• Telekomovo optiko (FTTH) bo lahko uporabljala tudi konkurenca

    Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) je ta teden objavila odgovore na pripombe operaterjev na Analizo upoštevnih trgov 4 oziroma 5 (širokopasovni dostop) in bo v mesecu dni izdala dve odločbi, ki bosta Telekomu Slovenije kot operaterju s pomembno tržno močjo na omenjenih trgih nalagali določene obveznosti. Gre predvsem za obvezo razvezanega dostopa do optične zanke, ki bo uveljavljena s 1. julijem 2011 in na podlagi katere bo tudi Telekomova konkurenca lahko ponujala svoje storitve (internet, telefonija, televizija) prek optičnih priključkov (FTTH) Telekoma Slovenije, ki jih trenutno uporablja samo Telekomov SIOL. Podobno je že nekaj let v veljavi (polno) razvezan dostop do bakrene zanke, ki tudi alternativnim operaterjem (in ne samo SIOLu) omogoča ponujanje njihovih storitev na telefonskih priključkih Telekoma Slovenije (tehnologija xDSL).

    Objavljeno: 4.2.2011
  • Ekskluzivni časopis za iPad

    Prvi mož in ustanovitelj News Corp Rupert Murdoch je na slavnostnem dogodku v New York Cityju skupaj s sodelavci in predstavniki Appla splavil časopis The Daily, ki bo izhajal samo na tablici iPad.

    Objavljeno: 3.2.2011
  • Mobilni Firefox v JavaScriptu prekosi Androidov privzeti brskalnik

    Mozilla je predstavila novo razvojno različico beta brskalnika Firefox za mobilne naprave z operacijskimi sistemi Android in Linux, ki prinaša izboljšave predvsem na področju hitrosti.

    Objavljeno: 3.2.2011
  • Android prehitel Symbian, Honeycomb predstavljen, Market prenovljen

    Pohod mobilnega operacijskega sistema Android se zdi nezaustavljiv še posebej po objavi zadnjih razmerij na trgu analitske hiše Canalys, ki je Googlov operacijski sistem prvič uvrstila na prvo mesto, pred Symbian.

    Objavljeno: 3.2.2011
  • Delijo se zadnji naslovi IPv4

    Organizacija IANA (Internet Assigned Numbers Authority) je azijsko-pacifiški regiji APNIC podelila 2 razreda A naslovov IPv4, kar pomeni da ostaja dostopnih le še 5 razredov in da bodo kmalu porabljeni vsi prosti naslovi IPv4.

    Objavljeno: 2.2.2011
  • Facebook Deals v Evropi

    Tudi Facebook se je že novembra lani odločil vstopiti na trg vse bolj donosnega posla dnevnih spletnih akcij in popustov na enotnem lokalnem območju, kjer med drugim tekmuje tudi z razvpitim Grouponom.

    Objavljeno: 2.2.2011
  • Bingovi rezultati iskanja pod vplivom Googlovih

    Google je na svojem uradnem blogu natančno razložil in z več primeri podkrepil hipotezo, da Microsoftov spletni iskalnik Bing za prikazovanje rezulatov iskanja med drugim uporablja tudi Googlove rezulate iskanja.

    Objavljeno: 2.2.2011
  • Google prenavlja Docs

    Google je predstavil prenovljen uporabniški vmesnik storitve Google Docs, ki je namenjena predvsem manj zahtevnim pisarniškim opravilom, a je hkrati dovolj zmogljiva za večino uporabnikov.

    Objavljeno: 1.2.2011
  • Facebook pripravlja samostojen sistem za komentiranje

    Facebook pripravlja platformo za komentiranje na spletnih straneh, ki jo bodo lahko razvijalci vgradili v svoje spletne strani in jih tako povezali z največjim družbenim omrežjem.

    Objavljeno: 1.2.2011
  • Tudi Telekom bo digitaliziral televizijo

    Od 10. februarja dalje bo Telekom Slovenije na svojem kabelskem in optičnem omrežju ponudil tudi sprejem televizije v digitalni obliki, kar bo okrog šestnajst tisoč gledalcem (od tega dobrih pet tisoč na Telekomovem kabelskem omrežju - CATV), ki so do sedaj televizijo lahko spremljali samo v analogni tehnologiji, omogočil televizijski sprejem boljše slikovne in zvočne kakovosti v digitalni tehnologiji. Število programov se bo povečalo na 95 in dodani bodo tudi programi v visoki ločljivosti (HD). Analogna programska shema še vedno ostaja v Telekomovi ponudbi, vendar se bo število analognih programov zmanjšalo na 48, da bo ostalo dovolj prostora (to je frekvenčnega spektra) za novo digitalno shemo, v kateri bodo v prihodnje ponudili tudi plačljive programe. Od 1. februarja dalje bodo gledalci, ki se bodo odločili za digitalno ponudbo, pri Telekomu ugodno nabavili digitalne sprejemnike (DVB-C), če že nimajo digitalnega televizorja z vgrajenim sprejemnikom DVB-C.

    Objavljeno: 31.1.2011
  • SIOLov Amino se dokončno poslavlja

    Najkasneje do konca februarja v SIOLovem omrežju ne bo več mogoče uporabljati legendarnega sprejemnika internetne televizije (komunikatorja) znamke Amino, ki je bil prvi SIOLov komunikator ob promociji internetne televizije leta 2005. Vzdrževanje podpore za komunikator AMino pri preostalih približno tri tisoč naročnikih internetne televizije SIOLu menda povzroča nepotrebne stroške in zavira nadaljni razvoj kvalitetnejše distribucije TV signala. Telekom bo 1. februarja vsem naročnikom, ki še uporabljajo komunikator Amino, ponudil ugoden nakup enega od obeh novih komunikatorjev (SiOL BOX oziroma SiOL BOX S), ob običaji vezavi za 24 mesecev. Komunikator SiOL BOX S, ki ga bo SIOL predstavil 1. februarja, je nekoliko enostavnejša različica (nima vgrajenega diska, zato ne omogoča snemanja programov in časovnega zamika) komunikatorja SiOL BOX, ki ga je SIOL predstavil lansko leto in ki so ga prav tako razvili pri francoskem Netgemu (model Netbox 5200 namesto modela Netbox 8200).

    Objavljeno: 31.1.2011
  • LinkedIn gre v prvo javno ponudbo

    Najbolj razširjeno poslovno socialno omrežje LinkedIn začenja postopek za prvo javno ponudbo delnic (IPO), saj je pri ameriški agenciji za trg vrednosti papirjev že vložil obrazec S-1, kar predstavlja prvi formalni korak v postopku.

    Objavljeno: 31.1.2011
  • Egipt povsem onemogočil internetne povezave

    Kmalu po izbruhu protestov proti egiptovskemu voditelju Hosniju Mubaraku so tamkajšnje oblasti odreagirale s prekinitvijo komunikacijskih povezav, med drugim z blokiranjem dostopa do Twitterja in Facebooka, ki so ju uporniki s pridom izkoriščali za dogovarjanje o svojih akcijah.

    Objavljeno: 31.1.2011
  • Slikovni oglasi prihajajo v Gmail

    Google je v svoji storitvi za uporabnike elektronske pošte začel s preizkušanjem grafičnih oglasov, ki naj bi jih ob dosedanjih besedilnih kmalu začeli prejemati vsi uporabniki Gmaila.

    Objavljeno: 31.1.2011
  • Nov tip pomnilnika obljublja revolucijo

    Raziskovalci na univerzi North Carolina State University so razvili nov tip pomnilnika, ki združuje lastnosti današnjih pomnilnikov DRAM in Flash RAM. Zamisel nosi dolg naziv double floating-gate field effect transistor (FET), v bistvu pa gre za to, da imamo namesto enojne v tem primeru dvojno pomnilniško celico - prvo s trajnim (non-volatile) pomnjenjem podatkov, drugo pa z dinamičnim (volatile) pomnilnikom, podatke pa hranimo v obeh hkrati.

    Objavljeno: 30.1.2011
  • Samsung širi število Galaksij

    Samsung želi unovčiti uspeh, ki ga je dosegel s telefonom Galaxy S in kasnejšim tabličnim računalnikom Galaxy Tab, na ta način, da bo pod istim tržnim imenom ponudil nove, tokrat preprostejše in cenejše telefone. Za vse bosta še naprej skupna operacijski sistem Google Android in uporabniški vmesnik TouchWiz UI, ki sta glavna razloga za uspeh dosedanjega telefona.

    Objavljeno: 30.1.2011
  • Skype 5.0 tudi za Mace

    Skype je objavil novo različico odjemalca za računalnike Apple Mac in operacijski sistem OS X, ki prinaša zmožnost skupinskih video pogovorov in povsem prečiščen uporabniški vmesnik. Medtem, ko so uporabniki doslej skupinske video pogovore videli že v razvojnih različicah in okolju Windows, so v končno različico vgradili poenostavljen uporabniški vmesnik, zaradi česar lahko uporabniki na zaslonu vidijo okoli 30% več podatkov (kontaktov) kot doslej. Program se da po drugi strani tudi udobno namestiti na rob zaslona, kjer lahko sobiva z drugimi programi, a zato ne porabi dosti prostora. Žal video pogovori v skupini v končni različici niso več brezplačni. Za uporabo te funkcije je potrebno odšteti bodisi 5 dolarjev na dan ali 9 dolarjev na mesec.

    Objavljeno: 29.1.2011
  • Skrivnosti robidnice

    Čeprav je pozornost javnosti in proizvajalca Research In Motion ta hip usmerjena na začetek prodaje tabličnega računalnika BlackBerry PlayBook, se nam v drugi polovici leta kot kaže obeta tudi predstavitev številnih novih telefonskih Robidnic. Glede na neuradne podatke, ki jih je pridobil spletni portal CrackBerry, bodo novosti več kot očitno ciljale na trg, kjer uspevata Apple in Google.

    Objavljeno: 29.1.2011
  • Google Android 3.0 Preview

    Google je objavil predogledno različico razvojnega paketa (SDK) za novi operacijski sistem Android 3.0, znan tudi pod delovnim imenom Honeycomb. Nova različica je prvenstveno namenjena tabličnim računalnikom, kar se kaže tudi v pravkar objavljenem razvojnem kompletu, ki vsebuje emulator z visoko ločljivostjo, tipično za tablične računalnike. Ta pa razkriva številne novosti, ki jih Android doslej na pametnih telefonih ni poznal.

    Objavljeno: 28.1.2011
  • Microsoft še naprej raste

    Kljub temu, da Microsoftu danes ne uspeva več vse, kot nekoč, prodaja njegovih izdelkov še naprej kar lepo raste. Zadnje četrtletje (drugo v proizvajalčevem poslovnem letu) so tako zabeležili prihodke v višini skoraj 20 milijard dolarjev (natančno 19,95). To je 5% oziroma 15% bolje od enakega obdobja v letu 2009, odvisno od tega kako upoštevamo eno specifično kategorijo prihodkov. Microsoft je namreč v objavo vštel 1,71 milijarde dolarjev dobljenih iz prednaročil za okolje Windows 7 iz zadnjega četrtletja 2009. Brez tega znaša letna rast le 5%.

    Objavljeno: 28.1.2011
  • Sony NGP - PSP naslednje generacije

    Sony je v Tokiu predstavil naslednjo generacijo prenosne igralne konzole, ki ji pravijo kar NGP - Next Generation Portable. Lahko bi ji rekli tudi PSP2, je pa rezultat nekajmesečnih ugibanj okoli tega, kaj bo naslednji Sonyev korak na področju iger na prenosnih napravah, po tem, ko je Nintendo že pred časom predstavil konzolo 3DS. Mnogi so pričakovali, da bo to hibrid med telefonom in konzolo PSP, ki bo nosila oznako Sony Ericsson, vendar (za zdaj) je namesto tega nastal NGP, ki pa ima zelo podobne lastnosti.

    Objavljeno: 28.1.2011
  • Velikanski 3D zaslon

    Razvoj zaslonov s 3D tehnologijo, ki ne zahteva očal poteka vse hitreje, zasloni pa postajajo vse večji. Japonski nacionalni inštitut za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo (NICT) je v sodelovanju z laboratorijem Keihanna Universal Media Research Center Laboratory predstavil kar 200-palčni delujoči prototip, ki omogoča spremljanje posnetkov treh dimenzijah, brez uporabe posebnih očal. Prototip je dovolj velik, da spremljamo posnetk v visoki ločljivosti, ki ustrezajo naravni velikosti tipičnega avtomobila.

    Objavljeno: 27.1.2011
  • Apple iPad uradno tudi v Sloveniji

    Podjetje Powercom sistemi, ki sodi med avtorizirane Applove distributerje, je sporočilo, da bo Apple iPad končno tudi uradno na voljo v Sloveniji in sicer od petka 28. januarja. S tem se kot kaže končuje več kot tri četrtine leta trajajoča agonija vseh kupcev, ki so želeli kupiti Applov v tem času najbolj vroči izdelek, a so to dosegli le z obiskom trgovin za državno mejo.

    Objavljeno: 27.1.2011
  • Panasonic prenavlja svoje adute

    Panasonic je predstavil naslednike fotoaparatov, ki so med kupci doslej bili najbolj priljubljeni. Na prvem mestu je naslednika dobil priljubljeni DMC-TZ10, eden najbolj cenjenih med zmogljivimi kompaktnimi modeli. Novinec nosi oznako DMC-TZ20 in prinaša izboljšave na številnih področjih. Tipalo premore 14,1 milijonov pik, optika pa kljub nespremenjenim dimenzijam zdaj nudi kar 16x zum (doslej 12x). Vgrajen je 3-palčni zaslon občutljiv na dotik.

    Objavljeno: 26.1.2011
  • Amazon ponuja storitve elektronske pošte

    Amazonov oddelek Amazon Web Services (AWS) je začel strankam ponujati novo storitev - gostovanje elektronske pošte v oblaku. Z novo storitvijo pa ne cilja neposredno na končne uporabnike storitev, kot je denimo Googlov Gmail, temveč bolj na podjetja, ki želijo uporabiti zanesljiv sistem za masovno distribucijo elektronske pošte, na primer v prodajne namene.

    Objavljeno: 26.1.2011
  • LG Electronics s 3D telefonom?

    Korejski velikan na področju elektronike kot kaže načrtuje skorajšnjo predstavitev prvega mobilnega telefona, ki bo vseboval zaslon zmožen prikazovanja 3D vsebin brez uporabe posebnih očal. LG Optimus 3D, kot mu za zdaj pravijo, naj bi bil predstavljen sredi februarja v okviru letne konference Mobile World Congress v Barceloni. Tehnične podrobnosti so za zdaj še skrivnost, vendar lahko na podlagi drugih modelov tega proizvajalca sklepamo, da bo šlo za telefon na platformi Google Android in zmogljivo strojno zasnovo, ki že meji na tablične oziroma osebne računalnike.

    Objavljeno: 26.1.2011
  • Nova številka revije Monitor

    V tokratni reviji Monitor smo opravili večji preizkus večopravilnih brizgalnih tiskalnikov. Gre za naprave, ki so še vedno zelo priljubljene med domačimi uporabniki, v zadnjem letu je največja novost vse večja uporaba brezžičnega vmesnika WiFi. Te naprave omogočajo zelo kakovosten barvni tisk, počasi pa se nižajo tudi stroški izpisa.

    Objavljeno: 25.1.2011
  • NoteSlate: 13-palčni zaslon in manj kot 100 dolarjev

    Iz ZDA prihajajo novice o novem hibridu med bralniki elektronskih knjig in tabličnimi računalniki, ki bi ob 13-palčnem zaslonu z ločljivostjo 750 x 1080 pik stal le 99 dolarjev. NoteSlate, ki želi postati alternativa za papirnate beležke, je za zdaj prototip, vendar avtorji trdijo, da bo v prodaji že junija letošnjega leta. Peresno lahka tablica (280 gramov ob merah 31 x 21 x 0,6 cm) naj bi uporabljala zaslone s tehnologijo eInk, podobno kot jo ponujajo današnji bralniki elektronskih knjig, kot sta Amazon Kindle in Sony eReader, le da bodo tem primeru zasloni občutljivi na dotik in bo nanje mogoče pisati s priloženim peresom.

    Objavljeno: 25.1.2011
  • Lenovo in NEC o tesnem sodelovanju

    Sodeč po poročanju japonskih časnikov se nam obeta tesno sodelovanje, nastanek skupnega sodelovanja ali celo združitev med velikanoma na področju računalništva, kitajskim Lenovom in japonskim NECom. Po zadnjih informacijah naj bi se partnerja pogovarjala predvsem o možnosti ustanovitve skupne družbe, kjer bi Lenovo najbrž prevzel kontrolni delež v NECov enoti za proizvodnjo osebnih računalnikov. Učinek naj bi bil viden sprva predvsem na Japonskem, kjer si želi Lenovo povečati svoj tržni delež. Kasneje naj bi bili plodovi partnerstva vidni tudi drugod po svetu, zlasti v luči prenosa nekaterih ključnih tehnologij v bodoče izdelek družbe Lenovo.

    Objavljeno: 25.1.2011
  • Nvidia Tegra 3 s štirimi jedri

    Na svetovni splet je pricurljala predstavitev, ki razkriva načrte za nadaljnje generacije izdelkov družbe Nvidia na področju tabličnih računalnikov in pametnih telefonov. Trenutno aktualna družina Tegra 2, ki je temelj večini novih tabličnih računalnikov predstavljenih na sejmu CES, bo kmalu dobila še zmogljivejšo različico Tegra 2 3D, ki bo dodala podporo za 3D zaslone in nekoliko hitrejše delovanje (1,2 GHz proti 1 GHz).

    Objavljeno: 25.1.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji