Objavljeno: 28.1.2011

Sony NGP - PSP naslednje generacije

Sony je v Tokiu predstavil naslednjo generacijo prenosne igralne konzole, ki ji pravijo kar NGP - Next Generation Portable. Lahko bi ji rekli tudi PSP2, je pa rezultat nekajmesečnih ugibanj okoli tega, kaj bo naslednji Sonyev korak na področju iger na prenosnih napravah, po tem, ko je Nintendo že pred časom predstavil konzolo 3DS. Mnogi so pričakovali, da bo to hibrid med telefonom in konzolo PSP, ki bo nosila oznako Sony Ericsson, vendar (za zdaj) je namesto tega nastal NGP, ki pa ima zelo podobne lastnosti.

Konzola PGP se lahko pohvali s 5-palčnim zaslonom s tehnologijo OLED, ki je povrh vsega občutljiv na zaslon. Ločljivost je kar 960 x 544 pik, štirikrat več kot doslej. Sony je izredno povečal procesne in grafične zmogljivosti. NHP ima tako vgrajen procesor ARM Cortex A9 s kar štirimi jedri, za grafiko pa skrbi namenski procesor SGX543MP4+, kar naj skupaj omogočilo uporabniško izkušnjo, ki je bila doslej možna le pri namiznih konzolah PlayStation 3.

Poleg zaslona na dotik ima še sledilno ploščico na zadnji strani konzole in par analognih igralnih palic. Podobno kot telefoni ima dve video kameri (spredaj in zadaj), podporo za omrežja Wi-Fi in 3G. Seveda v sodobni igralni konzoli ne manjkata vgrajeni žiroskop in merilnik pospeškov. NGP uvaja tudi nov pomnilniški medij za igralne konzole, ki temelji na pomnilniku Flash. Edina stvar, ki je nekako pogrešamo je zaslon, ki bi znal prikazovati 3D brez očal, kot pri Nintendu 3DS.

Zato pa NGP prinaša povsem nov uporabniški vmesnik, elemente družabnih omrežij v povezavi z igranjem, lokacijsko odvisno vpletenost v igre in nove elemente navidezne resničnosti. Sony trdi, da bo NGP nared nekako konec leta, zagotovo pa pred novoletno nakupovalno mrzlico.

Sony je sočasno napovedal še eno zanimivo novost. V bodoče naj bi cel niz, za začetek sicer nekoliko starejših (PS One) iger ponudili tudi na platformi Google Android. S tem računajo na uspeh na trgu, ki ima zelo velik potencial, a trenutno še nima dosti iger. Zadeva se imenuje PlayStation Suite, mnogi pa menijo, da je ta korak predhodnik pričakovanega PSP telefona. Le da kot kaže to ne bo izdelek zgolj enega proizvajalca.

http://www.sony.com

PlayStation Meeting 2011 - NGP, Sony’s Next Generation Portable from SpacePigTV on Vimeo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji