Objavljeno: 15.1.2011

Apple iOS 4.3 in ugibanja o naslednikih iPada, iPhona

Apple je izbranim razvijalcem v pregled poslal novo različico operacijskega sistema iOS 4.3 za telefone iPhone in tablične računalnike iPad, ki razkriva marsikatero podrobnost o novih, še nenajavljenih izdelkih. Novi iOS je seveda namenjen tudi sedanji generaciji strojne opreme, toda za navdušence je bil še bolj zanimiv pregled kode, kjer so hitro prišli do podatka, da je iOS 4.3 pripravljen za dva nova telefona iPhone 5 in kar tri nove tablične računalnike iPad 2. Apple sicer s temi oznakami ločuje modele za različne ponudnike telefonskih storitev (v ZDA AT&T, nedavno pa nekoliko drugačna različica iPhona 4 za Verizon), vendar ta razlaga ni nujno pravilna.

Novi operacijski sistem sicer prinaša nekaj manjših izboljšav, kot je podpora z druge ponudnike vsebin v navezavi s tehnologijo AirPlay. Na ta način bo mogoče na iOS napravah (kamor sodi tudi Apple TV) spremljati vsebine, ki niso dobavljive zgolj prek storitve iTunes. Apple uvaja tudi možnost uporabe naprave v obliki osebne brezžične dostopne točke (Personal Hotspot), vendar bo kot kaže ta funkcija omogočena le v kombinaciji z nekaterimi ponudniki internetnih storitev.

Kot kaže bo Apple s časom uvedel tudi funkcijo lažje povezave s prijatelji prek storitve MobileMe, kjer je na pomolu funkcija Find My Friends. iOS pa bo razveselil vse tiste, ki so bili jezni na Apple, ko je pri tabličnih računalnikih iPad z različico 4.2 stikala za zaklepanje obračanja zaslona nadomestil s funkcijo za prekinitev zvoka. Uporabniki se bodo v iOS 4.3 lahko odločili, katero od dveh funkcij bo stikalo imelo.

Že nekaj časa je jasno, da bo novi iPad med največjimi novostmi imel vgrajeno vsaj eno video kamero (najbrž pa dve), s katero bo mogoče opravljati video konference. Za zdaj pa kaže, da bo vsaj en model imel enako velik zaslon kot doslej in še naprej z ločljivostjo 1024 x 768 pik (nekateri navajajo, da bo na voljo tudi zaslon s precej višjo ločljivostjo), kljub temu, da bo menda uporabljena tehnika Retina zaslonov. iPad naj bi imel režo za kartice SD (najbrž v micro izvedbi), prav tako pa dva konektorja za priključitev perifernih naprav in kablov (v pokončni in vodoravnem položaju) Veliko ugibanj je okoli podatka, kateri procesor bo uporabljen v novih izdelkih. Po zadnjih podatkih naj bi dosedanje procesorje A4 (Arm) nadomestil nov procesor A5, ki bo v bistvu Qualcommov Cortex A9 z več jedri.

Nov video posnetek, ki se je pojavil na internetu pa razkriva še eno pomembno spremembo v iOS 4.3 in sicer podporo za nove kretnje na zaslonih občutljivih na dotik. Kot kaže, bo Apple uvedel nove funkcije za kretnje opravljene z vsemi petimi prsti na zaslonu. S kretnjo navzgor bo mogoče priklicati orodno vrstico, levo oziroma desno se bo mogoče na ta način sprehajati med odprtimi programi, s kretnjo za zumiranje (pinch) pa priklicati začetni zaslon. Nekateri menijo, da bo s to novostjo Apple odpravil potrebo po še zadnji (fizični) tipki, ki jo imajo današnji telefoni in tablice.

Po sedanjih navedbah naj bi Apple novi iPad predstavil v začetku aprila, iPhone pa nato v začetku junija.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji