Objavljeno: 7.1.2011

Prihodnost Windowsa niso le osebni računalniki

Microsoft je na sejmu CES po pričakovanjih spregovoril o naslednji različici operacijskega sistema Windows in napovedal, da bo v prihodnje delovala tudi na napravah s procesorji ARM, ki jih najdemo predvsem v prenosnih napravah z nizko porabo energije (pametni telefoni, tablice).

Zaenkrat sicer ostaja še precej neznank, med drugim kdaj bo novi operacijski sistem sploh na voljo, katere bodo njegove glavne novosti, znano ni niti ali se bo imenoval Windows 8 ali kako drugače.

A podpora procesorjem ARM pomeni pomemben odmik od dosedanje prakse, ko so v Redmondu podpirali zgloj arhitekturo procesorjev x86. Posebna različica sistema Windows (CE) sicer že danes teče na procesorjih znamke ARM, vendar je namenjena zgolj točno določenim opravilom vgradnih naprav.

Po nekaterih podatkih naj bi Windows 8 imel cel več alternativnih uporabniških vmesnikov. Poleg običajnega bo menda na voljo tudi prilagojen za tablične računalnike in povsem nov, ki bo vseboval podporo za 3D prikaz grafičnih elementov in bo deloval zgolj v 64-bitni različici Oken.

www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji