Objavljeno: 11.1.2011

OLPC XO 1.75 s polovično porabo energije

Organizacija One Laptop Per Child (OLPC) je na sejmu CES prvič prikazala naslednjo generacijo malih prenosnih računalnikov, ki so namenjeni predvsem državam tretjega sveta. Novi model XO 1.75 uporablja novo procesorsko zasnovo in druge komponente sistema, ki po trditvah inženirjev porabi komaj 2W za delovanje. Z enakim akumulatorjem kot dosedanji izdelki OLPC torej omogoča dvakrat daljše neprekinjeno delovanje kot doslej. Povrh vsega je prenosnik zdaj resnično mogoče napolniti tudi z dinamom in priloženo ročico. Pe meritvah inženirjev je potrebno ročico vrteti približno 1 uro in 47 minut, da bi povsem napolnili akumulator.

XO 1.75 temelji na arhitekturi Arm in sicer procesorju Marvell Armada 610 s taktom 1 GHz, kar nudi celo večjo zmogljivost kot doslej. OLPC je doslej v svojih izdelkih uporabljal procesorje bolj uveljavljenih proizvajalcev, kot so Intel, AMD in Via, tokrat pa so prvič preskočili na jedro Arm. Očitno se jim je obrestovalo. Novi prenosnik ima zaslon z diagonalo 8,9 palcev, ki je občutljiv na dotik, kar daje novo dimenzijo in možnosti rabe. Kljub temu so uspeli ohraniti zelo nizko ceno - za XO 1.75 bo potrebno odšteti le 165 dolarjev, kar so dosegli z optimizacijo vseh komponent in količinskim pogajanjem s proizvajalci.

Avtorji pa ne sedijo križem rok in že napovedujejo prvi tablični OLPC, model XO-3, ki bo nared leta 2012. Prva tablica naj bi porabila le 1 W za delovanje, čeprav bo imela 9,7-palčni zaslon, kot denimo današnji Apple iPad.

http://laptop.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji