Objavljeno: 19.2.2011

Applove naročnine že pod drobnogledom ZDA in EU

Nov sistem naročnin na digitalne vsebine, ki so ga je Apple najavil sredi februarja, morda krši protimonopolne zakone, ki veljajo v ZDA in Evropski uniji. Predstavniki ustreznih služb na obeh straneh Atlantika so potrdili, da skrbno preučujejo pogoje, pod katerimi je Apple ponudil novo storitev založnikom digitalnih vsebin in ta hip ocenjujejo, ali bodo sprožili formalne preiskave.

Regulatorje je predvsem zmotilo nekaj pogojev, ki jih Apple narekuje lastnikom in založnikom vsebin. Sporna je denimo določba, po kateri mora založnik v spletni trgovini ponuditi naročnine po najboljši ceni, torej ne sme biti višja kot drugod, ne glede na to, da Apple za vsak prodani izvod dobi 30% od skupnega prihodka. Poleg tega je lahko sporna odločitev, da ponudnik aplikacije v Applove AppStoru ne more kupcem prodati storitve in izdelke izven Applovega sistema, kar pomeni, da mora vse izdelke in ves promet ustvariti prek Applovega sistema.

Nekateri menijo, da Apple s tem omejuje pravila prostega trgovanja in pozivajo, da bi Apple moral tu založnikom pustiti več svobode, morda celo možnost, da prodajajo izdelke prek alternativnih spletnih trgovin. Ravno to pa je točka, na kateri je precej bolj odprto politiko ubral Google s storitvijo One Pass, pri kateri založniki dobijo več zaslužka, kot tudi pravico za prodajo v alternativnih trgovinah. V zadnjih tednih se je tako že pojavilo nekaj alternativnih virov za aplikacije in vsebine na platformi Google Android, medtem ko Apple trmasto vztraja, da je edini ponudnik na svojih platformah.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji