Objavljeno: 20.1.2011

Iz našega arhiva: Androidni odgovor

Izlet po spletnih straneh, ki se ukvarjajo s tehnologijo in računalništvom, je danes videti kot sprehod po nasadu jablan. Največ se govori o Applu, predvsem o njihovem tabličnem računalniku iPad. Končno pa je prišel resnejši odgovor konkurence, ki naj bi odpravil sedanjo monotonost na trgu tabličnih računalnikov, kjer kraljuje jabolčni iPad.

Govorimo o Samsungovi tablični napravi, imenovani Galaxy Tab. Ta se že z imenom povezuje z njihovo linijo pametnih telefonov, predvsem z modelom Galaxy S. Tudi v praksi je po obliki in zmogljivostih tesnejši sorodnik telefonov kakor Applov izdelek. Samsungova tablica je opazno manjša od iPada, diagonala njenega zaslona meri sedem palcev. Sliši se sicer le malo manj kot iPadovih 9,7 palca, a je razlika v praksi očitna, saj je površina zaslona pri Samsungu več kot še enkrat manjša kot pri iPadu. Omeniti velja tudi razmerje stranic, ki je približno 16 : 10 (ločljivost je 1024 × 600 pik). Gre torej za opazno ožji zaslon kot pri Applovi konkurenci, kjer je razmerje 4 : 3. Slednje se bolje odnese pri deskanju po spletu, širši zaslon Samsunga pa je boljši za ogled filmov, ki so praviloma v širših formatih. Zaslon je po kakovosti (barvah, kontrastu, vidnem kotu) povsem primerljiv s tistim na iPadu.

Pri korejskem izdelovalcu so se že na tiskovni konferenci očitno (in zanalašč) distancirali od iPada. Tab naj bi bil bolj poslovni izdelek, ki ga imamo lahko venomer pri roki (medtem ko naj bi iPad uporabljali predvsem na kavču). Pravijo celo, da gre v vsak žep - no, v teoriji morda res, v praksi pa bomo najbrž srečali bolj malo uporabnikov s Tabom v žepu. Naprava je torej po velikosti in teži nekje med iPadom in pametnimi telefoni - še najbliže, vsaj po merah, pa je elektronskim bralnikom, ki smo jih preizkusili v prejšnji številki. Tehta 380 gramov (iPad v različici 3G tehta 730 g), ohišje pa je zelo kakovostno sestavljeno, za doseganje nizke teže so uporabili predvsem plastiko. To sploh ni slabo, saj nam daje v roki občutek trdnosti in kompaktnosti. Za težo pa je v največji meri odgovoren akumulator, ki naj bi po uradnih podatkih zdržal do sedem ur dela (torej tri manj kot pri iPadu).

Nadaljevanje članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/androidni-odgovor2/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji