• Iz našega arhiva: Samsung Omnia7

    Microsoft je novi sistem Windows Phone 7 (WP7) predstavil skupaj z nekaj partnerji, ki so poskrbeli za strojno opremo po natančnih Microsoftovih specifikacijah. Eden prvih telefonov za nova mobilna Okna je Samsungov Omnia 7, ki pa je stari znanec v novi preobleki. V resnici gre le za malo predelano napravo I9000, ki jo v Evropi poznamo kot Galaxy S, v ZDA pa je znana pod številnimi imeni, odvisno od mobilnega ponudnika (Fascinate, Vibrant, Epic, Captivate). Vsekakor gre trenutno za enega najboljših pametnih telefonov, ki se zelo dobro izkaže tudi z novim sistemom.

    Objavljeno: 24.1.2011
  • Google Offers cilja na spletne popuste

    Google pripravlja novo spletno storitev, s katero cilja na vedno bolj donosen posel povezan s dnevnimi spletnimi akcijami in popusti, ki so povezani v lokalno skupnost in družabna omrežja. Po tem, ko je spletnemu velikanu spodletel poizkus nakupa pionirja na tem področju, družbe Groupon, kljub temu, da so zanjo bili pripravljeni odšteti neverjetnih 6 milijard dolarjev (!), so se odločili za pripravo lastne storitve, ki se bo kot kaže imenovala Google Offers (ponudbe).

    Objavljeno: 24.1.2011
  • HPjeva tablica za WebOS

    Na spletu so se pojavil prve fotografije domnevnega tabličnega računalnika družbe HP z operacijskim sistemom PalmOS, ki so ga pridobili z nakupom družbe Palm. HP menda pripravlja kar dve različici tega računalnika - 9-palčni Topaz in 7-palčni Opal. Računalnika naj bi bila praktično nared, saj poznavalci pričakujejo uradno predstavitev že v začetku februarja.

    Objavljeno: 24.1.2011
  • Nov pretočni protokol na podlagi izkušenj BitTorrenta

    Bram Cohen, izumitelj protokola BitTorrent, ki še vedno predstavlja enega najbolj priljubljenih sistemov za prenos velikih datotek prek interneta, je javnosti predstavil nov protokol na temelju omrežnih povezav P2P namenjen pretočnemu predvajanju video posnetkov. Avtor trdi, da je nov protokol bistveno boljši od današnje ponudbe pretočnih protokolov, predvsem pa omogoča enostavno oddajanje video posnetkov v realnem času prek interneta, brez da bi bilo potrebno zaradi tega investirati v drago infrastrukturo.

    Objavljeno: 24.1.2011
  • Novi Slobuntu

    Izšla je nova različica slovenske distribucije Linuxa Slobuntu 10.10.2, ki temelji na najbolj priljubljenem Linuxu Ubuntu 10.10 in je v celoti prevedena v slovenski jezik.

    Objavljeno: 23.1.2011
  • 10 milijard prenosov v App Store

    Kljub temu da niso pretekla še niti tri leta od splavitve Applove prodajalne programske opreme za iPhonee, iPode in iPade, so uporabniki na svoje prenosne naprave prenseli že več kot 10 milijard aplikacij.

    Objavljeno: 23.1.2011
  • Mozilla blokira orodno vrstico Skype za Firefox

    Mozilla je na črni seznam dodatkov za vse različice Firefoxa uvrstila vse različice orodne vrstice Skype, ki se privzeto namesti ob namestitvi ali celo posodobitvi priljubljenega orodja za internetno telefonijo.

    Objavljeno: 21.1.2011
  • Larry Page novi izvršni direktor Googla

    Soustanovitelj Googla Larry Page se je povzpel na mesto glavnega izvršnega direktorja podjetja, kjer bo 4. aprila zamenjal dosedanjega kapitana ladje Erica Schmidta.

    Objavljeno: 21.1.2011
  • Amazon kupil LoveFilm

    Amazon je kupil preostanek delnic največjega evropskega podjetja na področju izposoje filmov, ki jih ponuja tako na zahtevo preko interneta, kot tudi v obliki pošiljanja plošč DVD po navadni pošti.

    Objavljeno: 20.1.2011
  • HTML5 je HTML

    Ian Hickson, urednik HTML5, je v blogu organizacije Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG), ki skupaj z World Wide Web Consortium (W3C) razvija specifikacijo, najavil preimenovanje le-te.

    Objavljeno: 20.1.2011
  • Iz našega arhiva: Androidni odgovor

    Izlet po spletnih straneh, ki se ukvarjajo s tehnologijo in računalništvom, je danes videti kot sprehod po nasadu jablan. Največ se govori o Applu, predvsem o njihovem tabličnem računalniku iPad. Končno pa je prišel resnejši odgovor konkurence, ki naj bi odpravil sedanjo monotonost na trgu tabličnih računalnikov, kjer kraljuje jabolčni iPad.

    Objavljeno: 20.1.2011
  • Wikipedija praznuje 10 let

    Wikipedija praznuje svoj 10. rojstni dan in obletnici ene najbolj priljubljenih spletnih strani na čast bodo po celem svetu potekali številni dogodki, svoj prispevek pa je dodal tudi njen oče Jimmy Wales, ki je nastopil ko pripovedovalec v promocijskem videoposnetku, ki predstavlja zgodbo Wikipedije.

    Objavljeno: 19.1.2011
  • Apple zabeležil rekordno četrtletje

    Hitro po odhodu Steva Jobsa je Apple poskrbel za odboj vrednosti svoje delnice, saj je predstavil poslovne rezultate za prvo finančno četrtletje leta 2011, ki je bilo znova rekordno.

    Objavljeno: 19.1.2011
  • Fotografije HP-jeve tablice z webOS

    Hewlett-Packard je za 9. februarja sklical tiskovno konferenco, na kateri bo po pričakovanjih predstavil svoje tablice z odprtokodnim, na Linuxu temelječim operacijskim sistemom webOS, ki ga je pridobil z nakupom Palma.

    Objavljeno: 19.1.2011
  • LG tarna nad prodajo telefonov z Windows Phone 7

    Večkrat smo že poročali, da je prodaja pametnih telefonov z operacijskim sistemom Windows Phone 7 pod pričakovanji, saj Microsoft sprva sploh ni želel razkriti prodajnih številk, kasneje pa je izdal le, koliko jih je prodal operaterjem.

    Objavljeno: 18.1.2011
  • Še ena beta Firefoxa

    Firefox 4 beta 9 je najverjetneje predzadnja razvojna različica Mozillinega brskalnika, ki odpravlja na stotine hroščev in prinaša tudi nekaj novosti. Firefox 4 bo v končni različici na voljo februarja.

    Objavljeno: 18.1.2011
  • T-2 je v prisilni poravnavi

    Na Okrožnem sodišču v Mariboru se je prejšnji teden začel postopek prisilne poravnave podjetja T-2, ki ga je podjetje samo predlagalo že konec preteklega leta, pred dnevi pa pomanjkljiv predlog tudi dopolnilo.

    Objavljeno: 18.1.2011
  • Steve Jobs znova na bolniški

    Tako kot pred natančno dvema letoma je Steve Jobs tudi v začetku leta 2011 napovedal, da odhaja na bolniški dopust. Kaj točno je narobe z njegovim zdravjem ni razkril, zaželel pa si je zasebnosti zanj in za njegovo družino v času odsotnosti.

    Objavljeno: 17.1.2011
  • Tudi Chrome se odreka H.264

    Google je napovedal, da bo v naslednjih nekaj mesecih iz brskalnika Chrome odstranil podporo za predvajanje videa HTML5, ki se poslužuje kodeka H.264, tako da bodo podprti le posnetki, zakodirani v odprtih formatih WebM in Ogg Theora.

    Objavljeno: 17.1.2011
  • Microsoftov spletni WebMatrix je nared

    Microsoft je objavil končno različico brezplačnega orodja WebMatrix, ki omogoča razvoj, prilagajanje in objavljanje spletnih strani tudi tistim z manj razvijalskega znanja. WebMatrix vključuje vsa orodja, potrebna za pripravo in delovanje spletne strani, vključno s spletnim strežnikom, podatkovno zbirko in spletnimi ogrodji. Dvigu razvijalske storilnosti je namenjena podpora več spletnim programskim jezikom (ASP.NET "Razor" in PHP) in spletnim pomočnikom, ki zelo olajšajo kompleksnejša opravila, kot sta recimo vstavljanje podatkov iz Twitterja ali videoposnetkov. Prav tako je vključeno orodje za optimizacijo za spletne iskalnike, ki pomaga pri razvoju iskalnikom prijaznih spletnih strani. Uporabnikom bo zelo zanimiva lastnost, da WebMatrix podpira ekosistem več kot 40 ponudnikov odprtokodnih aplikacij, kot so Wordpress, Jooomla!, DotNetNuke in Umbraco.

    Objavljeno: 16.1.2011
  • Fujitsu PC s 3D grafiko brez očal

    Japonski Fujitsu bo kot kaže prvi med proizvajalci namiznih osebnih računalnikov, ki bo v prodaji ponudil izdelek s prikazom 3D grafike brez uporabe očal. Novi Fujitsu Esprimo FH99/CM je tako imenovani vse-v-enem računalnik, ki temelji na kar 23-palčnem zaslonu z ločljivostjo 1920 x 1080 pik s podporo za 3D prikaz brez očal, kar je hkrati eden največjih tovrstnih izdelkov v prosti prodaji nasploh.

    Objavljeno: 16.1.2011
  • Majhna rast prodaje računalnikov zaradi uspeha tablic

    Sodeč po prvih podatkih o prodaji osebnih računalnikov (namiznih, prenosnikov in netbookov), ki so jih zbrali v družbah IDC in Gartner, je zadnje četrtletje 2010 bilo najboljše v letu, a je rast bila kljub temu nižja od pričakovanj zaradi čedalje večjega uspeha tabličnih računalnikov. Ocene obeh analitskih družbe se sicer nekoliko razlikujejo: IDC trdi, da se je prodaja povečala za 2,7%, Gartner pa 3,1%, vendar je to še vedno manj od dosedanjih napovedi obeh družb (5,5% oziroma 4,8%). Tak trend naj bi se nadaljeval tudi v letu 2011, s pridržkom, da lahko uspeh tablic še bolj ogrozi rast prodaje drugih računalniških izdelkov.

    Objavljeno: 15.1.2011
  • Apple iOS 4.3 in ugibanja o naslednikih iPada, iPhona

    Apple je izbranim razvijalcem v pregled poslal novo različico operacijskega sistema iOS 4.3 za telefone iPhone in tablične računalnike iPad, ki razkriva marsikatero podrobnost o novih, še nenajavljenih izdelkih. Novi iOS je seveda namenjen tudi sedanji generaciji strojne opreme, toda za navdušence je bil še bolj zanimiv pregled kode, kjer so hitro prišli do podatka, da je iOS 4.3 pripravljen za dva nova telefona iPhone 5 in kar tri nove tablične računalnike iPad 2. Apple sicer s temi oznakami ločuje modele za različne ponudnike telefonskih storitev (v ZDA AT&T, nedavno pa nekoliko drugačna različica iPhona 4 za Verizon), vendar ta razlaga ni nujno pravilna.

    Objavljeno: 15.1.2011
  • Sonyev vsestranski malček

    Sony je prenovil svojo družino žepnih fotoaparatov Bloggie, med katerimi se nahaja tudi model z dvojnim objektivom za 3D posnetke. Sony Bloggie MHS-FS3 ima dvojna tipala z ločljivostjo 5 milijonov pik, za nameček pa tudi 2,7-palčni zaslon LCD, na katerem je mogoče pregledovati 3D posnetke brez pomoči očal. Kljub skromnim dimenzijam je zmore snemati video posnetke v ločljivosti 1080p, prek vmesnika HDMI pa ga je mogoče tudi neposredno priključiti na domači televizor s podporo za 3D tehniko. Za nameček je cena zelo vabljiva, saj bo novost Sony ponujal za 250 dolarjev.

    Objavljeno: 15.1.2011
  • Zamenjava na čelu AMD-ja zaradi zgrešene strategije

    Upravni odbor družbe AMD je del glavnemu in izvršnemu direktorju Dirku Meyerju odpoved, zaradi napak v vodenju strategije podjetja. Nadzorniki Meyerju predvsem očitajo, da je AMD zgrešil pri svojih načrtih za mobilne naprave. Podjetje je bilo še leta 2008, ko je Meyer prevzel vodenje družbe, na dobri poti, da z novo generacijo izdelkov in okrepitvami s talentom iz nekaterih kupljenih družb odigra pomembno vlogo na naraščajočem trgu pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Namesto tega se je Meyer odločil in prodal tehnologijo Imageon družbi Qualcomm. Le malo za tem so tablični in pametni telefoni dobesedno "eksplodirali" na trgu.

    Objavljeno: 14.1.2011
  • Fotoaparat s trikom

    Casio je na sejmu CES predstavil digitalni fotoaparat z imenom TRYX, ki se od drugih razlikuje zlasti po zanimivem in nenavadnem ročaju. Ta je pravzaprav v obliki širokega okvirja, ki obdaja celotno ohišje in je po potrebi v funkciji ročaja, držaja ali stojala. Okvir lahko vrtimo (za 360 stopinj navpično in 270 stopinj vodoravno) in s tem prilagodimo položaj dejanskim potrebam.

    Objavljeno: 14.1.2011
  • Iz našega arhiva: Kako izdelati barvne mavčne škrate

    Tiskalniki so danes del pisarniškega vsakdanjika, taki, ki dobesedno izdelujejo objekte, torej tiskajo v treh dimenzijah, pa so širši javnosti praktično neznani. Razen seveda v okviru znanstvene fantastike, recimo replikator iz serije Zvezdne steze. Zaradi vse nižjih cen teh naprav se je to področje v zadnjih nekaj letih močno razširilo.

    Objavljeno: 14.1.2011
  • Samsung 9 Series izziva Apple MacBook Air

    Applov prenosnik MacBook Air je navdušil marsikaterega uporabnika, kot kaže pa tudi kar nekaj proizvajalcev računalnikov. Zadnji med posnemovalci je Samsung, ki je na sejmu CES prikazal na videz zelo prijeten prenosnik z imenom 9 series, ki je ob velikem, 13,3-palčnem zaslonu, debel komaj 1,6 cm in tehta le 1,3 kg. Navdušuje predvsem oblikovanje, zlasti pri pogledu v profilu, ki poudarja eleganco, vendar ne na račun kakovosti (npr. tipkovnice) ali zmogljivosti.

    Objavljeno: 13.1.2011
  • Toshiba združuje 3D in ultra visoko ločljivost

    Toshiba je na sejmu CES izbranim povabljencem predstavil prototipe televizorjev, ki ga bomo v vsakdanjem življenju morda srečali šele v naslednjem desetletju. Prototipi z diagonalo 56 in 63 palcev omogočajo prikaz 3D posnetkov brez uporabe očal, a to še ni vse. Zasloni namreč lahko prikažejo video posnetke v ultra visoki ločljivosti 4K (3840 x 2016 pik)s štirikrat večjo količino pik kot pri današnjih televizorjih HD.

    Objavljeno: 13.1.2011
  • Light Peak je nared - na bakru

    Intel je pred časom presenetil javnost z najavo nove tehnologije, ki čipe in računalniške komponente med sabo povezuje prek hitrih optičnih povezav, zdaj pa so obvestili, da je novost nared za široko uporabo. Toda z omejitvijo - Light Peak bo kot kaže na začetku namesto optičnih povezav uporabljal precej cenejše bakrene povezave. Pri Intelu trdijo, da se je izkazalo, da bakrene povezave v kombinaciji z ostalimi tehnološkimi novostmi zagotavlja presenetljivo visoko prepustnost, zagotovo pa dovolj za današnje potrebe računalniških naprav in izdelkov zabavne elektronike.

    Objavljeno: 12.1.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji