Objavljeno: 17.1.2011

Tudi Chrome se odreka H.264

Google je napovedal, da bo v naslednjih nekaj mesecih iz brskalnika Chrome odstranil podporo za predvajanje videa HTML5, ki se poslužuje kodeka H.264, tako da bodo podprti le posnetki, zakodirani v odprtih formatih WebM in Ogg Theora.

Razlog za opustitev podpore H.264 izhaja iz dovoljenj, saj je kodek zaščiten s patenti in ni vedno zastonj. HTML5 nastaja kot odprt standard, zato je zdaj tudi Google mnenja, da mora biti tudi tehnologija za predvajanje videa na spletu odprta.

S tem korakom je spletni velikan stopil na stran Mozille in Opere, ki sta že leta 2009 zavzeli stališče, da kodeka H.264 kljub nesporni zmogljivosti ne bosta podprli, saj je zaščiten s patenti. Google je spremembo napovedal čez nekaj mesecev, tako da imajo ponudniki vsebin čas, da jih pretvorijo v ustrezne formate.

H.264 v svojih brskalnikih tako podpirata le še Apple in Microsoft. Slednji je celo izdelal dodatek za Firefox, ki omogoča predvajanje videa s kodekom H.264 tudi v Mozillinem brskalniku. A zdaj podoben korak napoveduje tudi Google, ki bo izdelal vstavek za predvajanje videa s kodekom WebM v Internet Explorerju in Safariju.

Če bo Googlov odmik od H.264 tako načelen, da bo tovrstne videe odstranil tudi iz YouTuba, bo to prizadelo predvsem Apple, saj iPhoni, iPadi in iPodi ne bodo več predvajali vsebin iz najbolj razširjenega spletnega mesta za objavo videoposnetkov.

A ta scenarij je manj verjeten; precej bolj mogoče je, da bodo kmalu na trgu tudi strojni dekoderji za WebM, ki so potrebni predvsem za mobilne naprave, ki tako porabijo manj energije med predvajanjem. Če jih bo v svojih napravah uporabil Apple, se lahko Google brez večjih zapletov poslovi od H.264 na YouTubu.

www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji