Objavljeno: 28.1.2011

Google Android 3.0 Preview

Google je objavil predogledno različico razvojnega paketa (SDK) za novi operacijski sistem Android 3.0, znan tudi pod delovnim imenom Honeycomb. Nova različica je prvenstveno namenjena tabličnim računalnikom, kar se kaže tudi v pravkar objavljenem razvojnem kompletu, ki vsebuje emulator z visoko ločljivostjo, tipično za tablične računalnike. Ta pa razkriva številne novosti, ki jih Android doslej na pametnih telefonih ni poznal.

Spremembe so vidne že v videzu uporabniškega vmesnika, ki bolj kot doslej izkorišča 3D prikaz, večjo površino in učinke. Na voljo so novi programčki (widgets), okvirji za opozorila in prilagojen sistem povleci in spusti, ki je bolj podoben temu, kar srečamo na osebnih računalnikih. Novo jedro za 3D grafiko imenovano Renderscript omogoča izkoristek strojnih pospeševalnikov (2D in 3D) ter izdelavo posebnih učinkov v programih.

Android 3.0 prinaša podporo za procesorje z več jedri, pretočno predvajanje večpredstavnih zapisov prek protokola http Live Streaming, po potrebi ogrodje za nadzor digitalnih pravic (DRM) in enostavnejšo sinhronizacijo večpredstavnih vsebin z osebnimi računalniki oziroma digitalnimi napravami, kot so fotoaparati, video kamere in drugo. Prav tako so razširili podporo za vmesnik bluetooth, ki podpira tethering ter nekatere doslej nezaznane naprave (tipkovnice).

Večji zaslon prinaša dve novi orodni vrstici - sistemsko na spodnjem delu zaslona, ki omogoča lažjo navigacijo, prav tako prikaže mini predogled nazadnje odprtih programov. Na zgornjem delu zaslona pa se po potrebi prikazuje orodna vrstica za akcije in menuje, ki je kontekstno odvisna od programov. Zadovoljni bodo tudi upravitelji v podjetjih, saj Android 3.0 prinaša možnost vodenja sistemskih politik, šifriranje podatkov hranjenih v pomnilniku in omejitev veljavnosti gesel.

Podpora za večje zaslone se zelo močno odraža v vgrajenem brskalniku, ki podpira zavihke, tako kot namizne različice Chroma. Brskalnik podpira tudi poseben način za anonimno rabo, zgodovino in zaznamke pa prikaže na skupni, enotni strani. Podobno tudi programa za kontakte in elektronsko pošto uporabljata dve podokni za lažjo navigacijo in prebiranje podatkov. Program za delo z vgrajenimi video kamerami pa dodatni prostor izkorišča za lažji dostop do dodatnih funkcij. Izboljšana je zaslonska tipkovnica.

Zanimivo, da nekateri elementi razvojnega paketa nakazujejo na to, da Honeycomb na koncu vendarle ne bo namenjen le tabličnim računalnikom, temveč po vsej verjetnosti tudi navadnim pametnim telefonom.

http://developer.android.com/sdk/android-3.0-highlights.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji