Objavljeno: 9.1.2011

Tablični računalniki kraljujejo na sejmu CES

Če nimaš tabličnega računalnika, te ni. Vsaj tako bi lahko tolmačili podatek, da so proizvajalci na letošnjem sejmu CES predstavili več kot 100 različnih tabličnih računalnikov, bodisi v dokončni obliki ali pa kot prototipe, ki bodo končno podobo dobili v prihodnjih mesecih. Vse to s ciljem, da bi si prisvojili delež novega, večinoma še neosvojenega trga, na katerem pa zdaj kraljuje Apple s svojim modelom iPad.

Tablične računalnike so predstavili tako veliki proizvajalci računalniške opreme, kot tudi tisti s področja zabavne elektronike, kar pomeni, da se vsi potegujejo za novo tržno uspešnico. Ob različni strojni opremi je bilo videti tudi premik na področju operacijskih sistemov, saj je Google premierno prikazal svojo platformo Honeycomb oziroma Android 3.0, ki je namenjena specifično tabličnim računalnikom. Microsoft pa je javnosti razložil, da pri tablicah nameravajo v ospredje potisniti okolje Windows, ne pa mobilno različico Windows Mobile 7. Pa čeprav na procesorjih Arm. Apple in njegovi partnerji pa so javnost med tem dražili z nepreverjenimi novicami o lastnostih iPada 2, ki ga utegne javnost videti morda že v začetku februarja.

Kdo je torej najresnejši izzivalec iPada? Morda Motorola Xoom, ki je med drugim prejela laskavi naslov najboljšega izdelka na sejmu CES 2011. Gre za tablični računalnik, na katerem je Google predstavil Android 3.0 in ena izmed prvih naprav, ki je pripravljena za mobilna omrežja 4G (LTE). Sicer pa tablica premore 10,1-palčni zaslon z ločljivostjo 1280 x 800 pik (ravno prav za video posnetke v ločljivosti 720p), dvojedrni procesor Nvidia Tegra 2 s taktom 1 GHz, 32 GB pomnilnika, prostor za kartice SD/SDXC, vmesnik Wi-Fi 802.11n, bluetooth 2.1 in vmesnik HDMI. Vgrajena sta dve kameri - nad zaslonom taka z 2 milijoni pik, na zadnji strani pa fotoaparat s 5 milijoni pik in zmožnostjo snemanja v ločljivosti 720p. Celota zmore predvajati filme v ločljivosti 1080p, med drugim pa v celoti podpira Adobe Flash. En poln akumulator zadostuje za 10 ur dela. Vas je prepričal?

Motorola Xoom.

Če pa ne Xoom, morda prepriča Dell s svojim novim modelom Streak 7. Gre za večjega brata dosedanjega modela Streak 5, ki premore 7-palčni zaslon. Podobno kot pri Motoroli je uporabljena platforma Tegra 2, pomnilnik je v osnovi velik 16 GB, notranja video kamera pa ima le 1,3 miljona pik (zunanja pa 5 milijonov). Ostalo je zelo podobno z eno razliko - uporabljen je Android 2.2 in ne 3.0. Najbrž pa to le zato, da bo Streak 7 v prodaji prek kot Xoom. Načeloma že v naslednjih tednih. Nobena skrivnost pa ni, da Dell pripravlja še večjo tablico z 10,1-palčnim zaslonom, ki so ga nekaj sekund pokazali tudi na CES-u.

Dell Streak 7.

Cel kup tabličnih je prikazal Asus. V vseh mogočih oblikah in celo različnimi operacijskimi sistemi. Za vsak okus nekaj, pa tudi za vsak primer, če bi se prijel bolj en model kot drug. Nenavaden je že prvi model, EeePad MeMo, ki ob 7-palčnem zaslonu (1024 x 600 pik) na dotik ponuja tudi posebno pisalo shranjeno v ohišju. Pri Asusu trdijo, da se s pisalom še vedno lepše piše zapiske kot s prsti. Najbrž imajo prav. MeMo premore Qualcommov procesor z dvojnim jedrom in taktom 1,2 GHz, dve video kameri (1,2 in 5 milijonov pik), vmesnik HDMI. Predviden je Android 3.0 Cena naj bi znašala 499 dolarjev, v prodaji pa bo junija.

Asus EeePad MeMO.

Za tiste, ki ne morejo brez tipkovnice je Asus predvidel EeePad Slider. Na prvi pogled gre za tipičen tablični računalnik z 10,1-palčnim zaslonom (1280 x 800 pik), le da po potrebi iz dna izvlečemo miniaturno tipkovnico. Če je izvlečemo v celoti, ta skupaj z akumulatorjem služi kot stojalo za zaslon, ko je ta položen na mizo. Pripravno, čeprav ne nujno. Podobno zamisel nosi s sabo EeePad Transformer, ki ima enak zaslon in zasnovo, le da je tu tipkovnica večja in priključljiva le po potrebi - kot priklopna postaja. Prvi naj bi bil na voljo aprila s cenami med 400 in 700 dolarji, drugi pa maja za ceno med 500 in 800 dolarji.

Asus EeePad Slider.

Asus EeePad Transformer.

Kljub temu, da je Asus večino novosti vezal na Googlov Android, ne nameravajo opustiti zavezništva z Microsoftom. Zato je nastal še Eee Slate EP121, ki premore največji, tokrat 12,1-palčni zaslon (1280 x 800 pik), sicer pa je to PC z okoljem Windows 7. Poganja ga Intelov Core i5, izbiramo lahko med 2 in 4 GB RAM, vsakič pa lahko računamo na enoto SSD velikosti 64 GB. Od vseh novosti bo prvi v prodaji, že v začetku leta za ceno od 1.000 dolarjev dalje.

Asus Eee Slate.

Videti je, da proizvajalci stavijo prej na tablice z večjimi zasloni, kot na take, ki bi ciljali denimo na Samsungov Galaxy Tab. Acer je denimo predstavil tablični računalnik Iconia 500, Toshiba pa ima prav tako model, ki ima 10,1-palčni zaslon. V obeh primerih je osnova Nvidia Tegra, operacijski sistem pa Google Andorid (2.2, če bo proizvajalec pohitel, 3.0 sicer).

Acer Iconia 500.

Toshiba z Androdiom.

Pri družbi Lenovo so ubrali nekoliko drugačno pot, kot tekmeci. Glavni novost je tablični računalnik LePad, ki temelji na okolju Google Android 2.20. Osnova je Qualcommov procesor Snapdragon, vgrajen pa je 10,1-palčni zaslon občutljiv na dotik. Toda to je le pol zgodbe. LePad je mogoče kot zaslon uporabljati tudi v prenosniku IdeaPad U1, ta istem, ki so ga predstavili prvič že pred letom dni, le da je zdaj dobil dokončno podobo - opremljen je lahko s procesorji Intel Core i5 ali i7, priključeni LePad pa mu služi kot zaslon. Okolje je v tem primeru Windows 7. Prodaja bo najprej stekla na Kitajskem na to še drugod.

Lenovo LePad.

Lenovo IdeaPad U1.

To pa je le del novosti, ki jih lahko pričakujemo v naslednjih mesecih. Svoj vstop na tablično področje so napovedali pri Sonyu, Sharpu, LG, MSI-ji in drugod. Zagotovo bosta prav kmalu sceno poživila še HP (tablice s PalmOS) in ROM (tablice Blackberry), ki že kar očitno zamujata. Ne smemo pozabiti tudi na Cisco, ki se s Cisuom pravkar pripravlja za začetek prodaje v ZDA. Leto 2011 bo brez dvoma zelo tablično leto.

http://www.cesweb.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji