Objavljeno: 2.2.2011

Bingovi rezultati iskanja pod vplivom Googlovih

Google je na svojem uradnem blogu natančno razložil in z več primeri podkrepil hipotezo, da Microsoftov spletni iskalnik Bing za prikazovanje rezulatov iskanja med drugim uporablja tudi Googlove rezulate iskanja.

Google se je zaradi suma goljufije že decembra lotil eksperimenta, pri katerem je kot rezultate iskanja za okoli 100 neobstoječih besed (npr. "hiybbprqag") nekaj časa prikazoval vedno eno in isto spletno stran.

20 inženirjev je med eksperimentom uporabljalo Internet Explorer z nameščeno orodno vrstico Bing Toolbar in čez nekaj tednov je tudi Bing za enake neobstoječe besede začel prikazovati enak nesmiselni rezultat kot Google.

Google je tako zaključil, da Bing spremlja obnašanje uporabnikov na Googlovih straneh, kar je označil za nepošteno, saj je "v razvoj iskalnih algoritmov vložil na tisoče človek-let".

Uporabnike je pikro pozval, da naj pridejo neposredno na Google, če si želijo pristnih rezultatov iskanja, saj tekmec ponuja enake, le da ne temeljijo na algoritmu, ampak na reciklaži Googlovih rezultatov. Za konec dodajajo, da si želijo konca take politike.

Microsoft se je na obtožbe takoj odzval in povedal, da uporabljajo številne signale in pristope za razvrščanje rezultatov iskanja ter da si med drugim pomagajo tudi z orodnimi vrsticami. Kasneje so dodali, da Googlovih rezultatov iskanja ne kopirajo.

Znano je, da tudi orodna vrstica Google Toolbar in brskalnik Chrome pošiljata podatke Googlu, vendar ta strajno zanika, da bi to imelo vpliv na delovanje slovitega algoritma PageRank.

Prav tako Google trdi, da se povratne informacije iz Chroma pošiljajo samo v primeru, da uporabniki za iskanje uporabljajo Google in ne ostalih iskalnikov.

www.bing.com

www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji