• Novi Monitor že na voljo

    Ta mesec je nova številka revije Monitor v prodaji bistveno prej, kot smo sicer navajeni, saj smo izšli že v petek, 18. februarja, tako je revija na voljo še pred prihajajočimi šolskimi počitnicami. Tokratna številka je nekoliko bolj telefonsko obarvana. Pripravili smo malce večji pregled cenejših pametnih telefonov, na katerih teče operacijski sistem Android. Ta je vse bolj razširjen oziroma popularen, v članku pa si lahko poleg medsebojne primerjave preberete tudi, v čem se ti cenejši modeli razlikujejo od dražjih.

    Objavljeno: 18.2.2011
  • Windows 7 Service Pack 1 že na voljo

    Naročniki na Microsoftove spletne storitve MDSN, TechNet ter podpisniki količinskih pogodb so že dobili dostop do prvega kompleta popravkov Service Pack 1 za operacijske sisteme Windows 7 in Windows Server 2008 R2. Ostali uporabniki teh operacijskih sistemov bodo do kompleta popravkov prišli nekaj dni kasneje, predvidoma 22. februarja.

    Objavljeno: 18.2.2011
  • NEC predstavlja prenosnik z Androidom

    Japonski NEC je uradno potrdil, da bodo na trg poslali prenosni računalnik z operacijskim sistemom Google Android, ki smo ga doslej videli le na mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih. Prenosnik z imenom LifeTouch Note sodi v razred netbookov, saj ima majhen, 7-palčni zaslon, ki pa je občutljiv na dotik, tako kot pri tabličnih računalnikih. Za razliko od slednjih pa bo imel standardno tipkovnico, kar naj bi pomagalo tako pri pisanju dokumentov, kot sodelovanju v družabnih omrežjih.

    Objavljeno: 18.2.2011
  • Virtualizacija prihaja na telefone

    Podjetji VMware in LG Electronics sta na konferenci Mobile World Congress v Barceloni demonstrirali delovanje virtualizacije operacijskih sistemov na mobilnih telefonih. Zamisel za novim izdelkom, ki deluje na okolju Google Android je ta, da lahko uporabniki na istem telefonu uporabljajo tako zasebno okolje in aplikacije, kot tudi varno in ločeno okolje za korporativni dostop do podatkov.

    Objavljeno: 17.2.2011
  • Google tudi z naročninami

    Le dan za tem, ko je Apple oznanil svojo ponudbo za naročnine na revije, časopise, video posnetke in glasbo v okviru trgovine Apple AppStore, je svojo ponudbo za založnike razkril tudi Google. Nova storitev, ki se imenuje Google OnePass cilja na iste ciljne skupine, vendar se v primerjavi z ponudbo družbo Apple razlikuje v dveh pomembnih točkah. Google založnikom obljublja, da bodo zadržali kar 90% vseh prihodkov iz novih naročnin (Apple nudi le 70%), poleg tega naj bi založniki neposredno upravljali s podatki o naročnikih. Apple se je odločil, da ima sam prednostno pravico pri upravljanju s podatki.

    Objavljeno: 17.2.2011
  • MeeGo še živi

    Po tem, ko je Nokia sklenila strateško zavezništvom z Microsoftom in tako rekoč čez noč opustila nadaljnji razvoj drugih operacijskih sistemov, je postala prihodnost še neobjavljenega sistema MeeGo s temeljem na Linuxu zelo nedorečena. Toda drugi partner v zgodbi MeeGo, korporacija Intel, je na potezo dosedanjega partnerja hitro odreagiral in na telekomunikacijskem sejmu v Barceloni prikazal novo različico operacijskega sistema 1.2, ki jo namenjajo tabličnim računalnikom.

    Objavljeno: 16.2.2011
  • Apple uvaja naročnine

    Apple je po dolgotrajnih ugibanjih strokovne in ostale javnosti uvedel sistem naročnin za vsebine v svoji spletni trgovini App Store. Končni uporabniki bodo zdaj lahko na svojih napravah, kot so tablice iPad, telefoni iPhone in osebnih računalnikih Mac, kupili dolgoročno naročnino na revije, časopise, video posnetke (serije) in glasbo.

    Objavljeno: 16.2.2011
  • AMD naprodaj, Dell potencialni prevzemnik?

    Wall Street so preplavile govorice, da je AMD postal resna tarča za prevzem s strani drugih podjetij, po tem, ko je družbo zapustilo praktično celotno vrhnje vodstvo. V luči pričakovanj po bolj konkretnih informacij so zato delnice družbe AMD poskočile za 5% v enem dnevu. Kot najresnejšega kupca se omenja družbo Dell, ki je že doslej imela tesno sodelovanje s proizvajalcem procesorjev.

    Objavljeno: 16.2.2011
  • Iz Barcelone - so tablice in so tablice

    Danes smo se na sejmu MWC udeležili tiskovne konference podjetja HTC, kjer so predstavili pet novih Android telefonov, zanimivejša novost pa je tablični racunalnik, imenovan HTC Flyer.

    Objavljeno: 15.2.2011
  • Samsung pokazal novo tablico in pametni telefon

    Samsung je na mobilni konferenci v Barceloni pokazal dve novi napravi z operacijskim sistemom Android, in sicer tablico Galaxy Tab 10.1 ter pametni telefon Galaxy S II.

    Objavljeno: 15.2.2011
  • PlayStation Phone naprodaj spomladi

    Tako kot smo napovedali že prejšnji teden je Sony na začetku Mobile World Congressa v Barceloni predstavil nove podrobnosti o mobilnem telefonu Xperia Play, ki je pravzaprav dolgo pričakovan mešanec med prenosno igralno konzolo PlayStation in telefonom.

    Objavljeno: 15.2.2011
  • V Barceloni množica tablic in telefonov

    V Barceloni te dni poteka največji svetovni sejem na področju mobilne telefonije, MWC, videti pa je, da bo letošnji sejem še posebej zanimiv.

    Objavljeno: 14.2.2011
  • Spopad med H.264 in VP8 se stopnjuje

    Potem ko je Google napovedal, da bo v bližnji prihodnosti odstranil podporo kodeku H.264 za predvajanje videa HTML5 znotraj Chroma v korist odprtokodnega kodeka VP8, je bil kmalu deležen hvale odprtokodne skupnosti in kritik različnih interesnih skupin.

    Objavljeno: 14.2.2011
  • Bing odščipnil delež Googlu

    Po ugotovitvah analitske hiše Experian Hitwise naj bi se Googlu januarja letos nekoliko zmanjšal delež med spletnimi iskalniki, povečal pa se je Microsoftovemu iskalniku Bing.

    Objavljeno: 13.2.2011
  • Novi Facebook Pages

    Facebook je že v decembru pomotoma splavil prenovljene strani (Pages), a jih kmalu zatem umaknil, zdaj pa jih ponovno prikazuje vse večjemu številu uporabnikov največjega družbenega omrežja.

    Objavljeno: 13.2.2011
  • Internet Explorer 9 RC

    Deveta različica Internet Explorerja naj bi končno prinesla vstop Microsoftovega brskalnika med sodobne brskalnike, zato jo tako uporabniki kot razvijalci težko pričakujejo. Končni izid se obeta kmalu, saj je izšel prvi kandidat za izadjo.

    Objavljeno: 12.2.2011
  • Pametni telefoni prerasli osebne računalnike

    Po ugotovitvah analitske hiše IDC je v zadnjem četrtletju minulega leta število prodanih pametnih telefonov prvič v zgodovini preseglo število prodanih osebnih računalnikov.

    Objavljeno: 12.2.2011
  • Canon prenavlja digitalce EOS, Ixus in PowerShot

    Canon je predstavil cel niz novosti na področju digitalne fotografije. Za poznavalce bosta najbrž najbolj zanimiva nova člana družine EOS. Prvi je model EOS 600D, ki predstavlja naravnega naslednika priljubljenega modela 550D, drugi pa novi najcenejši zrcalno-refleksni model z oznako EOS 1100D.

    Objavljeno: 11.2.2011
  • Nokia in Microsoft odslej strateška partnerja pri mobilni telefoniji

    Bilo je v zraku že nekaj časa, zdaj pa je postalo uradno: Nokia in Microsoft sta sklenila strateško partnerstvo, s katerim naj bi ustvarila tretji (in po možnosti vodilni) ekosistem na področju mobilne telefonije, poleg konkurenčnih iz družb Apple in Google. Nokia bo tako v bodoče v svojih telefonih preferenčno uporabljala operacijski sistem in platformo Windows Phone 7, sodelovanje pa se ne ustavi samo na tej točki.

    Objavljeno: 11.2.2011
  • Google Translate razpoznava govor na iPhonih in iPadih

    Google je objavil novo aplikacijo za naprave z operacijskim sistemom Apple iOS, ki omogoča prevajanje besedil vnesenih z narekovanjem. Program Google Translate for iPhone trenutno podpira razpoznavo govora v 15 različnih jezikih in samodejno prevajanje v 50 ciljnih jezikov (med katerimi je tudi slovenščina). Za prevajanje je dovolj da na zaslonu pritisnem na ikono z mikrofonom, program pa bo samodejno zaznal, kdaj smo nehali narekovati. Nekaj trenutkov kasneje bo prikazan razpoznan izraz in prevod v ciljnih jezik. Program zna na željo uporabnika prevedeno besedilo tudi prebrati s sintezo govora (trenutno podprtih 23 jezikov), kar lahko precej olajša pogovore v primerih, ko ne znamo pravilno prebrati prevedenega besedila. Na voljo je tudi poseben celozaslonski način, ki olajša prebiranje prevedenega besedila. Program je na voljo brezplačno v Applovem App Storu.

    Objavljeno: 10.2.2011
  • Dell predstavlja 10-palčno tablico z Okni

    Dell je predstavil cel niz novosti na področju prenosnih računalnikov, vendar je krona med njimi zagotovo prototip tabličnega računalnika z diagonalo 10,1-palcev, Intelovim procesorjem in podpora za okolje Windows 7. Napravi za zdaj pravijo Windows 7 Business Tablet, vendar je povsem mogoče da bo sredi leta, ko naj bi bil predvidoma nared, tržen pod drugačnim imenom. Pri Dellu opravičujejo odločitev za okolje Windows z analizo, ki je pokazalo, da podjetja želijo na tablicah okolje, ki ga poznajo in lahko upravljajo. Ne glede na drugih področjih še naprej razvijajo tudi alternativne tablične izdelke na temelju Google Androida. Zelo verjetno je, da bo prikazani prototip v končni različici imel tudi izvedbo z Googlovim operacijskim sistemom.

    Objavljeno: 10.2.2011
  • HP stavi na tablico TouchPad in WebOS

    Hewlett Packard je po pričakovanjih predstavil nove izdelke z operacijskim sistemom WebOS, med katerimi je tudi dolgo pričakovani tablični računalnik z imenom TouchPad. Gre za izdelek, ki se jasno postavlja po robu priznanemu Applovemu iPadu, s katerim ima praktično enako velik zaslon (9,7-palcev) in isto ločljivost (1024 x 768 pik). TouchPad temelji na procesorju Qualcomm Snapdragon z dvojnim jedrom in taktom 1,2 GHz, na voljo pa bo v različicah s 16 GB in 32 GB. HP bo v prvi fazi ponujal le različico z vmesnikom Wi-Fi, kasneje naj bi dodali tudi podporo za 3G.

    Objavljeno: 10.2.2011
  • Ognjevita okrožnica šefa Nokie

    Prvi mož Nokie Stephen Elop je sodelavcem finskega izdelovalca mobilnih rešitev poslal okrožnico, ki je napisana v tako ostrem tonu, da so nekateri sprva menili, da gre pravzaprav za potegavščino.

    Objavljeno: 9.2.2011
  • Med zmagovalci Seedcampa tudi Vox.io

    Na priznanem evropskem tekmovanju mladih startupov Seedcamp v Londonu so tokrat razglasili tri zmagovalce, med katerimi je tudi slovenska ekipa, ki je razvila spletno aplikacijo za telefoniranje Vox.io.

    Objavljeno: 9.2.2011
  • Letos štirje Firefoxi?

    Tik pred izidom četrte velike različice Mozillinega brskalnika je direktor Firefoxa Mike Beltzner razgrnil načrte neprofitne organizacije za nadaljnji razvoj najbolj razširjenega spletnega brskalnika v Evropi.

    Objavljeno: 8.2.2011
  • PlayStation Phone je Xperia Play

    Sony je z oglasom med velikim finalom lige v ameriškem nogometu razkril dolgo pričakovano napravo, ki je mešanec med prenosno igralno konzolo PlayStation in telefonom, t.i. "PlayStation Phone".

    Objavljeno: 7.2.2011
  • Google ponuja 20.000 dolarjev za zlom Chroma

    V sklopu varnostne konference CanSecWest bo že peto leto zapored potekalo tudi tekmovanje Pwn2Own, na katerem hekerji poskušajo zlomiti zaščito programske opreme, predvsem spletnih brskalnikov in mobilnih naprav.

    Objavljeno: 7.2.2011
  • AOL kupil Huffington Post

    Potem ko je AOL že v lanskem letu opravil nekaj nakupov podjetij, se njegov lov za prevzemi spletnih medijev očitno ne bo zaključil niti v letošnjem, saj je pravkar objavil informacijo o prevzemu Huffington Posta.

    Objavljeno: 7.2.2011
  • Izšel Debian 6.0

    Izšla je nova različica distribucije Linuxa Debian, ki je razširjena predvsem na strežnikih, hkrati pa služi kot osnova številnim drugim distribucijam, med drugim tudi najbolj razširjenemu Ubuntu Linuxu.

    Objavljeno: 6.2.2011
  • Google Art Project vas popelje v muzeje

    Google je po vzoru uličnega pogleda (Street View) v svojih zemljevidih Google Maps uvedel novost z imenom Goolge Art Project, ki omogoča brezplačen ogled 17 svetovno znanih muzejev po vsem svetu.

    Objavljeno: 4.2.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji