• Igre lahko nadomestijo telovadbo

    Najnovejše igralne konzole, ki premorejo krmilne sisteme s katerimi zahtevajo od igralca gibanje (Nintendo Wii, Sony PlayStation Move, Microsoft Kinect), imajo lahko na posameznika večji učinek kot telovadba v fitnessu in naravi. Tako vsaj trdi poročilo raziskovalcev iz ameriških univerz v Utahu in Massachusettsu, ki so primerjali učinek telovadbe v telovadnici z gibanjem potrebnim pri igranju najnovejše kategorije tako imenovanih telovadnih iger.

    Objavljeno: 12.3.2011
  • Standardizacija 3D očal

    Ameriško združenje CEA (Consumer Electronics Association), ki združuje več kot 2.000 proizvajalcev, prodajalcev in ponudnikov storitev na področju zabavne elektronike, je sprejelo pobudo svojih članov o pripravi enotnega standarda za aktivna 3D očala, ki sinhronizirajo sliko z ustreznimi televizorji prek infrardečega vmesnika. Delovna skupina z imenom R4WG16 naj bi v zelo kratkem času (prva različica bo nared že konec marca) pripravila predlog specifikacije, ki bo zagotavljala, da bodo očala različnih proizvajalcev delovala s poljubnimi televizorji sposobnimi prikaza 3D slike. Doslej je namreč veljalo, da je mogoče posamezna očala mogoče uporabljati le s specifičnim proizvajalcem ali celo modelom televizorja. To pa seveda pomeni majhno možnost konkurence, višje cene in manjšo izbiro med oblikami in stili očal.

    Objavljeno: 12.3.2011
  • 1. dan odprte kode na FIŠ

    Študentski svet Fakultete za informacijske študije v Novem mestu v sredo, 16. marca 2011, v Mali dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu organizira 1. dan odprte kode. Udeležba je brezplačna.

    Objavljeno: 11.3.2011
  • iSwifter - končno Flash za iPade?

    Podpora za Adobe Flash je ena od tistih stvari, ki jo veliko uporabnikov najbolj pogreša na sicer zelo priljubljenih tabličnih računalnikih Apple iPad. Zaradi nesoglasij med Applom in Adobom žal še lep čas, če sploh, ni za pričakovati uradne podpore. Toda to ne ovira spretne programerje, da bi želeno podporo uporabnikom prinesli po ovinkih.

    Objavljeno: 11.3.2011
  • Kinect pri številki 10 milijonov

    Če bi iskali drugi najbolj priljubljeni računalniški izdelek, po tabličnih računalnikih, ta hip, bi se morali verjetno odločiti za Microsoftov Kinect. Dodatek za igralno konzolo Xbox, ki so ga začeli prodajati novembra, je bil prodan že v desetih milijonih izvodih, torej v manj kot polovici leta.

    Objavljeno: 11.3.2011
  • Tablice: elektronske knjige = 18 : 12

    To, da so tablični računalniki, specifično pa Apple iPad brez dvoma največja uspešnica lanskega leta na področju računalništva in elektronike, je več ali manj jasno vsakomur. Toda doslej je bilo težko postreči z natančnimi ocenami velikosti trga in primerjavami z drugimi vročimi napravami.

    Objavljeno: 11.3.2011
  • Adobe se ne preda - pretvornik iz Flasha v HTML5

    Adobe se kot kaže ne more sprijazniti, da Apple zavrača tehnologijo Flash na svojih mobilnih napravah, zato iščejo nove poti, kako zagotoviti svojo prisotnost na platformi iOS. Ob boku začetka prodaje nove rešitve za založnike revij na platformi iOS so predstavili eksperimentalno orodje z imenom Wallaby, s katerim je mogoče programe napisane v Flashu pretvoriti v zapise skladne s standardom HTML5. Te je nato mogoče nato prikazati v brskalnikih na telefonih iPhone in tablicah iPad.

    Objavljeno: 10.3.2011
  • Novi Asusovi Eee PCji na osnovi procesorjev AMD

    Tajvanski Asus je začel s prodajo netbookov Eee PC, ki prvič temeljijo na najnovejši AMDjev platformi Brazos. Posebnih novih računalnikov so procesne enote AMD E-Series in C-Series, ki združujejo v istem jedru tako funkcije centralnega in grafičnega procesorja. Grafična zmogljivost je primerljiva tisti pri ločenih grafičnih procesorjih (med drugim je zagotovljena podpora za DirectX 11), a z bistveno manjšo porabo energije.

    Objavljeno: 10.3.2011
  • AMD Radon HD 6990

    AMD je predstavil grafično kartico Radeon HD 6990, ki bo najbrž najzmogljivejši izdelek te vrste trenutno na trgu. Celota temelji na grafičnem naboru Antilles, podpira DirectX 11, zmogljivost pa zagotavlja tudi tehnologija AMD PowerTune. Kartica, ki v ZDA stane kar 699 dolarjev (torej toliko kot razmeroma zmogljiv domač računalnik z monitorjem vred), ima 4 GB velik pomnilnik tipa GDDR5, 3.072 senčilnikov (2 jedri po 1.536 senčilnikov), 192 enot za teksture, za delovanje pa potrebuje vodilo PCI Express 2.1 x16.

    Objavljeno: 10.3.2011
  • Prestigio MultiPad vstopa med najzmogljivejše tablice

    Prestigio MultiPad 7100C je še eden izmed članov naraščajoče skupine tabličnih računalnikov z operacijskim sistemom Google Android. Prestigio ima tako zdaj v ponudbi že pravo zbirko tabličnih računalnikov in sicer MultiPad serija 3, serija 5 in serija 7. Najprestižnejši model te družine je ravno najnovejši PMP7100C.

    Objavljeno: 9.3.2011
  • Intel Core vPro druge generacije

    Intel je predstavil novo družino procesorjev Core vPro, s katero na področje poslovnega računalništva prinaša nove varnostne tehnologije, možnosti upravljanja in izboljšano zmogljivost. To je že druga generacija družine procesorjev Intel Core vPro, ki prinaša izboljšano tehnologijo Turbo Boost Technology 2.0 in nove razširitve nabora ukazov Intel Advanced Vector Extensions (AVX). Nov nabor ukazov pospeši izvajanje računsko zahtevnih aplikacij, kot so obdelovanje slik, zvoka in videa, znanstveni izračuni, finančne analize ter tridimenzionalno modeliranje in analize. Intelovi preizkusi so pokazali, da lahko novi procesor Core vPro i5 v primerjavi s 3 leta starim procesorjem Core 2 Duo pospeši delovanje poslovnih aplikacij za 60 odstotkov, večopravilnost za 100 odstotkov in šifriranje podatkov za 400 odstotkov.

    Objavljeno: 9.3.2011
  • Android je prvi v ZDA

    Google Android je v ZDA na področju pametnih telefonov prehitel znamenite telefone BlackBerry in se zasidral na prvo mesto kot najbolj priljubljena platforma. O tem se je ugibalo že nekaj časa, zdaj pa je tudi potrjeno z analizo, ki jo je opravilo podjetje ComScore. Za primerjavo so vzeli tromesečje zaključeno s koncem januarja 2011 in tisto s koncem oktobra 2010.

    Objavljeno: 9.3.2011
  • Adobe omogoča publikacije na tablicah

    Adobe je končno objavil že lani najavljeno družino orodij in storitev Digital Publishing Suite Enterprise Edition, ki založnikom omogoča izdelavo interaktivnih publikacij za sodobne tablične računalnike. Novost ni samostojna rešitev, temveč se integrira v obstoječi nabor orodij družbe Adobe, kot je paket za namizno založništvo InDesign.

    Objavljeno: 8.3.2011
  • ThinkPad X220 bo energijski rekorder

    Lenovo sicer za zdaj še ni uradno predstavil najnovejšega mini prenosnika ThinkPad X220, toda na uradni strani se je pojavil dokument s tehničnimi specifikacijami, ki navaja rekordno trajanje delovanja ob tako majhnih dimenzijah prenosnika. Novi X220 naj bi z standardnim 9-celičnim akumulatorjem deloval neprekinjeno 15 ur, ob uporabi tankega zunanjega akumulatorskega modula pa kar neverjetnih 23 ur.

    Objavljeno: 8.3.2011
  • WD prevzema Hitachijeve diske

    Na obzorju je nova velika združitev proizvajalcev računalniških komponent. Družba Western Digital je najavila dogovor o nakupu glavnega tekmeca, Hitachijeva oddelka za diske Hitachi Global Storage Technologies (HGST). Posel je vreden kar 4,3 milijarde dolarjev, od katerih bo WD odštel 3,5 milijarde v gotovini in 750 milijonov v obliki delnic, tako da bo Hitachi postal okoli 10-odsotni lastnik združenega podjetja.

    Objavljeno: 8.3.2011
  • Krotiti Twitter

    Družabno omrežje Twitter že od začetka vzpodbuja razvoj samostojnih aplikacij, ki izkušnjo tega omrežja predstavijo malo po svoje. Tako smo priča programom, ki skušajo vsak po svoje zadovoljiti uporabnike, ki raje kot Twitterjev spletni vmesnik uporabljajo temu namenjen kup kode. Tokrat si bomo ogledali osem rešitev, ki so na voljo uporabnikom Microsoftovih operacijskih sistemov.

    Objavljeno: 7.3.2011
  • Googlov avto brez voznika

    Velik uspeh očitno Googlu omogoča, da se ukvarja tudi s projekti, ki nimajo kaj dosti skupnega s spletnimi storitvami ali mobilnimi napravami, pa so še vedno še kako pomembni za prihodnost visoke tehnologije. Ob robu konference TED v Kaliforniji so Googlovci izbranim povabljenim demonstrirali delovanje avtomobila, ki vozi povsem samodejno, brez posredovanja voznika, zgolj z uporabo računalniškega vida in umetne inteligence.

    Objavljeno: 7.3.2011
  • Olivetti se vrača

    Tokrat s tabličnim računalnikom z imenom OliPad. Kupce bo skušal prepričati tako z dobrimi tehničnimi lastnostmi, kot tudi privlačno ceno. OliPad premore 10,1-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 pik, dvojedrni procesor Coretx A9, sistemski nabor Nvidia Tegra 2 in operacijski sistem Google Andoid (za zdaj v različici 2.2.). Pohvali se lahko z bogatim naborom vmesnikov in dodatkov: Wi-Fi, 3G, bluetooth, HDMI, USB, SD Card in vgrajena video kamera z ločljivostjo 1,3 milijona pik. Niso pa še znani podatki o količini pomnilnika, ki ga nudi v osnovi.

    Objavljeno: 7.3.2011
  • Prenosnik, ki ga krmilimo z očmi

    Švedsko podjetje Tobii je na sejmu CeBit predstavilo delujoč prototip prenosnika, pri katerem izbire na zaslonu počnemo zgolj s premikanjem oči. Prenosnik, ki je nastal v sodelovanju s podjetjem Lenovo, omogoča udobno in zanesljivo krmiljenje funkcij povsem brez dotikanja računalnika ali pa kot pripomoček in krajšnico ob uporabi tipkovnice in miške.

    Objavljeno: 7.3.2011
  • Facebookov sistem komentiranja za spletne strani

    Facebook je po pričakovanjih predstavil lastno platformo za komentiranje na spletnih straneh, ki jo lahko razvijalci vgradijo v svoje spletne strani z le nekaj vrsticami HTML.

    Objavljeno: 6.3.2011
  • 30 let Sinclaira ZX81

    Eden izmed prelomnih modelov domačih računalnikov iz obdobja pred razmahom PC je prav gotovo tudi Sinclairov model ZX81, ki ravno na današnji dan praznuje 30. letnico prihoda na trg.

    Objavljeno: 5.3.2011
  • Windows za tablice leta 2012

    Bloomberg sporoča, da bo Microsoft različico operacijskega sistema Windows za tablice predstavil prihodnje leto, kar naj bi jim zagotovilo več virov blizu podjetja.

    Objavljeno: 5.3.2011
  • Dan žena v Hiši eksperimentov

    Hiša eksperimentov bo osmega marca od 13. do 19. ure odprta za individualne obliskovalce. Vse ženske in moški v spremstvu ženske imajo na ta dan prost vstop, pripravlja pa se tudi nekaj posebnih dogodkov.

    Objavljeno: 4.3.2011
  • IE9 prihaja še ta mesec

    Že 10. februarja je izšel prvi kandidat za izdajo končne različice Internet Explorerja 9, iz Microsoftovih notranjih virov pa je pršila informacija, da bo končna različica na voljo še pred koncem meseca marca.

    Objavljeno: 4.3.2011
  • Napad DDOS na Wordpress.com

    Ena največjih storitev za gostovanje blogov Wordpress.com je včeraj doživela največji napad s porazdeljeno ohromitvijo storitve (DDoS) v zgodovini svojega delovanja, tako da je bilo veliko blogov nedostopnih.

    Objavljeno: 4.3.2011
  • Saab 9-3 z Androidom

    Na avtomobilskem sejmu v Ženevi priznani izdelovalec avtomobilov Saab napoveduje novo generacijo modela 9-3, ki bo opremljena z informacijsko-zabavnim sistemom IQon, ki ga bo poganjal operacijski sistem Android.

    Objavljeno: 3.3.2011
  • Zlonamerne aplikacije v Android Marketu

    Google je iz distribucijskega kanala mobilnih aplikacij Android Market umaknil okoli 20 programov, še nekaj deset drugih pa preiskuje, saj se je izkazalo, da vsebujejo zlonamerno programsko kodo.

    Objavljeno: 3.3.2011
  • Steve Jobs predstavil iPad 2

    Apple je na posebnem dogodku za medije po pričakovanjih predstavil drugo generacijo tablic iPad, dogodek pa je presenetljivo vodil Steve Jobs, ki je uradno sicer na bolniški.

    Objavljeno: 2.3.2011
  • Windows Intune še ta mesec

    Microsoft je na sejmu CeBIT v Nemčiji napovedal, da bo od 23. marca naprej začel prodajati in v 30-dnevni brezplačni preizkus ponujati storitev Windows Intune, ki omogoča upravljanje osebnih računalnikov podjetja ne glede na to, kje se nahajajo.

    Objavljeno: 2.3.2011
  • Intel ima nove pogone SSD

    Intel je predstavil dva nova negibljiva diska (SSD) iz serije 510 s kapacitetama 120 in 250 GB, ki uporabljata Marvellove krmilnike in bosta v količinah po 1000 kosov na voljo za 284 oz. 584 dolarjev.

    Objavljeno: 2.3.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji