Objavljeno: 31.1.2011

Egipt povsem onemogočil internetne povezave

Kmalu po izbruhu protestov proti egiptovskemu voditelju Hosniju Mubaraku so tamkajšnje oblasti odreagirale s prekinitvijo komunikacijskih povezav, med drugim z blokiranjem dostopa do Twitterja in Facebooka, ki so ju uporniki s pridom izkoriščali za dogovarjanje o svojih akcijah.

Sprva je kazalo, da bo blokada zgolj začasna, saj je šlo bolj za ohromitev z občasnim izpadanjem povezav. Ker pa se protesti niso umirili, je sledil radikalen rez, tako da je v petek ponoči okoli pol dvanajste ure po srednjeevropskem času internetni promet v Egiptu popolnoma zastal.

Kot prikazuje spodnji graf podjetja Arbor Networks, od omenjenega trenutka naprej internetni ponudniki v ostalih državah niso več zaznali skoraj nikakršnega prometa v Egipt ali iz države. Vsi usmerjevalniki egiptovskih ponudnikov dostopa do interneta so namreč ugasnjeni.

V zgodovini interneta popolne blokade dostopa do interneta vseh državljanov neke države ne beležimo, nekatera poročila pa kažejo tudi na širšo informacijsko odrezanost od sveta, saj naj bi bila onemogočena tudi sporočila SMS.

www.egypt.gov.eg

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji