• Google izgubil pošto 150.000 uporabnikov Gmaila

    Veliko uporabnikov je svojo elektronsko pošto pripravljeno zaupati kateremu izmed ponudnikov storitve v oblaku, tako da pri sebi ne hranijo niti varnostnih kopij sporočil.

    Objavljeno: 1.3.2011
  • Glej mama, brez kablov!

    Fujitsu je na sejmu CeBIT-u 2011 predstavil delovno študijo prvega monitorja na svetu, ki je popolnoma brez kablov, saj pošilja signal in se tudi napaja brezžično.

    Objavljeno: 1.3.2011
  • Uporabnikova desna roka

    V Monitorjevem laboratoriju so se ta mesec namnožili računalniški glodavci. Preizkusili smo namreč ducat računalniških mišk, ki veljajo za nadpovprečne, saj s svojo obliko, vgrajeno tehnologijo, funkcionalnostmi in v nekaterih primerih tudi s ceno močno izstopajo iz povprečja.

    Objavljeno: 28.2.2011
  • Tokrat blokada interneta pri nas

    Urad RS za nadzor prirejanja iger na srečo (UNPIS) je nekaterim podjetjem iz tujine prepovedal organiziranje spletnih iger na srečo v Sloveniji, ker niso pridobila ustrezne koncesije Republike Slovenije.

    Objavljeno: 28.2.2011
  • Bo Jony Ive zapustil Apple?

    Jonathan Ive, glavni dizajner priljubljenih iPadov, iPhonov, iPodov in Macov, bi lahko kmalu zapustil Apple, saj želi zaradi šolanja otrok v Londonu tudi sam več časa preživeti v domači Veliki Britaniji.

    Objavljeno: 28.2.2011
  • CeBIT odpira vrata

    Danes zvečer bosta nemška kanclerka Angela Merkel in premier partnerske države sejma Turčije Recep Tayyip Erdoğan otvorila največji računalniški sejem CeBIT, ki ga vsako leto organizirajo v Hannovru in bo potekal od 1. do 5. marca.

    Objavljeno: 28.2.2011
  • Archos Arnova - cenejše tablice

    Archos prek partnerstva s kitajskimi podjetje predstavlja tablične računalnike Arnova 8 in Arnova 10, ki so bistveno cenejši od dosedanjih podobnih izdelkov na trgu. 10,1-palčni model bo denimo stal le 199 dolarjev, medtem ko bo Arnova 8 z 8-palčnim zaslonom stal le 149 dolarjev. Oba bosta ponujala operacijski sistem Android (za zdaj 2.1) in nekoliko slabšo strojno zasnovo, kot smo jo vajeni pri trenutni generaciji tabličnih modelov.

    Objavljeno: 27.2.2011
  • Najmanjši računalnik na svetu je velik kot konica peresa

    Raziskovalci univerze v Michiganu so razvili prototip računalnika, ki je velik le kubičen milimeter in je namenjen predvsem rabi v zdravstvene namene. Računalnik, ki so mu dali ime Phoenix, so razvili za potrebe merjenja pritiska v očeh pri bolnikih z zeleno mreno (glavkomom).

    Objavljeno: 27.2.2011
  • Google spreminja algoritem iskalnika, uvaja iskalnik receptov

    Čeprav Google v zadnjem času predstavlja številne novosti na vseh področjih programske opreme ob tem ne zapostavljajo razvoja spletnega iskalnika po katerem je zaslovel. Nedavno so tako najavili korenito spremembo v algoritmu iskalnika, ki bo v ospredje bolj kot doslej postavljal spletne strani z izvirnimi, avtorskimi informacijami in iz ospredja izločal tiste, ki informacije zgolj kopirajo. Na ta način naj bi uporabnikom najprej predstavili spletne strani, ki so res zanimive in izločili tiste, ki jim je zgolj do tega, da naberejo čim več klikov na spletni strani.

    Objavljeno: 26.2.2011
  • Prve periferije z vmesnikom Thundebolt

    Po tem, ko sta Intel in Apple predstavil nov periferni vmesnik z imenom Thunderbolt s hitrostjo 10 Gb/s, so nekateri tehnološki partnerji že pohiteli s predstavitvijo prvih združljivih perifernih naprav. Najbrž ne bo nobeno presenečenje, če so na vrsto najprej prišli zmogljivi diskovni sistemi.

    Objavljeno: 26.2.2011
  • Slovenska državna uprava gre na odprto kodo, nemška pa odhaja iz nje

    V zadnjih dneh je v javnost prišla informacija o študiji in načrtu, da bo slovenska državna uprava postopoma prešla na uporabo odprte kode v svojih uradih in institucijah. Po sedanjih načrtih naj bi kakih 80% vseh uporabnikov prešlo na odprtokodne izdelke na osebnih računalnikih nekje do leta 2014. Razlogi za prehod so v večji interoperabilnosti, podpori za odprte standarde in seveda nižjih stroških lastništva. Podan je tudi akcijski načrt, ki upošteva sedanje pogodbe z drugimi ponudniki izdelkov, kot tudi čas potreben za šolanje uporabnikov.

    Objavljeno: 25.2.2011
  • Apple prenavlja MacBooke, Mac OS X pri razvijalcih

    Po pričakovanjih je Apple posodobil družino prenosnih računalnikov MacBook, ki je med drugim kot prva med prenosniki dobila najnovejšo Intelovo tehnologijo vmesnikov Thunderbolt. Najnovejši MacBooki so zgrajeni na osnovi najnovejših procesorjev Intel Core i3, i5 in i7 ter sistemskega nabora Sandy Bridge. Vgrajene imajo video kamere z visoko ločljivostjo za video konference Facetime, Apple pa je dosedanje grafične procesorje Nvidia nadomestil z novimi AMD Radeon HD 6000M.

    Objavljeno: 25.2.2011
  • Light Peak je postal Thunderbolt

    Intel je predstavil dokončno različico tehnologije in vmesnika, ki je doslej nastajal pod delovnim imenom Light Peak. Novost se imenuje Thunderbolt in omogoča prenos podatkov z izredno visoko hitrostjo, kar 10 GB/s, s čimer so zasenčili vse dosedanje tehnologije, kot so USB in Firewire. Nov vmesnik je mišljen za povezavo s hitrimi perifernimi enotami, kot so zunanji diskovni sistemi, vendar bo zaradi hitrosti Thunderbolt našel svojo vlogo tudi na drugih področjih.

    Objavljeno: 25.2.2011
  • Odštevanje za Apple iPad 2

    Ugibanj je (menda) konec. Apple je razposlal vabila na poseben dogodek, ki se bo odvijal 2. marca in na katerem naj bi uradno predstavili drugo generacijo priljubljenih tabličnih računalnikov iPad. Čeprav v vabilu ni dvojka posebej omejena, je slika na vabilu dovolj pomenljiva, sovpada pa tudi z bolj ali manj zanesljivimi navedbami virov, da je prišel čas za naslednika.

    Objavljeno: 24.2.2011
  • Novi Galaxy Tabi že v marcu

    Po tem, ko je Samsung uradno objavil prihod tabličnega računalnika Galaxy Tab z večjim, 10,1-palčnim zaslonom, je ostalo odprto še vprašanje, kdaj bo novost prišla v prodajo. Sodeč po cenikih angleškega telekomunikacijskega velikana Vodafone, naj bi najnovejši Galaxy Tab prišel v prodajo že marca, vsaj na Portugalskem, od koder sveže informacije, da bo tam novinec stal 699 evrov. Iz sosednje Španije prihaja informacija, da bo novinec na voljo v "začetku pomladi", vendar za precej nižjo ceno - 349 evrov, vendar ob tem ni znano, kakšno pogodbo bo potrebno skleniti z operaterjem, da bi dosegli tako močno subvencionirano ceno.

    Objavljeno: 24.2.2011
  • Napačen korak za posodobitev Windows Phone 7

    Microsoft je v začetku tedna objavil komplet posodobitev za mobilne telefone Windows Phone 7, vendar ga je zaradi težav pri nekaterih uporabnikih moral kasneje umakniti. Težava se je pojavila pri lastnikih telefonov Samsung Focus in Omnia 7, ki so v nekaterih primerih po posodobitvi nehali delovati (tako imenovani bricking), čeprav naj bi nov komplet popravkov pravzaprav izboljšal sistem za posodabljanje telefonov. Microsoft je sprva trdil, da se je več kot 90% telefonov posodobilo povsem pravilno in da so ostale težave povezane predvsem z internetnimi povezavami in prezasedenostjo pomnilnika na računalnikih ali telefonih na katerih se namešča posodobitev. Šele v drugem koraku so popravek umaknili, ker so našli v njem tehnično napako, ki bo kmalu odpravljena.

    Objavljeno: 24.2.2011
  • Lenovo z novimi prenosniki

    Lenovo je prenovil paleto prenosnikov ThinkPad, ki odslej temeljijo na sistemskem naboru Intel Sandy Bridge. Poleg večje zmogljivosti, ki jo zagotavljajo najnovejši procesorji Core i3, i5 in i7, novi modeli prinašajo predvsem občutno manjšo porabo energije. Tradicionalno najbolj prodajani poslovni prenosnik s 14-palčnim zaslonom, v novi izvedbi z oznako ThinkPad T420 in z 9-celičnim akumulatorjem tako lahko neprekinjeno deluje kar 15 ur, medtem ko je njegov neposredni predhodnik deloval le 11 ur. Večina modelov iz družin ThinkPad T in W tako danes nudi trajanje delovanja, ki je 33% boljše od predhodnikov.

    Objavljeno: 23.2.2011
  • Xtreamer Ultra

    Podjetje Xtreamer, ki je postalo znano zaradi priljubljenih istoimenskih večpredstavnih predvajalnikov z zelo nizko ceno, bo kmalu imelo v roki nov adut. Od marca bo mogoče naročiti novi predvajalnik Xtreamer Ultra, ki je v bistvu celoten mini računalnik HTPC pripravljen za uporabo kot hišni kino.

    Objavljeno: 23.2.2011
  • Slovenščina jim še vedno ne gre

    Američanom, namreč. Torej tistim, ki danes izdelujejo bolj ali manj vse operacijske sisteme, od tistih za osebne računalnike, do tistih za telefone. In če jim pri prvih še nekako gre (razne Pisarne, celo prevedeni operacijski sistemi, pustimo sedaj Applea, ki še QWERTZ tipkovnice ne zna narediti…), so pri telefonih veliko slabši.

    Objavljeno: 22.2.2011
  • Google odpira prikazovalnik podatkov

    Google je odprl javnosti dostop do svojega orodja Public Data Explorer, ki omogoča prikaz za javnost zanimivih statističnih podatkov na različne načine, med drugim na zemljevidu Google Maps. Podjetje je že doslej Public Data Explorer uporabljalo za prikaz podatkov iz lastnih virov (na primer penetracija širokopasovnega interneta po državah) in nekaterih izbranih zunanjih ponudnikov, kot sta svetovna banka in ameriški statistični urad.

    Objavljeno: 22.2.2011
  • Facebook za kartice SIM

    Podjetje Gemalto, sicer specialist za pametne kartice SmartCard, je predstavilo nov izdelek z imenom Facebook for SIM, ki omogoča povezavo s priljubljenim družabnim omrežjem tudi prek telefonov, ki ne podpirajo podatkovnih (internetnih) dostopov. Nova rešitev je v celoti nameščena v kartico SIM, ki jo ima vsak mobilni telefon in je s tem združljiva s celotnim naborom mobilnikov na trgu. Povrh vsega za izmenjevanje sporočil in pisanje na zid v Facebooku ne potrebuje podatkovne povezave, saj z družabnim omrežjem komunicira prek kratkih sporočil SMS. Uporabniki rešitve nove informacije na Facebooku vidijo kot sporočila, ki se prikažejo na zaslonu telefona, kadar se spremeni spletna stran. Rešitev je menda požela veliko interesa s strani telekomunikacijskih operaterjev, ki v novi storitvi vidijo nov vir prihodkov zaradi povečanja števila sporočil SMS.

    Objavljeno: 22.2.2011
  • Standard LTE-Advanced bo omogočal 1 Gb/s

    Vodilni proizvajalci mobilnih telekomunikacijskih naprav združeni v organizaciji 3GPP nameravajo na plenarnem srečanju potrditi nov mobilni standard, ki bo prinesel širokopasovno hitrost prenosa podatkov na mobilne telefone. Nova različica standarda Long-Term Evolution imenovana LTE-Advanced naj bi omogočila prenos s hitrostjo kar 1 Gb/s, kar so do nedavnega zmogle denimo le najhitrejše optične povezave. LTE-Advanced naj bi dokončno odprl pot večpredstavnim vsebinam neposredno na mobilne naprave, ne glede na kakovost in zahtevnost virov.

    Objavljeno: 22.2.2011
  • Obama na večerji z direktorji IT podjetij

    Ne zgodi se vsak dan, da imate zasebno večerjo s predsednikom Združenih držav Amerike. Prav ta čast je doletela izbrano skupino direktorjev vodilnih podjetij na področju informacijskih tehnologij iz Kalifornije, ki najbrž pred tem ni nikoli sedela za skupno mizo v podobni sestavi. Na večerji s predsednikom Obamo so sodelovali Steve Jobs iz družbe Apple, Facebookov Mark Zuckerberg, Larry Ellison iz Oracla, Googlov Eric Schmidt, predsednica Yahooja Carol Bartz, Ciscov prvi mož John Chambers, direktor Twitterja Dick Costolo in NetFlixov Reed Hastings.

    Objavljeno: 21.2.2011
  • Začetek prodaje za Motorolo Xoom

    Ta teden se prične prodaja zelo pričakovanega tabličnega računalnika Motorola Xoom, ki bo zaradi tehničnih lastnosti morda postal najresnejši tekmec Applovemu iPadu. Ob začetku prodaje so znane cene, saj bo v ZDA Xoom v različici z vmesnikom 3G stal 800 dolarjev, torej enako kot najzmogljivejši iPad. Znane so tudi cene dodatkov - 40 dolarjev za ovitek oziroma torbico, 50 dolarjev za napajalno postajo, 130 dolarjev za postajo s stereo zvočniki in 70 dolarjev za zunanjo tipkovnico z vmesnikom bluetooth. Prodaja naj bi se hkrati začela tudi v Evropi in sicer v Veliki Britaniji in Nemčiji. Kmalu za tem tudi drugod. Za zdaj še ni nobenih uradnih informacij o cenejši različici brez vmesnika 3G, za katero bo menda potrebno odšteti 600 dolarjev.

    Objavljeno: 21.2.2011
  • Vodafone Webbox za države v razvoju

    Vodafone Webbox je nov poizkus izdelka za zagotavljanje internetnega dostopa, tam kjer skoraj ni elektrike, kaj šele širokopasovnih povezav. Zato pa imajo v številnih državah v razvoju zelo razširjene mobilne komunikacije. Od tu tudi ideja družbe Vodafone, da v ohišje z mini tipkovnico vgradi elektroniko sodobnega mobilnega telefona sposobnega komunikacije prek omrežja GPRS/EDGE. Webbox preprosto priključimo na televizor in že imamo dostop do interneta.

    Objavljeno: 21.2.2011
  • Firefox se pripravlja na petko

    Medtem, ko razvijalci organizacije Mozilla dajejo zadnje popravke na še nedokončan brskalnik Firefox 4, so na spletu že začeli razkrivati zamisli, ki utegnejo postati del naslednje velike različice Firefox 5. Poudariti velja, da to niso dokončne funkcionalnosti, vendar je v preteklosti velika večina tovrstnih idej našla mesto v končnih izdelkih.

    Objavljeno: 20.2.2011
  • Na sporedu je Google Chrome 10

    Google nadaljuje z izredno hitrimi predstavitvami novih različic brskalnika Chrome, ki jim ne more slediti nobeden konkurent. Na vrsti je že deseta različica brskalnika, za zdaj v razvojni različici, ki prinaša zopet kopico pomembnih sprememb. Nadaljuje se tekma, kdo bo zagotovil hitrejše delovanje JavaScripta in novi Chrome naj bi bil pri temu kar 66% hitrejši kot pri dosedanjih različicah.

    Objavljeno: 20.2.2011
  • Sony predstavlja 17 in 25-palčne monitorje OLED

    V poplavi poceni monitorjev s tehnologijami LCD in LED smo skoraj pozabili na tehnologijo OLED, vendar se razvoj nadaljuje tudi na tem področju. Sony je tako na Japonskem predstavil par profesionalnih monitorjev s tehnologijo OLED in diagonalami 17 oziroma kar 25 palcev, s čemer se približujejo velikostim, ki sicer privlačijo kupce monitorjev. Dosedanji izdelki, kot je Sonyev lastni televizor XEL-1 z diagonalo 11 palcev, so bili za širšo javnost nezanimivi, zato so ostali zgolj nišni izdelki.

    Objavljeno: 19.2.2011
  • Applove naročnine že pod drobnogledom ZDA in EU

    Nov sistem naročnin na digitalne vsebine, ki so ga je Apple najavil sredi februarja, morda krši protimonopolne zakone, ki veljajo v ZDA in Evropski uniji. Predstavniki ustreznih služb na obeh straneh Atlantika so potrdili, da skrbno preučujejo pogoje, pod katerimi je Apple ponudil novo storitev založnikom digitalnih vsebin in ta hip ocenjujejo, ali bodo sprožili formalne preiskave.

    Objavljeno: 19.2.2011
  • Računalnik zmagal na televizijskem kvizu

    Ta teden je IBMov superračunalnik Watson v posebni izdaji televizijskega kviza Jeopardy premagal dva (človeška) superšampijona, ki sta v preteklosti velikokorat zmagala na tem kvizu. Pri IBMu so tako dokazali, da je program sposoben tekmovati z ljudmi tudi na področju razumevanja jezika in iskanja odgovora v množici podatkov, pa čeprav se problema loti s statistično analizo in ne z analiziranjem in popolnim razumevanjem vprašanja, kot to počne Wolframova Alpha.

    Objavljeno: 18.2.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji