Objavljeno: 11.2.2011

Nokia in Microsoft odslej strateška partnerja pri mobilni telefoniji

Bilo je v zraku že nekaj časa, zdaj pa je postalo uradno: Nokia in Microsoft sta sklenila strateško partnerstvo, s katerim naj bi ustvarila tretji (in po možnosti vodilni) ekosistem na področju mobilne telefonije, poleg konkurenčnih iz družb Apple in Google. Nokia bo tako v bodoče v svojih telefonih preferenčno uporabljala operacijski sistem in platformo Windows Phone 7, sodelovanje pa se ne ustavi samo na tej točki.

Po dogovoru naj bi sodelovanje potekalo na celotnem portfelju in življenjskem ciklu mobilnih izdelkov: telefonih, mobilnih storitvah, razvoju in celo partnerstvih z operaterji telefonije. V zameno za platformo naj bi Nokia tesno sodelovala pri nadaljnjem razvoju platforme Windows Phone 7, partnerja pa naj bi imela tudi usklajeno tržno strategijo in dolgoročni razvojni načrt.

Nokia bo poleg tega v svojih izdelkih uporabljala Microsoftove spletne storitve: Bing kot privzeti iskalnik, Microsoft Marketplace kot spletno trgovino za prodajo mobilnih aplikacij in vsebin in razvojno platformo za pripravo novih storitev. Microsoft pa bo Nokiino storitev Maps vgradil kot preferenčni geografski vmesnik v svojih spletnih storitvah.

Korak je bil nekoliko pričakovan, po temu, ko je družbo Nokia lani septembra v vodenje prevzel Stephen Elop, sicer dotedanji direktor Microsoftovega oddelka za poslovne informacijske sistem Business Systems Division. Manj kot pol leta za tem je sklenil dogovor z bivšim delodajalcem, malo za tem, ko je zelo kritično ocenil dosedanje poteze Nokie za ohranitev tržnega deleža.

Novi dogovor, ki še ni povsem zaključen, saj se morajo dogovoriti še za nekatere podrobnosti, pomeni tudi počasen (ali pa niti ne tako počasen) konec za dosedanji platformi Symbian in predvsem novi up z imenom MeeGo, ki kot kaže ne bo nikoli v resnici niti zaživel. Poteza pa ima lahko vsaj za Microsoft dolgoročno tudi nekatere negativne posledice. Ker eksplicitno navajajo, da bodo z Nokio imeli "prav posebej globoko" partnerstvo, je vprašanje, kako bodo odreagirali dosedanji partnerji s področja strojne opreme: HTC, Motorola, Sony Ericsson, LG Electronics in Samsung, ki so med tem že zdavnaj presedlali tudi na druge konje, v večini na Google Android.

http://www.nokia.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji