Objavljeno: 16.2.2011

MeeGo še živi

Po tem, ko je Nokia sklenila strateško zavezništvom z Microsoftom in tako rekoč čez noč opustila nadaljnji razvoj drugih operacijskih sistemov, je postala prihodnost še neobjavljenega sistema MeeGo s temeljem na Linuxu zelo nedorečena. Toda drugi partner v zgodbi MeeGo, korporacija Intel, je na potezo dosedanjega partnerja hitro odreagiral in na telekomunikacijskem sejmu v Barceloni prikazal novo različico operacijskega sistema 1.2, ki jo namenjajo tabličnim računalnikom.

Nova različica MeeGo za tablice ima kar precej drugačen uporabniški vmesnik od doslej videnih, ki so bili namenjeni prenosnim računalnikom. Poudarek je na enostavnem krmiljenju celote s prsti, predvsem pa je veliko izboljšav na področju zmožnosti predvajanja večpredstavnih vsebin. Informacije so združene v plošče, ti pa vsebujejo informacije z določeno vsebino, pogosto združeno po istem tipu (pošta, video posnetki,...). Med ploščami se je mogoče enostavni sprehajati in s tem preklapljati med programi in vsebinami.

Da ne gre zgolj za demonstracijo nečesa, kar nikoli ne bo prišlo na trg, pa je Intel podkrepil z napovedjo s japonskim podjetjem Fujitsu, ki je kot prvo predstavilo prenosnik z operacijskim sistemom MeeGo. Novi Lifebook MH330 s procesorjem Atom sodi tehnično v kategorijo netbookov, premore 10,1 palčni zaslon, 1 GB RAM in 250 GB disk. Odlikuje ga predvsem trenutni zagon operacijskega sistema in stalna povezanost s spletnimi storitvami.

http://www.fujitsu.com

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji