Objavljeno: 9.2.2011

Ognjevita okrožnica šefa Nokie

Prvi mož Nokie Stephen Elop je sodelavcem finskega izdelovalca mobilnih rešitev poslal okrožnico, ki je napisana v tako ostrem tonu, da so nekateri sprva menili, da gre pravzaprav za potegavščino.

Elop podjetje, ki ga vodi, primerja z delavcem na goreči naftni ploščadi, ki se mora v nekaj sekundah po eksploziji odločiti, ali bo obstal in počakal, da zgori, ali tvegal in skočil v ledene vode Atlantika.

Kanadčan je prepričan, da so jim jo med drugim podkurili konkurenti. Apple obvladuje 61-odstotni delež med telefoni nad 300 dolarjev, Android je prevzel srednji razred, prodira pa tudi v nižjega, kjer kitajski izdelovalci izdajajo naprave "hitrje kot mi [Nokia] pilimo predstavitve v PowerPointu".

"Prvi iPhone je bil predstavljen leta 2007 in še vedno nimamo izdelka, ki bi bil blizu njegovi uporabniški izkušnji. Android se je pojavil šele pred dobrima dvema letoma in ta teden so od nas prevzeli vodilno mesto pri prodaji pametnih telefonov. Neverjetno.", se ne more načuditi Elop.

MeeGo naj bi bil zmagovita formula na visokocenovnem trgu, a bodo pri Nokii pri sedanjem tempu do konca leta 2011 morda predstavili le eno napravo s tem operacijskim sistemom, še dodaja.

Symbian, sistem za srednji razred naprav, pa se je po drugi strani izkazal za neprijaznega razvijalcem, kar upočasnjuje razvoj in hkrati otežuje izkoriščanje prednosti, ki jih prinašajo nove strojne platforme.

Prvi mož Nokie piše, da je bitka naprav postala bitka ekosistemov, ki poleg strojne in programske opereme zaobjemajo tudi razvijalce, aplikacije, storitve in drugo. Na koncu pomenljivo izpelje, da se morajo odločiti, ali bodo tak ekosistem zgradili, ali se mu pridružili.

Elop zaključuje, da Nokiina naftna ploščad gori, in da bodo 11. februarja predstavili novo strategijo podjetja. Tako kot delavec iz naftne ploščade se lahko rešijo le s skokom iz goreče platforme v negotovo prihodnost. Ali to pomeni skok iz stare platforme tudi v dobesednem pomenu? Morda na Windows Phone?

www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji