Objavljeno: 14.1.2011

Iz našega arhiva: Kako izdelati barvne mavčne škrate

Tiskalniki so danes del pisarniškega vsakdanjika, taki, ki dobesedno izdelujejo objekte, torej tiskajo v treh dimenzijah, pa so širši javnosti praktično neznani. Razen seveda v okviru znanstvene fantastike, recimo replikator iz serije Zvezdne steze. Zaradi vse nižjih cen teh naprav se je to področje v zadnjih nekaj letih močno razširilo.

No, priznati moramo, da je kljub dostopnosti in razširjenosti 3D tisk še vedno nišno področje, s katerim se ukvarja razmeroma malo podjetij. Je pa hkrati tudi področje, ki še vedno raste, in od katerega se v prihodnosti pričakuje vse več.

To tehnologijo se uporablja na več področjih, eno izmed bolj zanimivih pa je izdelava prototipov za različne namene. Lahko gre le za pomoč pri računalniškem oblikovanju, torej da si laže predstavimo neki izdelek. Danes se tako ali tako večina naprav, ki jih uporabljamo, oblikuje z računalniškimi programi, 3D tiskalniki pa omogočajo hitro izdelavo tako narejenega objekta. Oblikovalci, recimo kakega novega mobilnega telefona, imajo lahko razmeroma hitro (no, še vedno potrebujejo kak dan) neki izdelek v fizični obliki že v svojih rokah. Tako pa se laže prepričajo (oziroma laže prepričajo nadrejene), da je oblika prava.

Pri starejšem načinu dela se ti izdelki oziroma prototipi večinoma izdelujejo na roke. Stvar je v tem, da se le za par izdelkov seveda nikakor ne izplača postavljati nekih resnejših proizvodnih linij. Te so danes praviloma prilagojene ozkemu spektru različnih naprav, 3D tiskalnik pa zmore natisniti oziroma izdelati še tako nenavadne oblike - to tehnologijo so začeli uporabljati tudi nekateri arhitekturni biroji.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/kako-izdelati-barvne-mavcne-skrate/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji