Objavljeno: 28.1.2011

Microsoft še naprej raste

Kljub temu, da Microsoftu danes ne uspeva več vse, kot nekoč, prodaja njegovih izdelkov še naprej kar lepo raste. Zadnje četrtletje (drugo v proizvajalčevem poslovnem letu) so tako zabeležili prihodke v višini skoraj 20 milijard dolarjev (natančno 19,95). To je 5% oziroma 15% bolje od enakega obdobja v letu 2009, odvisno od tega kako upoštevamo eno specifično kategorijo prihodkov. Microsoft je namreč v objavo vštel 1,71 milijarde dolarjev dobljenih iz prednaročil za okolje Windows 7 iz zadnjega četrtletja 2009. Brez tega znaša letna rast le 5%.

Sicer pa je Microsoft v konec leta beležil 6,63 milijard dolarjev dobička, kar je nov rekord. Microsoft je še posebej vesel nad prodajo divizije Xbox, kjer so prodali kar za 55% več izdelkov kot leto pred tem. Uspešnica je dodatek Kinect, ki so ga prodali že v 8 milijonih primerkov. Microsoft je obenem objavil, da so prodali doslej že 300 milijonov licenc za Windows 7, še nastajajoči Internet Exploror 9 pa je preneslo doslej že 20 milijonov uporabnikov.

Dobro je šlo tudi oddelku Microsoft Business Division, ki je zaradi nove pisarne Office 2010 zabeležil rast 24%. Kljub temu vse ni ravno po načrtih. Microsoft je denimo priznal, da je prodaja potrošniških različic za osebne računalnike rasla počasneje od pričakovanj, zlasti zaradi zmanjšanega povpraševanja po prenosnikih. Tu se je že začelo kazati dejstvo, da so potrošniki začeli namesto tega kupovati tablične računalnike.

Microsoft kot kaže (še) ne zna zaslužiti s spletnimi storitvami, kjer je oddelek Online Servcies Division zabeležil izgubo v višini 543 milijonov ob prihodkih 691 milijonov dolarjev. Microsoftovci prav tako molčijo glede natančnejših podatkov okoli platforme za mobilne telefone Windows Phone 7. Za zdaj navajajo le, da so proizvajalcem prodali 2 milijona izvodov. Ti pa so, neuradno, precej nezadovoljni, kako poteka prodaja tovrstno opremljenih telefonov.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji