Objavljeno: 21.1.2011

Larry Page novi izvršni direktor Googla

Soustanovitelj Googla Larry Page se je povzpel na mesto glavnega izvršnega direktorja podjetja, kjer bo 4. aprila zamenjal dosedanjega kapitana ladje Erica Schmidta.

Page je to mesto sicer zasedal že med leti 1998 in 2001, Schmidt pa bo še naprej služboval v internetnem gigantu, kjer bo opravljal vlogo izvršnega predsednika in skrbel za partnerstva z ostalimi podjetji in vladnimi ustanovami.

Schmidt bo tudi prodal 534.000 Googlovih delnic, kar je utemeljil s potrebo po razpršitvi svojega portfelja naložb, po današnji kotaciji pa bi za takšno vsoto delnic prejel okoli 335 milijonov dolarjev.

Kljub velikim denarjem velja opozoriti, da je odhajajoči prvi mož Googla lastnik 9,2 milijona delnic podjetja, tako da obvladuje 2,9-odstotni delež Googla po vrednosti in 9,1 odstotka po glasovalni moči.

Hkrati se je Sergey Brin, poleg Paga drugi soustanovitelj Googla, odločil posloviti od funkcije predsednika tehnološkega razvoja in bo skrbel za vodenje strateških projektov. Schmidt, Page in Brin so doslej imeli enako moč pri vseh pomembnih odločitvah podjetja, zdaj pa bo glavno vlogo igral Page sam.

Novica o zamenjavi v vodstvu je zasenčila predstavitev finančnih rezultatov podjetja v zadnjem četrtletju leta 2010. Google je v primerjavi s četrtletjem pred enim letom prihodke povečal za 26% na 8,44 milijarde dolarjev.

www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji