Objavljeno: 10.2.2011

HP stavi na tablico TouchPad in WebOS

Hewlett Packard je po pričakovanjih predstavil nove izdelke z operacijskim sistemom WebOS, med katerimi je tudi dolgo pričakovani tablični računalnik z imenom TouchPad. Gre za izdelek, ki se jasno postavlja po robu priznanemu Applovemu iPadu, s katerim ima praktično enako velik zaslon (9,7-palcev) in isto ločljivost (1024 x 768 pik). TouchPad temelji na procesorju Qualcomm Snapdragon z dvojnim jedrom in taktom 1,2 GHz, na voljo pa bo v različicah s 16 GB in 32 GB. HP bo v prvi fazi ponujal le različico z vmesnikom Wi-Fi, kasneje naj bi dodali tudi podporo za 3G.

HP TouchPad.

TouchPad ima natanko tisto, kar so bile doslej očitane pomanjkljivosti iPada. Za začetek ima vgrajeno video kamero na prednji strani, ki omogoča video konference. Poleg tega premore vmesnike bluteooth, GPS, Micro USB 2.0 in seveda podporo za Adobe Flash. Vgrajen je tudi par zmogljivih zvočnikov, celota pa brez težav predvaja video posnetke v visoki ločljivosti. TouchPad je sicer približno tako debel (1,3 cm) in težek (680 gramov) kot tekmec iz družbe Apple. Cene bodo sporočili šele poleti, ko bo TouchPad nared za prodajo.

TouchPad pa ni edina novost, ki jo je HP predstavil na novinarski konferenci. Prav novost je tretja generacija priljubljenega telefona Pre, ki prinaša Qualcommov procesor s taktom 1,4 GHz, zaslon z dvakrat višjo ločljivostjo (480 x 800 pik), kot doslej, video kamero za konferenčne povezave ter zmožnost snemanja video posnetkov v ločljivosti HD ter fotografij s 5 milijoni pik. Na volj bo poleti v različicah s 8 in 16 GB RAM.

HP Pre 3.

Druga novost pa je povsem nov telefon z imenom Veer, pri katerem je šel HP povsem v drugo smer razvoja, kot večina tekmecev na področju pametnih telefonov. Proizvajalci danes nudijo vse večje zaslone, Veer pa je rekodno majhen pametni telefon. Celota meri le 5,4 x 8,4 x 1,5 cm in tehta 103 grame, kljub temu pa ima procesor s taktom 800 MHz, zaslon z diagonalo 2,57-palcev (320 x 400 pik), 8 GB RAM, GPS, video kamero, podporo za Adobe Flash in drsno tipkovnico. Veer bo kot kaže prva izmed novosti, ki bo nared za prodajo, pričakujemo ga lahko spomladi, model Pre 3 pa šele poleti.

HP Veer.

Skupaj z napravami je HP predstavil tudi novo različico operacijskega sistema WebOS 2.1, ki prinaša čez 50 novosti, med katerimi se zdi najbolj zanimiva zmožnost samodejne sinhronizacije podatkov med združljivimi napravami, ko so te v bližini. Med drugim zna izmenjati zgodovino uporabe brskalnika (in s tem nadaljevanje spletnega brskanja na drugi napravi) in obvestila za različne nameščene programe.

Za konec pa je HP poskrbel še za eno presenečenje - javno je oznanil, da bodo operacijski sistem WebOS kasneje ponudili tudi kot opcijo na osebnih računalnikih, tako prenosnih, kot namiznih. O podrobnostih in datumih niso želeli govoriti, vendar so dali jasen znak, da mora računalniški trg računati tudi na njih. So pa kot kaže pri HP-ju tudi dokončno pokopali tržno ime Palm - vsi novi modeli imajo samo oznako HP. Palm ostaja le še ime oddelka znotraj korporacije.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji