki

    Microsoft je na sejmu CES po pričakovanjih spregovoril o naslednji različici operacijskega sistema Windows in napovedal, da bo v prihodnje delovala tudi na napravah s procesorji ARM, ki jih najdemo predvsem v prenosnih napravah z nizko porabo energije (pametni telefoni, tablice).

    Objavljeno: 7.1.2011
  • Mac App Store

    Apple je predstavil prodajalno programske opreme za operacijski sistem Mac OS X, ki ga uporabljajo prenosniki, namizni računalniki in delovne postaje podjetja Steva Jobsa.

    Objavljeno: 7.1.2011
  • Google pokazal Android 3.0

    Google je na sejmu CES predstavil Android 3.0, ki sliši tudi na ime Honeycomb. Namenjen je izključno tablicam in ne pametnim telefonom, kar je lepo razvidno tudi iz predstavitvenega videa, objavljenega spodaj.

    Objavljeno: 7.1.2011
  • Surface 2.0

    Microsoft je predstavil drugo generacijo Surfaca, ki je navzven povsem spremenjen v primerjavi s prvo generacijo v podobi klubske mizice, ki je pred leti navdušila množice.

    Objavljeno: 6.1.2011
  • Motorola je razdeljena

    Upravni odbor Motorole je že v začetku leta 2008 odobril delitev podjetja v dva dela in se tako izognil morebitni prodaji oddelka za izdelavo mobilnih telefonov drugemu podjetju.

    Objavljeno: 6.1.2011
  • Nokia odpušča še 800 zaposlenih

    Potem ko je Nokia že oktobra oznanila odpust okoli 1800 zaposlenih po vsem svetu, je januarja začela z odpuščanjem še 800 uslužbencev na Finskem, med katerimi je večina programerjev.

    Objavljeno: 6.1.2011
  • Iz aktualne številke: Prenosno je nevarno

    V laboratoriju Monitorja smo se tokrat lotili tako imenovanega "dumpster diving" podviga. Po domače bi temu rekli brskanje po smeteh. Podobno se tudi ljudje z malce manj lepimi nameni lotevajo iskanja koristnih podatkov o svojih žrtvah.

    Objavljeno: 6.1.2011
  • Izšel Drupal 7

    Izšla je sedma različica sistema za upravljanje vsebin Drupal, ki velja za eno izmed najbolj priljubljenih odprtokodnih rešitev na tem področju, uporablja pa ga približno odstotek vseh spletnih strani.

    Objavljeno: 5.1.2011
  • Chrome Web Store je zaenkrat neuspeh

    Prodajalna Chrome Web Store, ki jo je Google predstavil v začetku decembra, omogoča nakup spletnih aplikacij za brskalnik Chrome po vzoru Applovega iTunesa s plačilnim sistemom Google Checkout.

    Objavljeno: 5.1.2011
  • Bo Sandy Bridge zvezda CES?

    Jutri se bo v Las Vegasu začel tradicionalni Consumer Electronic Show, kjer bo Intel svečano predstavil novo arhitekturo procesorjev z razvojnim imenom Sandy Bridge, izdelovalci pa tudi prve modele računalnikov s to novostjo.

    Objavljeno: 5.1.2011
  • Firefox je najbolj razširjen brskalnik v Evropi

    Analitska hiša StatCounter je decembra minulo leto v svojih meritvah prvič v zgodovini zabeležila prevlado uporabnikov Firefoxa nad uporabniki Internet Explorerja v Evropi, ki je tako postala prva celina, kjer je Microsoftov brskalnik zdrsnil s prestola.

    Objavljeno: 4.1.2011
  • 500 milijonov dolarjev za Facebook

    Facebook je prejel finančni vložek investicijske banke Goldman Sachs v višini 450 milijonov dolarjev, kar je omenjeni finančni instituciji prineslo 0,9-odstotni delež v največjem družbenem omrežju, ocenjena vrednost Facebooka pa je tako narasla na 50 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 4.1.2011
  • Wikipedija zbrala 16 milijonov dolarjev

    Od sredine novembra preteklega leta naprej nas je med brskanjem po Wikipedii pozdravljal njen ustanovitelj Jimmy Wales, ki nas je nagovarjal k finančnemu prispevku za ohranitev nadaljnjega delovanja neprofitne organizacije Wikimedia Foundation.

    Objavljeno: 4.1.2011
  • Prazni poštni nabiralniki uporabnikov Hotmaila

    Številni uporabniki Microsoftove poštne storitve Hotmail so na veliko presenečenje in začudenje ugotovili, da so njihovi poštni računi v celoti izpraznjeni.

    Objavljeno: 3.1.2011
  • iPhone v novem letu ni hotel buditi

    Za Apple se novo leto ni začelo povsem po načrtih, saj jih je presenetil hladen tuš v obliki številnih pritožb uporabnikov, ki jih programske budilke na njihovig iPhonih niso zbudile.

    Objavljeno: 3.1.2011
  • 3D tiskanje namesto klasične proizvodnje

    Tiskalniki, ki zmorejo z nanašanjem različnih materialov ustvariti tridimenzionalne predmete, vse bolj obetajo, da bodo nekega dne nadomestili maloserijsko proizvodnjo predmetov narejenih s klasičnimi metodami. Lep primer, kaj je danes mogoče narediti s 3D tiskalniki je nedavno prikazal raziskovalec Amit Zoran iz znamenitega MIT Media Lab, ki je s tiskalnikom Object Connex500 v 15 urah "natisnil" povsem funkcionalno in kvalitetno izdelano flavto.

    Objavljeno: 2.1.2011
  • Raziskava: ljudje ne morejo živeti brez interneta

    Ameriško podjetje za raziskave Zogby je decembra anketiralo 1950 odraslih Američanov in ugotovilo, da kar 28% vprašanih ne bi več moglo kvalitetno živeti brez širokopasovnega interneta. Elektronska pošta je bila na drugem mestu z 18% pritrdilnimi odgovori. Facebook je v celoti pristal precej nižje, saj v povprečju brez tega družabnega omrežja ne more komaj 3% vprašanih. Kljub temu je ta podatek precej generacijsko odvisen: v starostni skupini med 18 in 24 leti je kar 15% takih, ki ne bi mogli več brez Facebooka.

    Objavljeno: 1.1.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji